De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Soffritto. De heilige eenheid van wortel, ui en bleekselderij

soffritto vijftigenmeerSoffritto. De geur van soffritto is een aangename verrassing voor je neus.

Soffritto

soffritto vijftigenmeer

soffritto

Meestal maak ik een rode pastasaus op basis van een kant en klare pot. Waarom? Tijdgebrek, geen zin in. Maar zo maar uit het niets (de kinderen kwamen te eten … natuurlijk) heb ik toch de basis gemaakt.  De basis voor een lijst gerechten uit niet alleen de Italiaanse keuken maar ook de Portugese, Spaanse en Latijns-Amerikaanse keuken. In het Italiaans Soffritto en Sofrito in het Spaans. In het Portugees gebruiken ze het woord refogado.

Wortel en bleekselderij

persoonlijk

Standaard ingrediënten. Het is de heilige eenheid van ui, wortel en bleekselderij en de basis van menig Italiaans gerecht. Eventueel aangevuld met ui, knoflook en tomaat.  Veel Italiaanse sauzen hebben wijn en soms ook bouillon als basis. De wortel en bleekselderij zorgen voor een perfecte balans. De exacte verhouding doet niet zo ter zake. Ik ga uit van persoonlijke smaak.  Het is wel handig als je de groente ongeveer even groot snijdt. Op die manier gaart alles tegelijk. Je kunt het zelf snijden of gewoon in een machine duwen. Dat zag ik Jamie Oliver doen. Geen enkel probleem. Scheelt wel enorm veel tijd. Dit heilige trio kun je verrijken met knoflook en vet.

Passata

knoflook en ui

Olie verwarmen en hier als eerste de ui 5 minuten in bakken op middelhoog vuur ( de ui moet glazig worden, niet verkleuren). Daarna de wortel en bleekselderij toevoegen. Daarna nog een kwartiertje laten pruttelen. Voor de pastasaus heb ik een passata  di pomodoro toegevoegd met laurier en peterselie. Daarbij 100 ml rode wijn, 50 ml volle melk en natuurlijk gehakt (ik had een combi van rund en half-om-half).

Bolognesesaus

Puur genot …

Dit hele mengseltje (bolognesesaus) moet je dan wel ten minste twee uurtjes op een laag vuurtje laten pruttelen. Het wordt dan steeds lekkerder. Zout en peper heb ik pas aan het eind toegevoegd. Recept gebruikt van Mind-your-food. De passata is een tomatensaus met een gladde structuur. Heb je dat niet in huis, gebruik dan tomaten uit blik. Die zijn ook nog krachtiger van smaak. Ook de passata kun je helemaal zelf maken natuurlijk. Van verse tomaten, kristalsuiker, suiker en basilicum.

3 reacties

  1. nicole orriens

    Dit klinkt me goed in de oren, en ook nog eens gezond! Ik ga je recept zeker een keer uitproberen.

  2. Mevrouw Niekje

    Wat een gezellig berichtje! Wij maken het altijd zelf, die basissaus. Liters gaan er per jaar doorheen. Voor de pasta bolognese, voor de lasagna (zonder vlees maar met aubergines) voor de chili con of sin carne, voor de Marokkaanse tagine, voor de Griekse bonenschotel, voor de shepherd’s pie, voor de gevulde koolbladeren en voor nog heel veel meer andere gerechten. Oh ja… ook lekker bij de OssoBucco!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑