De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Diplomatiek of politiek vaardig?

diplomatiekDiplomatiek, en politiek tactvol zijn. Is dat een karaktereigenschap of een vaardigheid?

Diplomatiek

Wat is een diplomatiek persoon? Iemand die tactvol en weloverwogen is. Het gestelde doel bereiken zonder irritatie of woede;  hij of zij voelt de situatie goed aan en speelt daarop in. Misschien wel hetzelfde als tact. Als je tactvol bent, speel je ook in op gedachten en standpunten van anderen om irritaties te voorkomen of weg te nemen.  Een in mijn ogen tegenhanger van dit onderwerp, is oprechtheid. Als je je boodschap duidelijk en vriendelijk (niet altijd oprecht misschien) over kunt brengen ben je in mijn ogen diplomatiek.
Beschik je over deze vaardigheden ben je vaak goed in wat je doet en heb je gezonde relaties. We hadden het er laatst over met onze buren. Ben je politiek correct of ben je diplomatiek? Iemand die diplomatiek is, moet nieuwsgierig en open zijn. Bereid zijn om te begrijpen en zich aan te passen in een de wereld om hem heen (tolerant en respectvol). Dat is eigenlijk het fundament. Dus luisteren naar de mening van anderen (en je je voordeel er mee kan doen), ook al is dat niet je eigen mening. Politiek correct geeft een negatief randje aan iemands eigenschappen. Diplomatiek niet.

Emotioneel stabiel en rustig

Emotioneel stabiel

Stabiel sluit als een perfecte eigenschap aan bij iemand die diplomatiek is. Ook is het fijn als je rustig bent. Dit is weer waardevol in stress-situaties en bij het nemen van belangrijke beslissingen. Kalm, hartelijk en empathisch. Sterk analytisch; emoties onder controle. Krachtig plichtsbesef, zelfdiscipline en orde. Zorgvuldig, consequent en loyaal; geloofwaardig en betrouwbaar.

Daarnaast moet een diplomatiek persoon spraakzaak, sociaal energiek zijn. Communicatief vaardig. Geen stille Willie. Allemaal kenmerken die we iemand het liefste zien bij iemand die een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven of in de politiek. Maar allemaal wel bijna te mooi om waar te zijn.

In alle beschrijvingen zag ik dat het tegenovergestelde neurotisch is.

Uitdagen

het toonbeeld van …

Als je dit allemaal zo leest, zijn er maar weinig mensen die over al deze karaktereigenschappen en vaardigheden beschikken. Daarom vallen ze ook op tijdens discussies en zijn ze goed in groepen. Bij mij niet altijd positief omdat ik er ook van houd, her en der een bommetje te gooien. Mensen uit te dagen voor hun eigen mening uit te komen. Ik ben van het  ‘hart op de tong’ . Als iemand voelbaar terughoudend is, maakt me dat onzeker. Zou ik niet te vertrouwen zijn? Waar zegt hij of zij niet wat er in hem omgaat? Maar ik heb zo langzamerhand toch ook geleerd dat het in veel gevallen beter is om je mond gewoon (netjes) dicht te houden. Niet iedereen zit te wachten op jouw mening, op jouw (eventueel politiek getinte) oordeel. In deze wereld hebben we al meningen genoeg en drijven we grote delen van onze wereld sterk uit elkaar.

Toch kan diplomatie in je werkomgeving goed van pas komen. Je kunt op deze manier veel voor elkaar krijgen omdat je niemand tegen de haren instrijkt.  De verbinder om het maar in populaire taal uit te leggen.  Je leidinggevende die een negatief functioneringsgesprek moet voeren, heeft er belang bij om dit op een diplomatieke manier te doen. Die moet iemand motiveren met feedback in plaats van ontmoedigen of te kwetsen.

De ideale wereld is om mensen om je heen te hebben met verschillende eigenschappen. Dat maakt het uitdagend en interessant. Toch? Of zijn jullie van een andere mening?

3 reacties

  1. Jaap

    Bij verschillende eigenschappen moet je maar zo rekenen: “Een beetje wrijving geeft glans” maar wil je het leuk houden, dan niet vergeten: “C’est le ton qui fait la musique”.
    Een goed glas wijn daarbij kan zeker sfeerverhogend werken ?!

  2. nicole orriens

    Ik vind het een lastige vraag merk ik. Ik denk dat het zowel karakter is, als dat je het kunt leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑