Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Zonnebaden; dat deed ik vroegen uren en dagen achter elkaar

zonnebadenZonnebaden. Wie deed het niet? Als we in Italië waren, lag ik uren al dan niet dagen in de zon. Op het water, in het water, languit op het strand of rechtop in de stoel. Nu ben je je bewust van de gevaren. Toen niet. 

 

Zonnebaden

zonnebaden vijftigenmeer

blij als de zon schijnt

In het voorjaar ben je weer blij als de zon schijnt. Lekker met de onderbenen in de zon en je armen tegelijkertijd mee laten bruinen. Je wilt straks niet naar kantoor met van die spierwitte melkflessen onder dat nieuwe zomerjurkje. Maar zoals ik vroeger lag te zonnebaden, doe ik niet meer. Vroeger had ik geen idee. Aan het Gardameer met de hele familie. Gezellig in de zon. Niet smeren met een beschermende factor maar vooral met pure olijfolie zodat het er maar lekker in zou branden. Je wilde toch het liefst met een gebronsde huid van vakantie terugkomen? Lekker op het water dobberen op een luchtbed. Alles om maar zo veel mogelijk te verkeuren. Het was ook modern, hip. Wist ik veel van huidkanker. Nu weet ik beter.

Schade aan je DNA

zonnebaden vijftigenmeer

beschadigd DNA

Als je een beetje bruin bent is dat eigenlijk al schade aan je DNA. Lichte schade herstelt je lichaam gelukkig.  Zonnestralen zorgen er voor dat het collageen in de lederhuid samenklontert. Die zorgen op hun beurt weer voor het vrijkomen van enzymen die collageen afbreken.  Je huid wordt minder elastisch en je krijgt rimpels. Geen reden tot paniek. Dus blijf vooral lekker wandelen en fietsen in de zon. Een uurtje in de tuin kan absoluut geen kwaad. Het is juist gezond voor het aanvullen van vitamine D en waarschijnlijk beschermt het je tegen een paar soorten kanker. Maar dat je gezond bent als je bruin bent is al lang niet meer zo.  Een witte huid was een statussymbool.  De rijke dames dronken binnen hun thee en de mensen die op het land moesten werken waren bruin.  In mijn tijd was het zo dat je gebruinde huid was gekoppeld aan fitheid, vitaliteit en een gezonde levensstijl.

Verschillende soorten huidkanker

zonnebaden vijftigenmeer

blijven smeren

De meest ongevaarlijke vorm is het basaalcelcarninoom. Onbehandeld richt het zeker schade aan maar het zaait zich niet uit. Melanoom (agressiefste vorm) dus wel.  Dit wordt ook wel ‘witteboordenkanker’ genoemd. Mensen die de hele week op kantoor zitten en in het weekend veel te lang in de zon gaan zitten. Van elke honderd mannen bij wie melanoom wordt vastgesteld, overlijden er 25. Per honderd vrouwen is dat zo ongeveer 13. Verschillen in de hormoonhuishouding en het immuunsysteem (en het misschien sneller naar de huisarts stappen) zou hiervoor de verklaring zijn. Gelukkig zijn er nieuwe methoden om de kanker af te remmen maar volgens mij is het beter voorkomen dan genezen.

Bescherming tegen verbranden

laat je niet verbranden

Als je van jezelf een bruin tintje hebt, ben je iets beter tegen de zon beschermd. De opperhuid verdikt en scheidt ontstekingsremmende stoffen af.  Je neemt met een ietwat gekleurde huid wel weer minder makkelijk vitamine D op. Pas op als je bleek haar, een bleke huid of rood haar hebt. Je verbrandt dan juist sneller. Niet zonnebaden dus. Gebruik een zonnebrandcrème; al dan niet met een hoge factor.  Gebruik de zonnecrème verstandig en smeer veel en vaak.  Onregelmatig bakken (en braden) is ook niet verstandig. Probeer je geregeld en matig bloot te stellen aan de zon en laat je niet verbranden. Jonge mensen lopen nog meer kans op melanoom. Controleer je moedervlekken regelmatig en ga bij twijfel naar je huisarts.

 

8 reacties

 1. Thea

  Net als jij, lag ik vroeger uren de zon. Bruin worden was zo belangrijk!
  Toen ik 19 was werd er bij mijn oudste zus, toen 25, huidkanker geconstateerd op haar rug en haar bovenarm.
  Haar huidarts zei: je hebt een huid als een volle-grond tuinder van 60.
  (in Nrd. Holland, werden/worden veel soorten kool gekweekt)
  Sindsdien ben ik een liefhebben van schaduw en draag ik als ik in de tuin werk, fiets of wandel een zonnehoed en smeer me altijd goed in!

  • Herma Westerdiep

   Wij ook. Ik heb een vriendin met uitgezaaide melanoom. Het gaat goed met haar nu maar dan laat je de zon al heel snel links liggen. Wij zitten altijd in de schaduw (of zo veel mogelijk). Bruin worden hoeft niet meer voor mij. Als je je blanke huid diep bruin laat worden, weet je blijkbaar niet hoe slecht het is.

 2. Justin Case

  Dit bericht trok mijn aandacht omdat ik net nieuwe zonnenbrandmelk had gekocht. Sinds kort smeer ik elke ochtend mijn gezicht, handen en armen in voordat ik met de hond ga lopen.
  Ik kocht een jaar geleden nieuwe zonnenbrandmelk en aftersun, omdat we een zonnige dag de hele dag buiten zouden doorbrengen. Na het zien van de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over microplastics heb ik de app Beat the Microbeads op mijn telefoon en tablet gezet, om alle produkten die ik op mijn lijf smeer te kunnen scannen. Alle plastics komen uiteindelijk in het milieu terecht, de oceanen en al het leven daarin gaan er aan kapot.
  Beide zonnenbrandmelks en de aftersun die ik scande bleken plastic te bevatten. Hoewel de flessen duur en nog bijna vol waren, heb ik ze in de prullenbak gegooid (is dat wel de beste manier?) en nieuw spul gekocht.
  Vanochtend heb ik het nieuwe spul dat zoveel beter zou zijn gescand met de Beat the Microbeads app en bleek dat er maar liefst vier verschillende soorten plastics in zitten …
  Nu ga ik op zoek naar een zonnenbrandmiddel waarmee ik geen plastic op mijn huid smeer.
  PS De combi van het plaatje met hartje in de crème met als onderschrift ‘melanoom’ is heel vreemd, dat zou ik nog even aandachtiger bekijken als ik jou was …

  • Herma Westerdiep

   Hier had ik nog nooit over nagedacht. Ik ga de app ook installeren en wil me hier ook meer van bewust worden. Het onderschrift bij het plaatje heb ik veranderd. Je had gelijk; beetje vreemde combi. Dank je voor je feedback.

 3. Nicolet

  Ik ben nu 53 en pas sinds een paar jaar echt voorzichtig. Voorheen lag ik dagen op het strand te bakken, zonder me ooit met zonnebrand in te smeren. Ik word heel snel heel mooi bruin. Toen vond ik dat ook erg mooi en belangrijk. Nu hoef ik niet meer bruin te zijn, een klein beetje kleur op mijn gezicht om er niet meer zo winters grauw uit te zien is genoeg. Ik zit nog wel af en toe in het zonnetje, maar nooit op het heetst van de dag en nooit lang. Ben me nu heel erg bewust van de schade die de zon kan aanrichten én dat je er huidkanker van kan krijgen. Ik kijk dus wel uit nu! Nicolet

  • Herma Westerdiep

   Dat geldt voor ons netzo. Nou wordt ik niet (meer) snel bruin maar ik zit heel af en toe even in het zonnetje. De juiste balans vinden tussen het aanvullen van je vitamine D voorraad en het voorkomen van huidkanker.

 4. Ximaar

  Eigenlijk altijd al voorzichtig geweest. Had diverse redenen. Mogelijk was de belangrijkste dat mijn opa huidkanker in zijn gezicht had. Tussen 1965 en 1972 treinde mijn moeder regelmatig met hem naar het Anthony van Leeuwenhoek en af en toe mocht ik mee. M’n opa was z’n hele leven buiten.
  Als man moet je ook op je kale kruintje letten. Op dit moment mijdt ik de zon tussen 12 en 16 uur. Eind-mei zijn mijn kuiten wel eens verbrand tijdens een fietvakantie met lichtbewolkt weer. Sinds die tijd heb ik m’n fietvakanties verplaatst naar half-september tot half-oktober.

  • Herma Westerdiep

   Al met al goed opletten dus. Mijn handen zijn ooit verbrand tijdens een fietstocht op het Griekse eiland Kos. Niets van gemerkt; trui aan omdat het nog een frisse zeewind was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑