Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Chiropractor, pijn, krampen en tulpen

chiropractor herniaChiropractor.  Mijn lieve P. is thuis met een hernia. Wat een ellende, wat een pijn. Samen doorstaan we deze periode. Het is verschrikkelijk om aan te zien als iemand zo veel pijn heeft en je niets kunt doen dan er alleen maar zijn. 

 

Chiropractor

tulpen jumbo

Tulpen van de Jumbo

De term is afgeleid van het Griekse Geir. Dat betekent ‘hand’;  prattein betekent ‘handelen’. Samengevoegd dus als  ‘behandelen met de handen’. Chiropractie geneest door middel van een soort mechanische impulsen (manipuleren) tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom.  De chiropractor werkt de pijnpunten weg door druktechnieken. Vaak hoor je een licht ‘krakend’ geluid. Dit wordt veroorzaakt door een vacuümfenomeen tussen de gewrichtsvlakken. Hetzelfde als het geluid dat je hoort bij het ontkurken van een champagnefles. Onschuldig en pijnloos.  Samen met nog ruim 65.000 collega-chiropractoren over de hele wereld is het, naast de klassieke geneeskunde en tandheelkunde,  de derde grootste geneeswijze ter wereld.

tulpen

Mantelzorg moment

Chiropractie heeft vooral effect bij rug- en nekklachten met (of zonder) uitstraling naar armen en benen.  Zo’n (gecertificeerde/erkend) chiropractor heeft uitgebreide kennis van het lichaam. In principe kunnen ze iedereen behandelen.  Veilig. Wij gaan naar een ervaren praktijk in Groningen.

Pijn, krampen en hernia

chiropractor

Thuis

P. is nu onder behandeling voor een nieuwe hernia. Bijna 10 jaar geleden, vlak na het overlijden van mijn vader had hij ook een hernia. Die is met behulp van de chiropractor genezen. Uiteindelijk ruimt je lichaam de rest wel op (…) maar het is fijn dat je niet geopereerd hoeft te worden. Want we horen in onze omgeving dat dat vaak niet zaligmakend is. De chiropractor probeert de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk erop verminderen en de ruggenwervelkolom beweeglijk te maken en houden. De eerste paar keren is het bijna een martelgang. Liggend achter in de auto op weg naar de martelbank, wetende dat dezelfde dag en de dag erna veel napijn zal zijn. Maar uiteindelijk komt het goed.  Nu nog niet want de zenuw zorgt nog voor best wel helse pijn en krampen. Rust en langzaam weer bewegen en een beste dosis optimisme heb je wel nodig bij dergelijke klachten.

Tulpen

Mantelzorger en verpleegster

Als mantelzorger (voor m’n moeder) en verpleegster is het niet altijd fijn en ontspannen. Drukte en stress op het werk helpen dan ook niet echt mee. Maar vandaag schijnt de zon en P. heeft wat minder pijn en krampen. Beiden goed geslapen dus weer energie om de schouders er onder te zetten.  Op advies van een paar lieve collega’s heb ik mezelf getrakteerd op een vrolijk bosje verse tulpen.  Het typisch Nederlandse symbool van de naderende lente. In een vaas met schoon water, niet direct in de zon. Die tulpen zijn van Hoogezand naar Harkstede gereisd, tussen de zorgtaken door. Nu staan ze te stralen in een vaas op onze nieuwe tafel.

Opgeruimd hoofd

Bloemen houden van mensen

De superzachte blaadjes van snijbloemen, maken een mens weer blij.  Ik had het wel even nodig na deze afgelopen intense weken.  Corona-stress (dochterlief en schoondochterlief al een paar keer getest – beiden negatief gelukkig), mijn moeder ook de fysio thuis (naast alle andere al aanwezige CVA verwante ellende) en nu P. ook nog thuis met verschrikkelijke pijn.
Het is wetenschappelijk aangetoond (…) dat je problemen beter aanpakt met bloemen en je er ook nog eens creatiever van wordt. De geur van bloemen maakt je ontspannen en je bloeddruk gaat naar beneden. De blaadjes trekken schadelijke stoffen uit de lucht waardoor je makkelijker ademt. Kom maar door met al die positiviteit zou ik zeggen.

 

 

2 reacties

  1. Ivonne Melters

    Wat heftig allemaal Herma! Heel goed dat je jezelf verwend hebt met deze prachige kleur tulpen. Ik verwen mezelf daar ook met enige regelmaat mee Ik hoef maar naar de bloemen te kijken en ik voel gelijk een geluksmomentje. Ik wens jou in deze moeilijke tijd ook veel van die geluksmomentjes! Heel veel!!!

    • Herma Westerdiep

      Soms vraag je je af wanneer het een keer stopt. Al dat gezorg, al die mensen om je heen met pijn en verdriet. Laten we allemaal lief zijn voor elkaar. Achter heel veel voordeuren schuilt onzichtbaar leed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑