Je gaat op reis om thuis te komen

Zitten met je benen over elkaar. Is dat slecht?

benen over elkaarZitten met je benen over elkaar. Veel mensen vinden het prettig om met de benen gekruist te zitten. Comfortabel en elegant.

 

Zitten met je benen over elkaar

Waarom doen we dit eigenlijk? Het zitten met de benen over elkaar. Het lijkt erop dat dit het rechtop zitten vergemakkelijkt. Als je je benen kruist, verlengen de spieren die achter die achter je heupgewricht lopen.  Dat stabiliseert je bekken, waardoor je je buikspieren minder hoeft aan te spannen om rechtop te zitten. Voor vrouwen ook een elegante, nette houding. Vooral als je een rok draagt. Omdat dit een typisch vrouwelijke pose is, leggen mannen dan juist vaak hun been op de knie. Ze dragen meestal geen rok maar vermijden op deze manier ook het ‘tonen’  van edele delen. Uit onderzoek blijkt dat je vaak een favoriet been hebt die je op het andere been legt.

Trombose

Soms hoor je dat het slecht is om zo te zitten. Vooral als je merkt dat je slaap in je voet krijgt. Dit komt omdat bloedvaten en zenuwen afgekneld worden in je bovenbeen.  Je circulatie wordt iets verstoord. Tijdelijk; niet schadelijk dus. Als je uren zo blijft zitten zou je een slechte zithouding ontwikkelen die kan leiden tot rugpijn. Ga daarom regelmatig even verzitten. Buig je rug daarbij niet te ver voorover.  Dat is vaak de boosdoener van veel rugproblemen.

Heb je last van trombose zou je wel extra alert moeten zijn.  Je bloeddruk stijgt namelijk als je met je benen over elkaar zit. Denk bijvoorbeeld aan het bezoek bij de huisarts. Als hij/zij je bloeddruk meet, moet je je benen (naast elkaar) op de grond houden.

Spataderen

Voor zover ik kon vinden is de relatie tussen spataderen en het zitten met gekruiste benen, nooit onderzocht. Als je zit, vooral met je benen over elkaar, bouwt de druk in je aders op. De terugstroming naar je hart verloopt dus moeizamer. Je spieren moeten harder werken. Daarnaast knelt het in je liezen en in je knieholte. De opening van je aders wordt kleiner. Dus stroomt er minder (makkelijk) bloed door. Bij het ontwikkelen van spataderen komt meer kijken; denk aan ouderdom, overgewicht en weinig beweging. Als je een beroep hebt waarbij je lang moet staan, loop je ook risico op spataderen. Ook hier geldt, wissel regelmatig van houding. Als je uiteindelijk even lekker gaat zitten, leg dan je benen omhoog.

Sterke billen

Er zijn ook weer onderzoekers die zeggen dat als je regelmatig met je benen over elkaar zit, de spier bij je billen wordt opgerekt. Dit geeft weer een meer stabiel bekken … en met een stabiel bekken voorkom je lage rugklachten. Wel weer rekening houdend met het feit dat je niet te lang in dezelfde houding moet zitten. Mannen belemmeren alle toevoer naar het scrotum bij het kruisen van de benen. De boel wordt letterlijk verstikt.

Alle ellende in de wereld komt voort uit het feit dat iemand niet gewoon met zijn armen over elkaar kan blijven zitten. (bron: Gerrit Komrij).

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Spataderen zijn ook erfelijk. Ik had ze al erg jong. Op mijn 30e is er een verwijderd in het ziekenhuis, via de ‘strip’methode. Andere ingrepen hielpen niet. Nu heb ik ze nog maar deze zijn gelukkig niet pijnlijk. Ik heb een kussen onder mijn matras bij het voeteneind. Interessant stukje weer Herma!

    • Herma Westerdiep

      Het lijkt me niet fijn die spataderen. Ook nog eens erfelijk; daar ben je niet blij mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑