kerstgesprekken minoesKerstgesprekken tijdens kerst. Het kerstontbijt, de kerstbrunch en kerstdiner staan samen met je schoonfamilie voor de deur. Over de stress van de boodschappenlijstjes hebben we het al gehad maar waar heb je het in de vredesnaam over? Ik doe je snel nog wat tips aan de hand.

Sociaal ongemak tijdens kerstgesprekken

kerst tafelVeel sensitieve mensen hebben een overspannen goede radar voor sfeer. Antennes dus. Over de mensen zonder antennes hebben we het vandaag niet. Ik bedoel die met een houten plaat voor hun kop. Als je je onnatuurlijk gedraagt krijgen je gasten al snel mee dat je niet oprecht en echt bent. Dit heet sociaal ongemak. Je doet dit vaak zelf. Zeg gewoon dat je het spannend vond om dit jaar kerst te organiseren. Stel jezelf open en kies bewust voor deze houding.

Je hoeft je niet te schamen en tenenkrommend rond te lopen omdat je de soep hebt laten aanbranden. Omarm je eigen imperfecties; ook in de gesprekken. In alles wat je bent en wat je doet ben je een volwaardig lid van je familie, vrienden en deze samenleving. Iedereen is de moeite waard. Laat dat ideaalbeeld eens los. Voel je gewoon vrij. Zet een streep door de perfecte plaatjes in de tijdschriften. Je kunt er toch niet aan beantwoorden.

kerstgesprek kersttafelJe hoeft niet altijd interessant te zijn. Laat je gasten lekker roddelen en vertel zelf eens iets leuks. Bereid een vrolijk (gevat) antwoord voor als je weet dat je weer een negatieve opmerking krijgt van een chagrijnig familielid. Analyseer je gevoel en vraag je af waarom dit zo veel met je doet. Erger je niet maar reageer gewoon vriendelijk. Kijk op afstand en zie deze irritante gast als onderdeel van een goed toneelstuk. Als je van ruzie houdt kun je natuurlijk wat olie op het vuur gooien, achterover leunen en kijken wat er gebeurt.

Tips om de ‘Schwung’ er in te houden:

  • Rouleer aan tafel. Schuif met die hilarische neef, die ene stille Willie en een gezellige tante. Iedereen leert elkaar op deze manier beter kennen.
  • Wil je dat niet iedereen alleen maar over het werk praat of over de kinderen van je achternicht? Leg onder ieder bord een gesprekskaartje met een levensvraag. Bijvoorbeeld: waar kijk je naar uit in het komende jaar; welke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar wil je het liefst vergeten; hoe oud zou je graag willen worden en waarom; ben je wel eens dankbaar, en waarom?
  • Geef ook de kinderen aandacht. Is niet zo moeilijk. Zit je aan tafel met kinderen die het kleuren wel een beetje ontgroeid zijn? Ook met hen kan je een leuk gesprek voeren.
  • Doe eens een spelletje aan tafel. Je zou de sjoelbak van zolder kunnen halen.
  • Leg een dichtbundel op tafel en laat vraag je gasten een gedicht uit te kiezen en voor te lezen tijdens de maaltijd. In het begin zullen je gasten er lacherig over doen maar uiteindelijk leidt het weer tot een gesprek.
  • Laat tijdens de kerstgesprekken je telefoon in je tas. Vraag het ook aan je gasten. Gebruik je telefoon ook niet als je een verhaal wilt vertellen. Beeld het zelf maar uit. Geeft het verhaal ook nog een persoonlijk tintje. kerstgesprekken kerst
  • Train jezelf om beter te luisteren. Vaak ben je geneigd om een gesprek op jezelf te betrekken waardoor je over iemands verhaal heen dendert. Je hoeft je gasten niet aan te moedigen door te laten merken dat jij dit ook al eens hebt meegemaakt. Wees gewoon stil; je zult merken dat je gast het fijn vindt dat er zo aandachtig geluisterd wordt.
drinken man met muts

… doe je gasten een plezier en drink niet te veel …

Als laatste: Hoe lekker de wijn ook is … drink niet te veel. Alcohol verlaagt de zelfcontrole. Je durft dingen te zeggen die je normaal niet gezegd zou hebben. Alcohol kan de boel net even op scherp zetten.

Ik wens je een hele fijne Kerst.