Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Structuur, gestructureerd of wars van dat alles?

structuur abstractStructuur kan helpen bij het hebben van houvast, overzicht en duidelijkheid. Je hoeft je niet steeds aan te passen aan een nieuwe situatie en aan het indelen van je dag. Het biedt veiligheid; ook voor jou? 

Structuur

beklemming

Waarom heeft de één behoefte aan (fysiek en mentaal) structuur en is de ander daar juist wars van? Ik krijg eigenlijk bij het woord structuur al een beklemming. Jeuk zeg maar. Structuur betekent in mijn leven: Niet vrij, saai en voorspelbaar. Bij fysiek structuur gaat het om het levens(bio)ritme en bij mentale structuur over het houden van overzicht.  Het draagt bij aan enige mate van zekerheid. Weet wat je kunt verwachten; regelmaat. Je gaat iedere dag om ongeveer dezelfde tijd op bed; ook eten en drinken doe je op gezette tijden. Op iedere tweede dinsdagavond van de maand vergader je met de tennisclub. Zondagmiddag bij je moeder op de thee.

Stress en onrust

rust, reinheid en regelmaat

Ik houd niet van structuur. Toch merk ik dat als ik in de stress ben of het gewoon erg druk heb, ik behoefte heb om mezelf in een zekere mate van structuur te persen. Dat is meer gedreven door het gevoel om overzicht te krijgen dan dat ik ritme en focus in mijn werk zoek.

Als baby moet je natuurlijk beginnen met ‘rust, regelmaat en reinheid’. Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. Bij één van mijn kinderen merkte ik dat als hij iedere dag op een andere plek aan tafel zat, hij daar erg onrustig van werd. Ik zit niet altijd op dezelfde plek en dacht dat ze daar wel in mee gingen. Nee dus. Ach; dat zijn de structuurstukjes in huis die je met liefde toepast. Eten, douchen, pyjama aan, nog even tv-kijken, tanden poetsen, voorlezen en dan lekker slapen.

Herkenning

bizar voor velen

Veel mensen (ik denk de meeste) leven met een gestructureerde dagindeling. Zekerheid, gestelde doelen en overzicht. Ik wil dat liever niet. Het liefst wil ik zelf bepalen wat en wanneer ik iets doe. Na mijn vakantie heb ik dan ook geen moeite om weer aan de slag te gaan. Het enige wat me tegenstaat is het weer verplicht in een structuur geperst  te worden. Iedere dag de wekker zetten, ontbijten, in de auto stappen en op een bepaalde tijd in eenzelfde vergadering aansluiten. Bij mij gaat de wekker in deze Corona-periode, dan ook geen dag op dezelfde tijd af. Bizar voor velen. Ik vind het heerlijk. Soms ga ik voordat ik de laptop opstart de vaatwasser leeghalen, ontbijten tijdens onze teammeeting of alleen met een kop koffie luisteren naar wat er wordt gezegd. Thuiswerken heeft nadelen maar voor mij ook zeker veel voordelen.

Persoonlijke voorkeur

voorkeur

Gelukkig laat mijn omgeving me voor wie ik ben. Ze weten dat ik wars ben van structuur, tradities en voorspelbaarheid. Ze kennen me zo langzamerhand en weten dat ik geniet op mijn eigen manier. Mijn lieve P. beweegt in mijn ‘chaotische leventje’,  makkelijk mee. Het gaat er uiteindelijk om dat we onszelf prettig voelen en genieten van het leven; altijd met respect voor degene met wie we ons leven delen.
Vroeger was ik een avondmens maar door mijn chronisch B12 tekort ben ik geen avond- maar zeker ook geen ochtendmens meer. Ik ben fit zo tussen 9.00 en 15.00 uur; daar maak ik dan ook gretig gebruik van.

Geordend

overzichtelijk

Naast het onvoorspelbare, niet gestructureerde, ben ik wel iemand die alles ook achter de kastdeuren netjes en opgeruimd heeft. Dat komt misschien omdat ik voor de rest geen structuur heb. Ik weet waar mijn spulletjes liggen, heb mijn bloesjes op kleur gerangschikt op dezelfde hangertjes en mijn agenda is altijd met aandacht gevuld. In huis moet het dan ook netjes en overzichtelijk zijn. Anders kom ik niet tot rust. De ideale klusvrouw ben ik dus niet. Het klussen vind ik heerlijk maar de ongeordende troep die dat met zich meebrengt is voor mij lastig te handelen.

Hoe gaan jullie om met structuur? Of ben je net zo als ik tegendraads en houd je van onvoorspelbaarheid?

4 reacties

 1. Nona

  Ik leef samen met 4 auti s. Onze drie kinderen hebben ass en deze zomer is bij mijn man ook de diagnose ass gesteld. Je zou denken dat wij in ons huishouden heel veel structuur zouden moeten hebben. Niets is minder waar. Ik ben 1 en al chaos 🙂 Ikvind het fantastisch als ik smorgens niet weet wat we die dag gaan doen. En zo leven we ons leven ook. Wel met de structuur van school, ontbijt, avondeten enz natuurlijk. En we houden natuurlijk rekening met elkaar en elkaars zwakke punten. Maar voor de rest: chaos. Ook in mijn kastjes trouwens 🙂 Gelukkig is mijn man goed in opruimen want ik denk dat we anders het overzicht zouden kwijtraken. Ik ben danweer goed met administratie en geldzaken enzo. Iedereen heeft zn sterke kanten 🙂 Man en kinderen kunnen goed met chaos overweg als we samen zijn als gezin. Ik vind het een prima manier om de kindjes zo op te voeden. De wereld is chaos en als je structuur wil, dan moet je die zelf creëren.

  • Herma Westerdiep

   wat heerlijk om te lezen. samen sterk. samen een team die het beste in elkaar naar boven haalt.

 2. nicole orriens

  Nee ik ben juist enorm van de structuur en voorspelbaarheid vind ik ook fijn : )

  • Herma Westerdiep

   Ik woon samen met iemand die heel erg gestructureerd is, vult elkaar dus prima aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑