Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Roostervrij met de feestdagen of werk je parrttime?

roostervrijRoostervrij of parttime werken. Wat is eigenlijk het verschil. Ik heb het voor je opgezocht. Vroeger was de werkformule eenvoudig: 8 uur werken, 8 uur vrije tijd en 8 uur tijd om te slapen. Makkelijk en overzichtelijk.

Roostervrij of parttime

roostervrij klok

roostervrij of parttime

De helft van de Nederlanders (15 en 64 jaar) werkt parttime. Je zou parttime ook wel deeltijdwerken kunnen noemen. Ik werk bijvoorbeeld 32 uur per week. Roostervrij, ben ik op de woensdag (meestal). Dat klopt theoretisch dus niet.  Toch voelt die ene dag per week als mijn roostervrije dag.

Waarom kies je voor een fulltime baan? Waarom voor een parttime baan? Dat aan veel factoren. Wat heeft het bedrijf voor een budget (aantal FTe), hoe groot is je team is je baan tijdelijk? Wat zou je zelf graag willen (niet onbelangrijk)?

Flexibel

zelf je tijd indelen

Doordat we op dit moment veel thuis werken kun je je werktijden best wel zelf indelen. Bij het bedrijf waar ik werk, is het allemaal goed geregeld. Mijn leidinggevende stelt alles in het werk om het thuiswerken zo goed mogelijk te faciliteren. Lichamelijk en geestelijk. Wil je een stoel? Kun je er eentje lenen. Zijn er nieuwe regels van de overheid? Worden die meteen toegepast. Wil je ‘s avonds wat later doorwerken of ben je een vroege starter? Sluit zo veel mogelijk aan bij de (digitale) team-overleggen en zorg dat je je werk gedraaid krijgt. Dan beweegt de hele organisatie makkelijk en soepeltjes met je mee. Wat wel belangrijk is, dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt.

Voordelen

roostervrij

quality time

Woensdags ben ik vaak (rooster)vrij. In de ochtend ga ik langs mijn moeder en help haar daar waar ze het zelf niet meer kan.  Financiële zaken doen we samen, een bezoekje aan oogheelkunde in het UMCG ook. Ik ben chauffeur en klankbord. Mantelzorger heet dat tegenwoordig. Boodschappen bij een supermarkt die niet op loopafstand is, haal ik. De middag heb ik dan voor mezelf. Gezellig een kop koffie met een vriendin (nu even niet … ), huishoudelijke klusjes of lekker werken aan mijn blog. Quality time. Even de gedachten bij andere dingen. Puzzelen met recepten,  bezoekje aan de pedicure of winkelen op internet. Op deze dag neem ik zelf mijn beslissingen. Ik ben roostervrij, ik ben parttimer.

Balans

bewuste keuze

Ik tank zo’n dag helemaal bij. Het weekend is ook fijn, maar anders. Het parttime werken hoort bij een goede verdeling van werk en privé. Zo’n roostervrije dag levert me rust en overzicht op. Afschakelen van alle (zakelijk) lopende onderwerpen en dus ruimte voor creativiteit. Het is een bewuste keuze om minder uren te werken. Natuurlijk heb ik ook jaren fulltime gewerkt maar op dit moment vind ik zo’n dag vrij fijn. Je hebt natuurlijk wel minder inkomen maar op dit moment kan ik er gelukkig voor kiezen om ook andere dingen te doen. Carrière hoef ik niet meer te maken en promotie laat ik aan een ander teamlid over.

je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet er van te genieten … (bron: Loesje).

4 reacties

 1. nicole

  Mij bevalt het prima om part time te werken. Ooit begonnen toen ik bevallen was van oudste en terug ging naar 28 uur. Na jongste ben ik teruggegaan naar 24 uur. Twee jaar geleden ben ik overgestapt naar een andere werkgever (gemeente) en heb daar een vast contract van gemiddeld 25 uur per week. Ik verdeel 25 uur over 4 dagen. De maandag ben ik altijd vrij (op calamiteiten na) en vrijdag stop ik uiterlijk om 14.00 uur. Ik kan mijn eigen uren indelen. Ook nu de kinderen groot en groter zijn wil ik niet anders. Ideaal. Ik heb nu ook de luxe dat mijn man een goede baan heeft. Mocht het nodig zijn, dan kan ik goed leven van mijn salaris. Dat is ook wel belangrijk.

  • Herma Westerdiep

   Helemaal geweldig toch? Fijn dat je alles zo goed kunt combineren. Daar wordt je uiteindelijk alleen maar een blij mens van.

 2. Suuz

  Ik werk 27 uur, waarvan 3 dagen 8 uur en 3 uur flexibel thuis in te zetten wanneer ik dat nodig vind. Ik zou van dit salaris ook zelfstandig kunnen leven (zonder wederhelft). Mij bevalt het heel goed nu ik een gezin heb met puber en peuter. Wellicht ga ik in de toekomst weer meer werken, of m’n vrije tijd juist besteden aan persoonlijke ambities als kunst en schrijven. We’ll see!

  • Herma Westerdiep

   Fijn dat je dit zelf kunt beïnvloeden. Het gaat er om waar je je lekker bij voelt en waar je gezin het meest aan heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑