Wijsheid is poëzie die zingt in de geest

Boerenpannetje; een simpel recept met worteltjes

boerenpannetjeBoerenpannetje. Recept van een collega. Makkelijk, gezond en voedzaam. Favoriet bij boeren? Ik weet het niet. 

 

Boerenpannetje

boerenpannetjeTijdens de vele digitale ‘HR administratie koffie- en/of theemomenten’ hadden we het wel eens over recepten. Zo ook een beroemd recept van een collega haar ouders. Als ze thuis mocht kiezen, koos ze vaak voor dit recept. Ik was bevoorrecht om dit recept te mogen ontvangen. Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als ze dit nog een keer voor ons gaat koken. Niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Dat moment zal ik dan direct met jullie delen.

Menu

Om een driegangenmenu op tafel te zetten zou je als vooraf een boerengroentesoep kunnen maken. Uien snipperen, grof gesneden boerengroente mengen met bouillon en zelf gedraaide balletjes. Als toetje is ijs met boerenjongens een smakelijke afronding.

Wat staat er op je boodschappenlijstje?

krieltes

voorgekookte krieltjes

Kleine krieltjes, Parijse worteltjes (dat zijn gewone worteltjes of winterpenen maar dan klein en rond gesneden), gehakt, mosterd, peterselie, nootmuskaat, crème fraîche, spekjes, zilveruitjes en geraspte kaas. Natuurlijk peper en zout.

Stap 1: Bak de spekjes uit zonder boter of olie en haal deze uit de pan en zet even weg.

Stap 2: Draai gehaktballetjes zo groot als een walnoot kruid ze zoals je gewend bent maar voeg daar het zakje geraspte kaas en ruim nootmuskaat aan toe. Bak de gehaktballetjes in het vet wat je over hebt in de pan van de spekjes. Kant en klare gehaktballetjes is natuurlijk geen optie. Ik doe dit stiekem regelmatig wel; vooral als het snel moet en ik geen zin heb om lang in de keuken te staan. Als je scherp vooruit denkt, zou je deze gehaktballetjes ook vooraf kunnen maken.

peterselie

verse peterselie

Stap 3: Voeg de worteltjes (rond, vierkant of langwerpig) en de aardappeltjes toe. Als je worteltjes nog niet voorgekookt zijn deze eerst in een apart pannetje 10 of 15 minuten koken. Ik vind het niet lekker als de worteltjes te gaar zijn maar dat is persoonlijk. Doe een stuk of 20 zilveruitjes in de pan en voeg twee eetlepels mosterd en de crème fraîche toe. Peper en zout naar smaak toevoegen. Eventueel peterselie toevoegen of gebruiken als garnering. Staat weer gezellig op zo’n oranje mengsel. Nog 5 minuten laten doorwarmen. Ik tel de zilveruitjes niet. Ben stapel dol op zilveruitjes en meng ze dus rijkelijk door dit pannetje.

Stap 4: Vlak voor het opdienen schep je de spekjes er door. Het is leuk om bij je visite de pan op tafel te zetten. Net als vroeger. Zelf opscheppen; wel in leuke gezellige borden. Witte wijn erbij; al dan niet met alcohol. Spa rood of bier past ook prima.

Middeleeuwen

wortelen witte wijn

lekker met witte wijn

Middeleeuwse boeren kookten niet uit een kookboek of van internet. Zij aten stevige kost uit een aardewerk kookpot. Als je op het land werkte had je veel energie nodig. Vaak aten ze een brei van rogge en haver. Geen gehaktballetjes. Vlees was niet het hele jaar beschikbaar, verse groente al helemaal niet. Maar worteltjes, kool, prei en sla waren vaak wel voorhanden. Voor de boerin was het best wel een uitdaging om een smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Hoezo crème fraiche en peterselie?

Eet smakelijk en leg je eigen ziel en zaligheid in deze makkelijke maaltijd.

2 reacties

  1. Lot

    Ik ken de com bi spekjes worteltjes etc als Kip Grand Mère maar met die gehaktballetjes met gemalen kaas erin lijkt me ook weg lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑