weetjes wenkbrauwenWeetjes. Iets wat je weet of niet weet en wat meestal niet zo belangrijk is. Je wenkbrauwen blijven opgetrokken en je zult de rest van de dag stilstaan bij deze opmerkelijke kennis.

Weetjes

weetjes klok

… de tijd tikt door

Ik wilde eigenlijk een blog schrijven over stilte. Ga dat nog wel doen maar liep tegen een aantal weetjes aan. Zoals bijvoorbeeld dat alles wat je doet tegenover d tijd zet die je hebt. Je zet de wekker iedere dag, viert je verjaardag en we nemen de tijd voor de krant en social media. Tijd is ons leven. Tijd besparen is daarom heel erg fijn.  De tijd bij je voeten zou langzamer gaan dan bij je schouders. Niet veel natuurlijk. Boven op de Mount Everest duurt een jaar 15 microseconden korter dan op zeeniveau. Dat heeft te maken met zwaartekracht. De strontium (atomen) klok is de enige klok met de enige echte tijd. Je horloge zal dat niveau nooit bereiken; die loopt steeds voor door de draaiingen van de aarde.  De dagen worden daarom ook steeds iets korter. In de tijd van de dinosauriërs duurde een jaar 370 dagen.

Einstein: Voor ons is het verschil tussen verleden, heden en toekomst slechts een illusie.

Zinloze weetjes

weetjes voeten

voet en onderarm

Als je een goudvis opsluit in een donkere kamer, wordt hij wit. Als je je rechteroog sluit, kun je nooit over je rechterschouder kijken. Een varken is fysiek niet in staat om naar de lucht te kijken. Wist je dat niet alleen je vingerafdruk uniek is, maar ook je tongafdruk? Je tong ook de sterkste spier van je lichaam is? De totale lengte van je bloedvaten is meer dan 100.000 kilometer. De oudste boom ter wereld is 4700 jaar oud.  Wist je dat Donald Duck strips in Finland verboden waren omdat Donald geen broek draagt? En dat een kakkerlak 9 dagen in leven blijft zonder zijn hoofd? Een meerval heeft meer dan 27000 smaakpapillen en een slak kan drie jaar slapen. Wist je dat een vrouw gemiddeld 2 jaar van haar leven in de badkamer doorbrengt en dat een zeester (en een kwal) geen hersens heeft? Je voet is even groot als de binnenkant van je onderarm, mensen met rood haar voelen minder pijn en je kunt niet  de buitenkant van je ellebogen likken. Vrouwen knipperen twee keer zoveel met hun ogen als mannen en als er geen kleurstof in cola zat, was het groen.  Als laatste wil ik dan nog maar delen dat het langste woord dat met de linkerkant van het toetsenbord gespeld kan worden is stewardess en dat Bert en Ernie genoemd zijn naar Bert de agent en Ernie de taxichauffeur in Frank Capra’s ‘It’s is wonderful life’.

Verjaardag

weetjes verjaardag

handig op een verjaardig

Eigenlijk is het leuk om dit met je mee te nemen op een saaie verjaardag. We vieren in de Coronaperiode geen verjaardagen maar dan nog is het altijd handig om bij je te hebben. Soms zit je opgedirkt in je klamme panty en je net te strakke jeans en weet je niet waar je het met je buurvrouw of buurman over moet hebben. Pak dan deze volstrekt zinloze weetjes en maak het onderwerp van gesprek. Ik zou dit niet aanraden als je naast de liefde van je leven zit want misschien maak je wel een compleet verkeerde indruk. Het weetje dat mannen dommer worden als ze met vrouwen praten (als ze je leuk vinden worden ze zenuwachtiger).

Internet en bitterballen

weetjes bitterbal

kruidenbitter bal

Als je zoekt op internet weet je niet wat je ziet. Weetjes over China, weetjes over Duitsland, over je spijkerbroek. Ik sluit af met het verhaal, het weetje over de bitterbal. De bitterbal is natuurlijk niet bitter. De bitterbal is een soort ronde vleeskroket. Lang geleden (nu ook nog hoor) dronk men graag een kruidenbittertje. Brandewijn of jenever bijvoorbeeld.  Daar moest natuurlijk iets lekkers bij. Dus de bitterbal is dus niet een bitter balletje, maar een balletje voor bij het bittertje.

… nutteloos als een geschilderd schip op een geschilderde oceaan (bron: S. T. Colerigde).