ransenZaterdag en vooral de zaterdagmiddag. Genieten. De week is afgesloten en het weekend kan beginnen.
Zaterdagmiddag
Zaterdag is een vertaling van het Latijnse dies Saturni (de dag van Saturnus, god van de landbouw). De Fransen leiden samedi af van het Latijnse sabbati dies (dag van de sabbat). In Duitsland kent men het woord Sonnabond of Samstad (samengesteld het Hebreeuwse sjabbat en tag). In het Fries noemen ze deze dag sneon; samentrekking van sunne (zon) en joen (avond). Joden en Christenen kennen deze dag als rustdag. Ik niet. Voor mij is de zaterdag de ultieme doe-dag. Geen rust. Zou God de wereld in zes dagen gemaakt hebben en op de zevende dag moeten uitrusten van dit enorme project?
Hemellichamen
Ik denk en geloof het niet. Veel oude beschavingen voerden een week die gebaseerd was op zeven hemellichamen. Zelfs in oude Indiase Hindoegeschriften (ver voor onze jaartelling) zijn aanwijzingen te vinden voor een zevendaagse week. De Soemarische leider Shulgi (Mesopotamië / Irak) leefde twee millennia voor Chr. Hij voerde al een zevendaagse week in. Pienter pookje dus. Ben benieuwd of ze in die tijd ook al konden genieten van de zaterdagmiddag. Trouwens …wat ik niet wist is dat Sumer wordt beschouwd als een van de eerste samenlevingen ter wereld waar alle kenmerken van een beschaving aanwezig waren. Ze kenden een tijdsindeling tot in seconden nauwkeurig dankzij pendules en waterklokken. De belangrijkste stad was Uruk. Zij stonden aan de wieg van de samenleving. Leuk weetje toch?
De Romeinen leefden met twee systemen; de Etruskische achtdaagse week (nundiale week) en de op de planeten gebaseerde zevendaagse week. De laatste won; dat weten wij nu nog steeds.
Republikeinse kalender
Toch waren er mensen die wilden breken met dit zevendaags systeem. Tijdens de Frans Revolutie probeerde men de Republikeinse kalender in te voeren. De Fransen wilden van de week af die aan het scheppingsverhaal deed denken. Omdat de nieuwe week maar liefst tien dagen duurde (1 dag vrij …) kwamen de Fransen in opstand en voerden ze in 1802 de zevendaagse week weer in. Ze hebben vast gestreden voor hun vrije zaterdagmiddag. Ook meneer Stalin probeerde de week om te buigen naar een vijf- en zesdaagse. Zonder succes.
Zaterdag en zondag
Het weekend voorafgegaan door een heerlijke vrijdagavond (Friia’s dag of in het Latijn Dies Veneris/dag van Venus), gevolgd door een doe-zaterdag, blijft wat mij betreft bestaan. Of we moeten de beuk er in gooien en er voor zorgen dat we allemaal gewoon zelf weten wanneer het weekend is. De zondag (dag van de zon) is voor iedereen in te vullen. Na een actieve zaterdagmiddag slapen we vaak asociaal uit. Rolluiken naar beneden en oordoppen in. Uitgebreid ontbijten en dan vooral doen waar je zelf zin in hebt. Geen verplichtingen.
Ik vind de zondag en het idee van zondagsrust wel iets hebben moet ik zeggen. Het is net alsof de druk die dag van de ketel is.
Wij houden deze dag nog graag voor onszelf.