Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Wind. Wat is wind en wat is een windje?

Wind. Wat is wind en wat is een windje? Wind is letterlijk: Het bewegen van lucht; stromende lucht. Lucht stroomt door verschillen in luchtdruk. Verschillen in luchtdruk worden veroorzaakt door verschillen in temperatuur. Makkie …

 Wind of windjes

wind scheten ballonIn bovengenoemde omschrijving wordt het al een beetje duidelijk. Al met al snappen we wel, dat als lucht snel stroomt, het harder waait. Wat is dan luchtdruk? Technisch: De luchtmassa die onze aarde bedekt, oefent een bepaalde druk uit. De luchtdruk op onze aardbol varieert (hectoPascal). Vroeger hadden we het over millibar (mbar).

Als het aardoppervlak opwarmt bij de evenaar, vormt zich daar een hele bak warme lucht. De natuur probeert dit weg te werken en laat deze luchtdruk van warm naar koud (van hoog naar laag) stromen. Vergelijkbaar met water. Hoe groter het verschil des te harder het waait (stroomt). Het ronddraaien van de aarde heeft hier ook invloed op.

Wie is Beaufort?

wind scheten zeilboot

… beaufort

Al in de 19e eeuw beschreef admiraal Francis Beaufort hoe het oppervlak van de zee eruitzag als het waaide. Hij verdeelde dit in 13 schalen; windkracht 0 tot en met 12. Later gebruikte men deze windverdeling ook op het land. Daarom heet deze schaal ook ‘Beaufort’.  Let op: Windkracht 12 (orkaan, tyfoon of tropische cycloon) is in Nederland niet (of nooit) gemeten. Een orkaan gaan we dan ook niet meemaken volgens het KNMI. Het zeewater zal dan een temperatuur van meer dan 27 graden moeten hebben; en dat is wel heel erg warm. Daar doen we nog wel een tijdje over.

NB: Windstoten zijn korter en worden daarom niet in Beaufort gemeten. Die drukken we uit in kilometers per uur.

Windjes of scheten

darmflora

Scheten laten. Wat is nu eigenlijk een windje (of een scheet)? Dat is niet meer dan het ontsnappen van darmgassen via je anus. Normaal en gezond. We laten gemiddeld meer dan 10 scheten per dag met een snelheid van elf kilometer per uur. Hihi.  In je dikke darm worden onverteerbare voedselresten bewerkt door bacteriën (spijsvertering). Die veroorzaken zgn. darmgassen. Denk er maar eens aan als je uien, bonen, bloemkool, peulvruchten of eieren eet. Koffie zorgt voor wat meer ontspannen sluitspieren. Je laat dan sneller een scheet. Als je meer dan 25 scheten per dag laat heb je last van overmatige winderigheid (flatulentie). Sommige scheten piepen en anderen knallen als vuurwerk. Dat komt weer door gespannen of ontspannen sluitspieren en de hoeveelheid gas in de darmen.

Scheetgeur

zij dus niet …

Het eten bepaalt natuurlijk ook de geur van je scheten maar ook de hoeveelheid lucht die je inslikt. Bij de afbraak van eiwitten, suikers en vetten produceert de dikke darm zwavel of methaan. Druiven of bonen gaan als het ware rotten in je darmen en gedurende dit proces steeds viezer ruiken. Voedsel dat snel door je darmen beweegt, zal ook minder stinken. Bij de meeste mensen stinken scheten dus gewoon niet. Wat wel is aangetoond, is dat vrouwenscheten erger stinken dan die van mannen. Vogels zijn niet in staat om een scheet te laten. Leuk om te weten toch?

2 reacties

  1. Vincent

    Het weer is altijd een interessant verschijnsel.

    “Als het aardoppervlak opwarmt bij de evenaar, vormt zich daar een hele bak warme lucht. De natuur probeert dit weg te werken en laat deze luchtdruk van warm naar koud (van hoog naar laag) stromen. ”

    Maar wel een beetje rare uitdrukking: ‘de natuur probeert dit weg te werken’… Meer technische uitleg: warme lucht zet uit, en is daarom lichter dan koude lucht. De warme lucht stijgt daarom op, waardoor er op zeeniveau een onderdruk ontstaat, en in de hogere luchtlagen een overdruk. Het verschil in druk doet de lucht stromen (wind), de druk stroomt zelf natuurlijk niet… ? Dit verschijnsel is op kleine schaal ’s zomers zelfs goed te merken, het fenomeen landwind: als het land vlak achter de kust in de zomer ’s middags goed opgewarmd is, komt rond vier uur de landwind, wind van boven zee die naar het het door het opgewarmde land veroorzaakte plaatselijke onderdrukgebied stroomt.

    • Herma Westerdiep

      … je hebt helemaal gelijk maar dan wordt mijn verhaal misschien nog langer en blijft het niet voor iedereen interessant om te lezen. Fijn dat je dit aanvult. Ik vind het een bijzonder verschijnsel, dat opwarmen en verplaatsen van lucht. Ik ben een liefhebber van wind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑