De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Onweer en het bederven van voedsel; bijgeloof?

onweerOnweer. Bederft je eten sneller als het onweert? Zijn het volkswijsheden of is het klinkklare onzin? 

Onweer

onweer eten vijftigenmeer

Bedorven soep?

In het kader van de volkswijsheid. Hangt er onweer in de lucht, bederft je zuivel en andere dierlijke producten? Verandering van luchtdruk, veel elektroden in de lucht. Zou dit allemaal kloppen? Ik houd er in mijn achterhoofd altijd rekening mee. Vooral geen gehakt gebruiken als er onweer in de lucht hangt. Killing voor je macaroni. Laatst sprak ik er over met collega’s. Sommigen hadden er nog nooit van gehoord. Misschien een gevalletje leeftijd. Is het waar of niet?

Voorzichtig

onweer hondsdagen

Hondsdagen

Nee dus. Maar extra voorzichtigheid is wel geboden. Deze wijsheid is (ooit … lang geleden …) ontstaan tijdens de ‘hondsdagen’. De periode tussen half juli en half augustus (20 juli tot 20 augustus). Wanneer het sterrenbeeld de Grote Hond (met de helderste ster Sirius) gelijk opkomt met de zon. In deze weken is het bij ons het warmst en de luchtvochtigheid het hoogst. Bacteriën varen wel in deze omstandigheden. In de tijd dat er (nog) geen koelkasten waren bedierf het eten in deze periode dus sneller.  Soep bleef vroeger vaak gewoon op de kachel of het fornuis staan. Toen ontstond de link tussen onweer en bijvoorbeeld bedorven soep en zure melk.

Germanen

onweer thor

De hamer van Thor

De Germanen geloofden in de dondergod Donar (Thor). Als deze god boos was (of ontevreden) stuurde hij een onweersbui over het land. De soep ging schuimen en werd zuur. Maar als je een voedingsmiddelentechnoloog zou vragen, is uit te leggen dat er koolzuurbelletjes in de soep ontstaan tijdens onweer. Dit kun je gewoon eten. Soep kan natuurlijk wel bederven als je in deze warme, vochtige omstandigheden niet goed met je soep omgaat (afkoelen duurt langer bijvoorbeeld) en het laat bederven. Met of zonder onweer.  En misschien (heel onwaarschijnlijk) speelt de druk en/of ozon toch mee: bij lage druk kookt water al bij een lagere temperatuur. Daardoor zouden aanwezige bacteriën eenvoudiger kunnen overleven.

vooral dikke soep

Let vooral op bij dikke soepen zoals erwtensoep. Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën (en de sporen van deze bacteriën) vinden dat geweldig en tieren welig in zo’n pan. Dus: Koel je eten zo snel mogelijk af en zet het binnen 2 uur na bereiding in je koelkast (niet warmer dan 7°C ).

Wie (her)kent dat gevoel dat je met onweer geen soep maakt en denkt dat het sneller bederft?

4 reacties

  1. anneke broos

    Ja,hoor uit eigen ervaring heeeel lang geleden.Mijn moeder maakte ook geen bessensap in als je ongesteld was.
    Hoera voor de koelkast,ik laat mijn soep altijd afkoelen in een teiltje koud water.

  2. Ikkelien

    Ik heb dit ook geleerd van mijn moeder (geboren in 1934). Zowel zij als mijn zus en ik houden er rekening mee.
    Ze heeft ook wel eens verteld dat zij en haar 6 zussen vroeger niet mochten wecken als ze ongesteld waren. De weck zou dan bederven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑