Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Woensdag voor Hemelvaart; traditie of afschaffen?

woensdag voor hemelvaartWoensdag voor Hemelvaart. Het is al weer 12 mei. Morgen is het Hemelvaartsdag. Voor mij een zo maar tussendoor vrije dag. Mag ik dan wel van zo’n vrije dag genieten, of moeten we het gewoon afschaffen?

 

Woensdag voor Hemelvaart

De kerken lopen leeg en degene die niet geloven in wat voor religie dan ook, zouden het liever toegevoegd hebben aan de portie snipperdagen dan perse vrij te zijn op 25 december (bijvoorbeeld). Gelovigen kunnen dan zelf uitmaken of ze vrij zijn met Kerst of met Suikerfeest; om maar iets te noemen.  Kerstmis, Pasen en Pinksteren zijn trouwens feestdagen uit de overlevering van heidense tijden. Maar weet jij waar Hemelvaart voor staat? Weet jij dat het valt op de 39e dag na Pasen? Missionarissen hebben er ooit een laagje christelijke verf op aangebracht. Dat is er al lang weer af. Nu viert iedereen gewoon Pinksteren en Kerst. Als familie en vrienden; bij elkaar. Wat doen we dan met oud en nieuw, Koningsdag en Bevrijdingsdag hoor ik je zeggen? Daar gaan we eens lekker met z’n allen over stemmen in een referendum. Het zou fantastisch zijn in onze multiculturele samenleving te genieten van ‘leukefeestdagen‘ die we zelf hebben uitgekozen.

Sommige cao’s kennen al de term diversiteitsdagen. Dan mag je de ene feestdag omruilen voor een andere. In goed overleg met je leidinggevende natuurlijk. We wensen elkaar per slot van rekening toch al vaak ‘Prettige Feestdagen’ in plaats van Zalige Kerstdagen. Bruggenbouwers die we zijn (knipoog …).

Traditie

Daar hebben we het woord waar ik vaak jeuk van krijg. Traditie. Het is een traditie, die feestdagen. Eeuwenlange traditie. Het hoort bij het culturele erfgoed (ondergoed) van Nederland. We zijn er mee opgegroeid. Het heeft Nederland misschien wel gemaakt tot wat het nu is. Wij vieren Kerst, ook al zijn we geen christen. Ach; we willen ook dat die mooie kerken in de dorpen blijven.

Maar dan heb je ook nog de tweede feestdag. Tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag.  Allemaal leuk en aardig maar ik zou ze zelf graag willen opnemen op een moment dat het mij goed uitkomt. Niet als het voor de horeca ‘hoogseizoen’ is, alles super duur is en heel Nederland op het zelfde moment naar de Waddeneilanden wil. Koningsdag wil ook niet iedereen meer vieren. Sinds WA met zijn privéjet in coronatijd naar Griekenland vloog, heeft Koningsdag voor mij geen inhoud meer. Allemaal gebakken lucht; net als de Zwarte Pietendiscussie en het afschaffen van Blanke vla. Hoezo traditie in ere houden? In onze samenleving gaat een hoop veranderen. We bewegen allemaal lekker mee, want we hebben het nog niet zo slecht in dit platte, gastvrije en goed georganiseerde landje. De premier van India laat voor zichzelf een huis bouwen voor enkele miljarden, werkt het Coronabeleid tegen terwijl er iedere dag mensen sterven op straat omdat de ziekenhuizen geen zuurstof meer hebben (#superspreadermodi).

Zeuren

Wij Nederlanders hebben altijd wel wat te zeuren. Maar we leven in een land waar we alles mogen zeggen. Hoe kostbaar is dat? Zeggen wat je denkt, zeggen wat je voelt. Zijn wie je graag wilt zijn. Hier word je niet opgepakt omdat je twee keer door het rode stoplicht bent gelopen. Hier ben je gewoon en normaal als je trouwt met iemand van hetzelfde geslacht. Denk terug aan de prachtige toespraak van André van Duin op de Dam in Amsterdam een paar dagen geleden. Velen met mij respecteren hun buurman en buurvrouw. Wat ze ook geloven en hoe ze er ook uitzien. Dat is het meest fantastische als je in dit land woont. Hier stroomt water uit de kraan en hebben de meesten onderdak. We discussiëren en hebben overal onze mening over. Ook dat mag je zelf weten. Wil je discussiëren of niet? Wil je zeuren of niet. Geef je je mening volstrekt ongevraagd? Het maakt niet uit. Als je het maar met respect doet en een ander niet in de zeik zet. Als ik de Nederlandse vlag in top hijs en mijn buurvrouw de Friese vlag, betekent het niet dat we elkaar in de haren vliegen. Nee. We hebben het er over onder het genot van een kopje koffie of thee op wat voor tijd van de dag dan ook.

 

2 reacties

  1. Ikkelien

    Het zou fijn zijn als we in Nederland ook écht zo tolerant zijn…
    Breek me de bek niet open!
    Waarom wordt mijn dochter uitgescholden als ze met haar vriendin hand in hand op straat loopt?
    Waarom worden de donker gekleurde vrienden van mijn zoon wél gefouilleerd als ze uitgaan en hij niet?
    Waarom moet ik mij als thuisblijfmoeder steeds opnieuw verdedigen omdat ik niet werk?
    Waarom moet ik steeds weer uitleggen waarom mijn zoon niet kan werken en een Wajong-uitkering krijgt?
    Waarom wordt de dochter van kennissen er op aangekeken dat haar man 20 jaar ouder is?
    Waarom moet mijn ene buurvrouw zich verantwoorden omdat ze geen kinderen heeft en de andere buurvrouw omdat ze er 8 heeft?
    Hou toch op! Iedereen vindt overal maar wat van en wil dat ook zeggen.
    Laat mensen toch zelf weten wat ze doen en met wie.

    • Herma Westerdiep

      Je hebt helemaal gelijk hoor maar ik denk dat we ondanks het commentaar van een ander toch vrij kunnen bewegen. Ook ik hoor van homohaat en discriminatie maar we horen niet van opsluiting in de gevangenis zonder rechtzaak. Als we zonder werk zitten, krijgen we een uitkering en als die 8 kinderen er zijn krijgen we kinderbijslag van de staat. Volgens mij moeten we onze kinderen met de juiste normen en waarden opvoeden en het gesprek aangaan. Blijven aangaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑