Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Feestdagen, wie kent ze niet. Panty’s, goede gesprekken en een vette knipoog.

feestdagen stress potlood rood streepFeestdagen. Sinterklaas is net vertrokken en nu staan de kerstdagen voor de deur. Voor velen een gezellige periode, maar voor kinderen een periode met heel veel prikkels. Voor volwassenen stressvol, verdrietig of een periode van bezinning. Hoe sla jij je (letterlijk en figuurlijk misschien) door deze maand?

Feestdagen

feestdagen kerstkaart kerstmis kerstman rendier schaatsenFeestdagen, wie kent ze niet. Pasen, Hemelvaart, Pinksteren hebben we al gehad. Afgelopen augustus zag je de eerste Sinterklaasspulletjes in de winkels. Pepernoten lagen, terwijl we nog in onze korte broek liepen,  ietwat onwennig in de schappen van de supermarkt. Op school beginnen de kinderen al met surprises en lampionnen voor Sint Maarten. In November zag je al rondspringende Pieten, gingen de kinderen hun schoenen zetten. Waar je ook naar binnenloopt, je voelt de hitte van de blowers en tegelijkertijd word je getrakteerd op sfeermuziek als je de nieuwste kerstdecoratie aanschaft. Je moet toch mee met de laatste trends. Welke kleren trek ik dit jaar aan? Heb ik nog een ‘Little Black Dress’  van elastisch materiaal? Bijpassende panty’s? Of moet ik toch weer shoppen?

Piekeren over welke cadeautjes (met gedichten) onder de boom moeten. Daarna de kerstkaarten schrijven. Op tijd; en met aandacht dan wel. De beste en mooiste kerstboom moet met manlief worden gekocht en op of in de auto. feestdagen kerstkaart kerstmis kerstman rendierDiscussies over de mooiste en de beste. Het huis moet piekfijn in orde zijn voor de familiebijeenkomsten en 6-gangen diners. Voor sommigen is dit een geweldige periode maar voor de mensen die overprikkeld zijn kan dit een ware ramp zijn. December wordt dan de ergste maand van het jaar. Zij slaan zich (misschien letterlijk) een weg door deze dagen.

Stilzitten of sjoelen

feestdagen kerstkaart rendier bushalteDe meeste kinderen zijn sowieso nog helemaal opgefokt van het feit dat Sinterklaas eens per jaar aankomt met de boot en vervolgens over het dak loopt. Na het vertrek van deze goedheiligman en de Pietendiscussie verschijnen de kerstlampjes weer in de kamer. Plastic bomen en dito kerstballen worden van zolder of uit de garage gehaald en de kamer wordt een toneeldecor. Voor kinderen en volwassenen met veel energie is het ieder jaar weer een opgave om met Kerst uren stil te zitten;  voor, tijdens en na het kerstdiner. Luisteren, opzitten en pootjes geven. Rode wangen en slaperige gezichten. De een wil een wandeling maken, de ander wil een spelletje doen (sjoelen) en de ander wil foto’s kijken. Veel mensen met veel goede bedoelingen. We gaan maar voor de goede gesprekken met her en der hopelijk een vette knipoog.

Dubbele agenda’s

feestdagen bord stress beginnen

eetstress

Op welke kerstdag gaan we bij welke familie bezoek en op welke kerstdag ontvangen wij onze gasten? Wanneer hebben we nog even voor onszelf? Wij zijn beiden ooit gescheiden, dus gezegend met dubbele kinderen (onze toppers trouwens) en dubbele families. Ieder jaar is het weer gokken en hopen dat iedereen nog een plekje vrij heeft in zijn of haar agenda. Ook onze gasten komen weer uit familie en schoonfamilie en gescheiden familie en gescheiden schoonfamilie. Uitdaging dus.
Dit jaar vieren we Kerst met ouders en kinderen en verkeringen. Rustig en niet te veel eet stress. Want dat eten wordt steeds lastiger. Je moet, als gastheer/vrouw toch rekening houden met koolhydraat-haters, gluten intoleranten, vegetariërs en E-nummers-bezetenen.

feestdagen kerstboom auto

ieder jaar weer een discussie

Afgezien van het feit dat sommigen geen champignons lusten, last hebben van maagzuur en taaie stukken vlees niet kunnen snijden nemen we snelle beslissingen. We gaan het koken uitbesteden.
Spijkerbroeken en kersttruien worden getolereerd. Panty’s en stropdassen hoeven echt niet. Als je in pyjama wilt aanschuiven vind ik het ook prima. Wil je een uurtje eerder weg? Ook geen probleem. We hebben geen boom en doen ook niet aan kadootjes. Makkelijker kan het niet. Kom bij ons het liefst met lege handen maar wel met een warm hart.

Vuurwerk en oliebollen

feestdagen vuurwerk

… goede voorbereiding is het halve werk …

Uiteindelijk wordt het (zoals altijd in december) oud jaar. Kinderen mogen opblijven tot hoe lang ze het volhouden en snappen er vaak niets meer van. Pa en ma die olijk na de zoveelste alcoholisch versnapering iets anders reageren dan normaal. Ze mogen wakker blijven tot het vuurwerk losbarst. Veel mensen over de vloer, moeders is aan het oliebollen bakken en vader bereidt de 1000 klapper voor. Immense hoeveelheden eten en drinken worden op tafel gezet. Geen rust, geen stilte maar wel veel verplichtingen en heel veel prikkels. We praten over de rijen bij de supermarkt voor oliebollenmix en zonnebloemolie en files net over de grens bij het ophalen van het goedkopere vuurwerk.

Met alle bewoners van de Cascadeborg luiden wij, na een rustige aanloop, het nieuwe jaar vrolijk in. Niet te veel prikkels, alleen die in het glas. Gewoon heel gezellig dus. Hapjes en drankjes worden gedeeld en we zoenen vooral heel veel.

Wenkbrauwen

feestdagen stress klok

niet iedereen is vrij

Ondertussen zijn er tussen al die groepen feestgangers altijd mensen die op hun wenkbrauwen lopen. Veel dit jaar, ben ik bang voor. Deadlines op het werk die gehaald moeten worden en mensen die daardoor en niet vrij kunnen nemen of ‘gewoon’ moeten werken, sla ik in dit verhaal maar over. In deze 24/7 maatschappij waarin we van reorganisatie naar reorganisatie gaan, is dat nl. de orde van de dag. De praktische tips om je stress te verlagen staan te kust en te keur op internet. Die ga ik niet herhalen. Ik kan alleen maar hopen dat we allemaal iets meer doen aan zelfbehoud. We hopen dat de meeste werkgevers snappen dat het zo niet langer kan. Investeer in mensen; zij maken of breken je bedrijf. Naast dit alles moet je goed voor jezelf zorgen. Leg de lat niet iedere dag zo hoog.

Bezinning en warmte

Voor mij is december ieder jaar weer een maand van bezinning en warmte. Nadenken over wat we zo beleefd hebben het afgelopen jaar (heel veel) en wat we daar van zouden kunnen leren. Kopje koffie en een stuk banket erbij. Net even dat tikkeltje extra aandacht voor elkaar. Gewoon in spijkerbroek en slobbertrui, samen op de bank. Wat wordt voor ons de uitdaging voor het nieuwe jaar? We spreken onze dromen eens hardop uit. We praten over respect, bewondering en kracht. Want dat heb ik voor mijn lieverd. Hij is mijn steun en toeverlaat.
Wat gaan we veranderen in dit kraakverse nieuwe jaar? Zorgen voor extra nachtrust? Zorgen voor een stukje zelfbehoud? Deel je tips met ons.

feestdagen nieuwjaar vuurwerk proosten

… bijna oliebollen en champagne …

Wat zijn jullie (gekke, bijzondere) tradities tijdens de feestdagen in de maand december?

2 reacties

  1. Wij hebben Sinterklaas gevierd met cadeautjes in een zak. Verder niet teveel aan gedaan.

    Vanavond hoop ik de kerstboom op te gaan zetten en dan genieten we daar weer lekker een weekje of 3 van. We doen dit jaar eens geen cadeautjes en ook niet te luxe eten. In plaats daarvan hebben we kaartjes voor Disney on Ice gekocht. Ook een smak met geld, maar het is me meer waard dan cadeautjes of duur eten.

    En oud & nieuw houden wij vaak zelf niet eens vol tot 12 uur… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑