Van de regen van gisteren word je vandaag niet meer nat

Beha-loos in Coronatijd een optie?

beha-loosBeha-loos in Coronatijd? Zou dat een optie zijn? Gezellig artikel om op moederdag te lezen. Gewoon zonder beha aanschuiven bij een digitaal corona-teamoverleg? Ik weet het niet hoor. Lijkt me voor alle partijen geen goede oplossing.

 

Beha-loos

De één wil het niet en de ander weer wel. Leven zonder beha of geen leven? Het hangt van veel af. Hoe groot zijn je borsten en wat vind je zelf comfortabel. Dus eerst maar wat feiten en fabels op een rij. Je krijgt heus geen hangborsten als je geen beha draagt. Een beha zorgt er juist voor dat je borsten minder sterk worden. Je bloed stroomt ook nog eens beter door je bovenlichaam zonder zo’n strakke band om je lijf.
Draag je dan ook nog eens een beha die slecht past, kun je last krijgen van zweet- en smetplekken of van pijnlijke ribben. Zorg er vooral voor dat je borstspieren sterk blijven en … volg je eigen gevoel in dit verhaal.

Vriendinnen

beha-loos vijftigenmeer

vrij wat je zelf wilt

Een Franse onderzoeker (JD Rouillon) onderzocht over een periode van 15 jaar, ruim 300 vrouwen en kwam tot de conclusie dat zonder beha je tepels zo ongeveer 7 millimeter omhoog gaan. Dit komt omdat de beha de natuurlijke groei van het borstweefsel tegenhoudt. Je lichaam maakt minder weefsel aan, met slappere borsten als resultaat. Gezellig onderzoek dacht ik zo. Maar tegenstanders melden dat de groep vrijwilligers te klein is voor een representatief onderzoek. Leeftijd is ook belangrijk. Ben je vijftigenmeer en samen met je borsten, een beetje aan de maat, zou je deze onderzoeksresultaten direct in twijfel (moeten) trekken.

Vrijheid

Maarrrrr … als je geen beha wilt dragen, doe dat dan vooral niet. Je bent zelf de baas. Vier op 13 oktober de ‘Draag geen bh dag’,  de National Breast Cancer Awareness Month in Amerika. Deze groep wil aandacht voor het gevaar van borstkanker door vrouwen een dag zonder bh rond te laten lopen. Natuurlijk met voor- en tegenstanders. Ik vind het een beetje over ‘the top’ maar doe vooral wat je zelf wilt. Behaloos bij een overleg op je werk aanschuiven vind ik geen optie. Dat valt voor mij in de categorie ‘niet met slippers en niet met te korte rok’ naar kantoor. Beetje respect voor de mensheid mag er wel zijn.

bra free digitaal overleg

Draag je wel een beha, koop dan de juiste maat. Je hoeft heus niet alles ritueel te verbranden. Maar je kunt niet alles loslaten in het leven. Laat je goed adviseren want anders loop je het risico dat je je ‘vriendinnen’ beschadigd.  Thuiswerken zou de ultieme gelegenheid zijn om beha loos door het leven te gaan.  Met een hoodie of ochtendjas heeft niemand er last van. Misschien kun je tijdens het Netflixen gewoon een ‘bra-free’ dag inlassen. Geen prikkende beugel in je middenrif. Heb je een kleine cupmaat, hoef je geen beugel beha te dragen. Heb je wel wat grotere borsten, zorgt de beugel er voor dat de beha zijn vorm behoud en je borsten wat ronder uitkomen (gelift). Bij het sporten is het natuurlijk helemaal een must dat je een goede beha draagt.

Trainen en tips

laat je vriendinnen lekker los

Het trainen van je borstspieren (deze liggen onder je borsten), zorgt niet voor een vermindering van het borstvolume. Als je bij het sporten extreem gaat afvallen zal het vetpercentage dalen en je borstomvang natuurlijk ook verkleinen. De zwaartekracht slaat dan in alle hevigheid toe. Blijf normaal eten en denk altijd om je houding.  Draag je beha niet langer dan 12 uur achter elkaar en draag geen beha tijdens het slapen. De borsten zelf hebben natuurlijk geen spieren; die worden op hun plek gehouden door de huid en de ligamenten (structuur van onderhuids bindweefsel) van Cooper. Heb je pijn aan je borsten (door hormonen bijvoorbeeld), is een beha een middel om er voor te zorgen dat je ‘meisjes’ niet alle kanten op stuiteren. Hangborsten krijg je door de zwaartekracht, erfelijke factoren, schommelingen in je gewicht en je leeftijd.

#zwaartekrachtdoetgekke dingen … #fijnemoederdag

4 reacties

 1. Aaf (Zuinigaan)

  Ik had jarenlang een vrouwelijke leidinggevende die nooit een BH droeg. Ze was broodmager en ze had hooguit een A-cup, of misschien wel een AA-cup. Ze droeg wel altijd hemdjes, maar geen BH. Ik was al nooit een liefhebber van BH’s, dus ik dacht: als dat hier de norm is, dan draag ik ze ook niet. ik heb kleine borsten, die niet “zwiepen” als ik loop en niet in de weg zitten. Wel droeg ik hemdjes, zeker onder wat doorschijnende kleding.

  • Herma Westerdiep

   Kijk dan wil het wel. Als je maar netjes bent denk ik dan. Geen vieze blote voeten in open slippers en lekker fris op de werkvloer.

 2. suuz

  Omdat één onderzoeker roept dat borsten slapper zouden worden van BH’s, maakt dat het nog niet de waarheid. Uit veel meer onderzoeken is juist gebleken dat borsten en daarmee ook je bovenlichaam de steun nodig hebben. Zeker als je wat meer formaat hebt.
  Bij sporten is het zelfs een aanslag op spieren en weefsel als je ze beschermingsloos laat bouncen.

  Mensen die BH’s oncomfortabel vinden hebben zelden een goede. Verkeerde maat of goedkope rommel. Een goede BH zit lekker – of voel je nauwelijks – en ondersteunt goed.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Daarom had ik het ook onder de aandacht gebracht. Laat je vooral goed voorlichten bij een speciaalzaak en wees je er van bewust dat je maat verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑