Life is a song, sing it

Arbeidsvoorwaardengesprek is de kers op de sollicitatietaart

arbeidsvoorwaardengesprek champagne flessenArbeidsvoorwaardengesprek. Het eerste gesprek ging prima. Goede sfeer, goede vragen en vooral een leuk team. Nu de afronding. Samen met de manager P&O de puntjes ‘nog even’ op de spreekwoordelijke i zetten. Salaris is het voornaamste natuurlijk maar ik was ook benieuwd naar de rest van de arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsvoorwaardengesprek

In de WW periode heb je geen arbeidsvoorwaarden. Op deze momenten, in dit land ben je ‘gewoon’ dankbaar en blij dat je überhaupt geld ontvangt terwijl je werkeloos thuis zit. Ik heb ook wel jaren gewerkt denk ik dan stiekem en jaren premie betaald, maar toch. Vervolgens mijn stinkende best gedaan om een andere baan te vinden. Gesolliciteerd op de old school manier (motivatiebrief met CV) en veel andere middelen ingezet (Linkedin, Facebook, Twitter etc.). Donderdagmiddag zat ik na al dit bloed, zweet en tranen (met mijn goede gedrag) bij mijn toekomstige werkgever aan tafel met een stapel papieren. Kopietjes van diploma’s en mijn ID bewijs laten maken en natuurlijk ook de formulieren die me waren toegestuurd netjes ingevuld. Ik was goed voorbereid; ook op dit gesprek.

lefier

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat bespreek je zoal in zo’n arbeidsvoorwaardengesprek? Het gaat, natuurlijk over je salaris maar ook over reiskostenvergoeding, je pensioen, snipperdagen, laptop of telefoon van de zaak etc. Mocht je nog niet zeker zijn van je baan kun je vooraf een aantal vragen op papier zetten. Wat is voor jou belangrijk? Voor mij was het in eerste instantie belangrijk om te weten hoe het nu verder gaat met mijn uitkering. Blijf ik sollicitatie-plichtig? Krijg ik nog een aanvulling? Het is een redelijk ondoordringbare woestijn al die regeltjes. Ik heb contact gemaakt met het UWV. Ben er rustig voor gaan zitten om de informatie te begrijpen. Geprobeerd althans; bij mij werkte het rekenmodel van het UWV niet.

lefier

ontzettend blij …

Je salaris staat vaak vast in de betreffende cao (functieschalen / functieclassificatie). Vergelijk op internet of het een gangbaar en acceptabel salaris is. Vraag in je netwerk en kijk in advertenties naar vergelijkbare functies. Zorg in ieder geval dat je op de hoogte bent. Misschien word je wel aangenaam verrast. Kijk alleen naar het bruto bedrag. Vraag het liefst naar je jaarsalaris. Inclusief vakantiegeld en eventueel een eindejaarsuitkering. Ach; en wees eerlijk, het draait niet alleen om geld. De sfeer en cultuur waar je in terechtkomt zijn minstens zo belangrijk.

Objectief blijven

Wat vind je dan nog meer belangrijk? Winstdeling, levensloopregeling of een opleiding volgen op kosten van de zaak? Denk vooral ook aan wat voor concessies je wilt doen. Dit maakt het onderhandelen makkelijker. Prijs jezelf niet de markt uit als je de baan heel graag wilt hebben. Laat vooral zien wat voor meerwaarde je hebt maar blijf tegelijkertijd objectief. Je hoeft heus niet te praten met het mes op tafel. Focus meer op het ontdekken van de wensen en voorkeur van je toekomstige werkgever. Aan het einde wil iedereen blij naar huis. Iedereen heeft goede bedoelingen. Als je gevoel iets anders zegt, zou ik me onmiddellijk uit de procedure terugtrekken.

lefier letters groningen

Groningen, Hoogezand, Emmen en Stadskanaal

Goede voorbereiding

Toch best weer zenuwachtig. Gekamde haren was geen optie door de enorme windkracht en de plensbuien. Heel erg op tijd van huis gegaan met een dikke jas en dito sjaal (nette schoenen en een blocnote met aantekeningen in de tas…). Met de auto de binnenstad van Groningen in is een uitdaging. Het was triest en verschrikkelijk koud buiten. Paraplu was geen optie. Hopen dat mijn make-up niet uit zou lopen door de striemende regen in mijn gezicht. Een panda-look maakt vast geen verpletterende indruk. Mijn welkom was in ieder geval ontspannen en warm. Ik heb goed geluisterd,  alle vragen kunnen stellen en tegelijkertijd een goede indruk van het bedrijf gekregen. Kopje koffie gedronken en kennisgemaakt met de organisatie. Organogrammen gezien en toekomstplannen gedeeld.

Wat een geweldige afsluiting van dit jaar. Ik heb een baan voor 32 uur per week. Wie had dat durven dromen? Ik zeker niet. Ik ben ontzettend blij met deze kans. De baan is, in eerste instantie, voor de periode van een jaar.  Daarna zien we weer verder; dan is het inmiddels 2019.

17 reacties

 1. Marjolein

  Wat ontzettend fijn voor je. Ik ben echt blij voor je. Wat een geweldige manier om het nieuwe jaar te beginnen.

  • Herma Westerdiep

   Dat dacht ik ook. Mijn decembermaand heeft nu al een gouden randje.

 2. Flien

  Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan. Je blijft toch wel bloggen hè?

  Heb je nou echt reiskostenvergoeding bedongen voor de heen én terugreis?

  • Herma Westerdiep

   … misschien wel op een lager pitje … Reiskosten? Je kent me toch? Ik ben super sportief en ga gewoon rennend (fluitend).

 3. Hans

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan. In ieder geval weer een jaar onder de pannen en hopen dat het in 2019 verlengd wordt of misschien wel een vast contract.

  • Herma Westerdiep

   Kleine stapjes … ik ga gewoon hard aan het werk en zie wel wat 2019 weer brengt. Voor nu ben ik gewoon ontzettend blij.

 4. Astrid C.

  Wauw, wat geweldig. Ik vind het een heel mooi cadeau voor jezelf. Je hebt er zo hard voor gewerkt. Gefeliciteerd!
  Grtjs, Astrid C.

 5. Margriet

  Gefeliciteerd ! De aanhouder wint.
  Fijn om zo het nieuwe jaar in te gaan.

 6. anna

  gefeliciteerd!

 7. Miriam

  Wat ben ik ontzettend blij voor je.
  Dit gebeurt niet zo vaak op onze leeftijd.
  Wat een super uitdaging en toekomstperspectief.
  Van harte gefeliciteerd en heel veel succes met je nieuwe baan.
  Liefs,
  Miriam.

  • Herma Westerdiep

   Dank je. Ik kan het soms gewoon nog niet geloven dat ik deze kans op mijn bordje heb gekregen.

 8. ikke3051

  Gefeliciteerd! Eén jaar in de pocket 🙂 .Vroeger kregen we na twee maanden proeftijd meteen een vast arbeidscontract. Tegenwoordig beginnen, naar mijn weten, werkgevers eerst met een jaarcontract. Heel veel plezier bij je nieuwe werkgever. Ik hoop dat het werken voor jou en je werkgever bevalt en dat je daar kunt blijven werken tot je pensioen! Het komt er stom uit maar ik weet niet hoe ik het zeggen moet. Ik ben hartstikke blij voor je!

  • Herma Westerdiep

   Ach … dat is inderdaad nu de tijd waarin we leven. Ik ben al blij met deze kans en weet dat ook een contract voor onbepaalde tijd heel snel omgezet kan worden in een ontslag. Eerst maar weer eens aan de slag. Heb er veel zin in.

 9. Puckie

  gefeliciteerd!! groetjes Puckie

 10. Linda Kingma

  gefeliciteerd Herma, veel succes! Gaat zeker lukken met jou sprankelende persoonlijkheid. Groet, Linda Kingma (Tempo-Team)

  • Herma Westerdiep

   Dank je voor alle support. Ik heb van jou veel constructieve feedback gekregen waar ik iets mee kon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑