Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Witte kool snijden en schoonmaken

witte kool snijdenWitte kool snijden. Ik gebruik niet vaak de bolle witte kool maar af en toe neem ik zo’n stevige, ronde bal mee.

Uitdaging

onderkant met stam

Voor mij is koken nog vaak een openbaring. Bij een eenvoudige tosti maar ook bij een gecompliceerd recept. Niet echt opgevoed met gevoel voor koken. Wel altijd lekker gegeten maar geen uitzinnige kookkunsten. Niets mis mee hoor. Als het maar met liefde op tafel wordt gezet. Daarom kijk ik graag naar kookprogramma’s waarin wordt uitgelegd hoe een groente er in het echt uitziet en hoe je het voorbereidt. Nog voor je gaat koken, nog voor je over een recept hebt nagedacht. Soms gaat er een wereld voor me open en soms ben ik blij met de kleinste aanwijzingen.

Witte kool

doormidden

vlekjes verwijderen

Noord Holland is de provincie waar de meeste witte kool wordt verbouwd. Witte kool is stevig, rond en heeft de bladeren gesloten. Makkelijk klaar te maken en neutraal van smaak; vaak gebruikt voor de bereiding van zuurkool. Je kunt er veel mee variëren en het is bovendien ook nog eens niet duur. Heel goedkoper dan voorgesneden natuurlijk. Lekker in een roerbakschotel, gestoofd in nasi of bami en rauw in een salade (met wortel en een yoghurtmayonaise dressing).  Het lijkt wel een beetje op ijsbergsla. Haal het blad weg als er vlekjes op zetten. Bewaren op een koele, donkere, droge plaats. In de koelkast maar het kan ook op de fruitschaal. Dan is de kool wel korter houdbaar. Ook in te vriezen, nadat je hem versneden of geraspt hebt en twee minuten hebt geblancheerd.

 

Snijden

witte kool snijden

de harde kern moet er uit

Gebruik een scherp keukenmes en snij de stam van de kool af. Snijd de kool dan in de lengte doormidden (van boven naar beneden). Ondersteun de kool met je andere hand (pas op dat je niet uitschiet met het mes). Deze twee helften snijd je dan nog een keer in de lengte doormidden. Je hebt nu de kool in kwarten verdeeld. Nu kun je de kern verwijderen. Leg de kool neer en snijd in een hoek naar beneden om het harde, witte gedeelte weg te snijden. Kijk goed naar de buitenste bladeren. Als die niet mooi zijn, kun je ze nu alsnog weggooien. Was de koolstukken onder koud, stromend water. Als je een gedeelte van de kool hebt afgesneden, bedenk de snede dan met huishoudfolie en leg het in de koelkast.

verwerken

Afhankelijk van wat je er mee wilt doen, kun je de kool nu makkelijk verwerken; snijden, raspen, versnipperen. Kijk eens naar mijn recept met shoarma en nasikruiden.

4 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Herma, ik ben dol op kool! Rode, spits, groene, bloem, eigen alle kool behalve boerenkool. Ik eet het rauw, gewokt, door de bami, gestoofd, uit de oven, ook eigenlijk weer op alle manieren. Ik vind koken erg leuk en ben er – mag ik dat zeggen? ja, dat mag ik zeggen – best goed in!

  2. Berta

    Hoi Herma, ik lus geen kool. Ik lus geen rode, spits, groene, bloem, boer, wit, eigenlijk alle kool! Ik eet het nooit rauw, gekookt, door de wook, door de bami, gestoofd, uit de overn, eigenlijk ook weer op alle manieren. Ik vind komen niet leuk en – mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen – ik doe het eigenlijk nooit!

    • Herma Westerdiep

      He Berta. Ik vind koken meestal ook niets aan. Heb geen geduld en voor koken moet je juist geduld hebben. Als we de kinderen te eten krijgen of vrienden, is het weer een ander verhaal. Dan vind ik het fijn omdat het dan een gezellige avond belooft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑