Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Onwaarheden die je als kind werden aangepraat

onwaarhedenOnwaarheden die je als kind werden aangepraat. Wie kent ze niet? Als je een vinger in je navel steekt, valt je kont er af. Misschien herken je ze.

Onwaarheden

onwaarheden

Tandenfee

Leuk waren die verhalen die je verteld werden toen je nog een kind was. Ik kwam er toevallig een paar tegen op internet. Ken je er zelf eentje? Deel ze met ons. Mijn moeder voelde aan mijn pink als ze dacht dat ik stond te liegen. Waarschijnlijk zag ze dat aan m’n ogen, maar ik vond het altijd een spannend moment. Andere moeders zeggen weer dat je oren trillen als je liegt. We vertellen allemaal onwaarheden tegen onze kinderen, om te proberen het gedrag te beïnvloeden, of sociale onwaarheden om je kind zich beter te laten voelen. Niet te vergeten de onwaarheden over fantasiefiguren zoals de tandenfee en Sinterklaas.  Kinderen kijken op verschillende manieren tegen deze onwaarheden aan; ze vertrouwen volwassenen blindelings omdat ze denken dat wat wij vertellen de waarheid is.

Liegende kinderen

vijftigenmeer

huiswerk maken

Kinderen liegen niet zomaar. Vaak hoort het bij hun ontwikkelingsfase, onzekerheid of met een bepaalde angst (straf bijvoorbeeld).  Liegen hoort zelfs bij een gezonde ontwikkeling. Pubers kunnen heel goed zijn in liegen.  Schiet daarom niet direct in de stress en denk aan de periode dat je zelf jong was. Iedereen liegt z’n ouders wel eens voor over bijvoorbeeld het maken van huiswerk. In deze fase hebben ze veel inzicht in gedrag. Ze liegen om zich beter te voelen en om vrienden te beschermen.  Ze weten wat de gevolgen zijn en zetten zich op deze manier af tegen ouders. Het hoort er allemaal bij. Maak je dus niet te druk en blijf zo veel mogelijk in gesprek. Blijf ze vertrouwen. Je houdt van ze, het zijn je bloedeigen kindertjes.

Leugens van vroeger

onwaarheden melk

van melk krijg je geen sterke botten

Als je dicht bij de tv zit, is dat slecht voor je ogen. Stamt uit de jaren 60 toen de tv nog een onveilige dosis straling hadden. Lezen in het donker is slecht voor je ogen. Onzin. Ik las vroeger veel en lang (laat) en hoorde dit fabeltje regelmatig. Je zou er hoofdpijn van kunnen krijgen maar verder is het absoluut niet slecht.  Van het eten van veel wortels ga je beter zien. Vitamine A is goed voor je ogen, maar je gaat er echt niet beter van zien. Net zo als het drinken van melk; daar krijg je echt geen sterkere botten van. Je bereikt juist het tegenovergestelde.  Kauwgom gaat op dezelfde manier uit je lichaam als ander voedsel. Het blijft echt nergens hangen. Van suiker word je niet hyperactief. Het is niet gezond maar dat is het enige feit. Bij het gekke bekken trekken waarschuwde onze moeder altijd dat je er om moest denken dit niet om klokslag twaalf uur te doen want dan bleef je gezicht zo staan. Tja.
Na het eten moest ik een uur wachten voordat ik mocht gaan zwemmen. Anders zou je kramp krijgen en verdrinken. Nooit wetenschappelijk  aangetoond. Wel goed bedoeld. Ook zo’n stukje houden van (beschermen).

Leugentjes om bestwil

onwaarheden

lelijke baby

Bij het vertellen van onwaarheden (het gebruikelijke leugentje om bestwil) is het belang duidelijk.  Beide partijen hebben voordeel.  Je wilt de ander ontzien, uit respect of uit lafheid.  Deze leugen vertel je om een goed doel te bereiken; een vervelende situatie voorkomen. Als je eerlijk bent volgt er iets dat erger is dan je leugentje. Je kiest de minste van twee kwaden; redelijk toch? Soms vertel je tegen een jonge moeder dat haar baby de mooiste is die je ooit hebt gezien. Als je zou zeggen dat haar baby iets weg heeft van een chagrijnig buitenaards wezen, weet je dat je een probleem krijgt. Zeg dan ‘gewoon’ dat je de baby lief vindt.  In een lastige situatie zeg je wel eens dat het allemaal niets uit maakt. Je vindt het wel klote maar wilt er verder geen probleem van maken. Dat is ook weer zo’n klein leugentje om bestwil.

 

De enige waarheid is de onweerlegbare leugen (bron: Koos J. Versteeg).

 

6 reacties

 1. Sterre

  Als je een kersenpit inslikt groeit er een boom in je buik!

 2. Petra

  Als je met pen op je huid schrijft, krijg je daar kanker.

  • Herma Westerdiep

   Dat is wel een hele heftige … maar het zijn allemaal wel leuke herinneringen

 3. Roos

  Ons werd verteld , dat als je je moeder sloeg , je hand boven je graf groeide….
  Nou zouden wij het niet in ons hoofd gehaald hebben , om onze moeder te slaan, maar gaf toch angstgevoelens..”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑