ovenschotel met witte koolWitte kool en shoarma met lekkere kruiden als combi voor een recept. Misschien een redelijk onbekende combinatie maar dit recept is erg smaakvol. Typisch een gerecht voor deze koude en mistige dagen.

Weetjes over witte kool

witte koolWitte kool hoort tot de zogenaamde sluitkolen (een soort kool waarvan de bladen van het bladgewas zich dicht opeen over het groeipunt sluiten en zo de eigenlijke kool vormen). Tevens een van de oudste koolsoorten. Eigenlijk is de kool helemaal niet wit maar gewoon groen. Als je tot de kern binnendringt zie je pas de witte kleur. Tenzij je witte kool voorgesneden in de supermarkt koopt. Je kunt witte kool  best lang bewaren op een koele, donkere plaats. Als je een grote tuin hebt kun je ze natuurlijk zelf verbouwen maar daar ga ik het niet over hebben. Tuinieren is niet echt mijn hobby. In plaats van de witte kool kun je soms ook spitskool gebruiken (of savooikool).

hippocratesKoolbladeren zijn vroeger veel gebruikt voor het sneller doen genezen van wonden. Vroeger (5000 jaar geleden … en ook nu nog) werd kool met azijn gebruikt om een kater te voorkomen. Hippocrates sprak al van de geneeskrachtige werking van kool. Dat kool ook werkt bij constipatie, hoofdpijn, tepelpijn, stuwing en goed is voor de borstvoeding is een mooi onderwerp voor een ander soort blog. Nu even niet. Ik ga gewoon mijn recept met jullie delen.

Ingrediënten voor 4 personen

 • maggi aardappelpureeAardappelpuree
 • olie of roomboter
 • 2 uien (gesnipperd)
 • knoflooktenen (fijn gesneden) naar eigen smaak
 • 500 gram shoarmavlees
 • 1/2 rode peper (heel fijn gesneden en zonder zaadjes)
 • gember (vers 5 cm of in poedervorm naar smaak)
 • peper en zout
 • 300 gram witte kool (gesneden)
 • 1 pak mix voor nasi speciaal
 • 100 gram geraspte kaas (belegen)
 • kroepoek

Braadpan of wok en een ovenschaal van 20 x 30 cm. Oven voorverwarmen op 180gr.
Je zou ook aardappels kunnen koken om puree van te maken, maar ik heb gewoon een pakje aardappelpuree voor ovenschotel witte kool met shoarmagekocht. Een beetje van mij en een beetje van maggi zeg maar. Makkelijk, sneller en net zo lekker.

 

nasi speciaalOlie of roomboter verhitten en de shoarma 3 minuten bakken. Uien, knoflook, peper (zout) en gember toevoegen en ongeveer 2 minuten meebakken. De witte kool en de fijngesneden rode peper er door scheppen en meebakken tot de kool iets slinkt. Ongeveer 100 milliliter warm water in de pan schenken en de zakjes groente- en kruidenmix toevoegen. Lekker door elkaar husselen. De ovenschaal hoef je niet in te vetten. Het mengsel netjes over de bodem van de schaal verdelen en 5 minuten laten afkoelen. In deze tijd kun je alvast de puree (uit een pakje) maken. Kost je ongeveer 5 minuten. Mengen en 2 minuten rusten. Dit verdeel je over het kool/shoarmamengsel. Geraspte kaas er over.
Om een lekker knapperig effect te krijgen kun je 50 gram van de kroepoek over de puree verkruimelen. Dit druk je zacht aan.

gemberDe ovenschotel in de oven ongeveer een half uur op 180 graden. Op tafel zetten met de rest van de kroepoek, wat zilveruitjes en misschien nog een bakje appelmoes als garnering.

Zoals een oud Gronings spreekwoord zegt: Poesten en meel ien mond holden. Dat betekent zoiets als: De Kool en de Geit sparen = een oplossing bedenken waar beide partijen tevreden mee zijn.