Volendam; Marinapark van Roompot. Heerlijk samen genieten van een weekje weg in december. Eigenlijk zouden we naar de Moezel (Duitsland) maar dat viel door Corona in het water. Deel 1.

Volendam

Volendam

stil en verlaten

Geschiedenis: Volendam heette eerst Vollendam.  Dit dorp ligt zuidelijk van Edam aan het riviertje de Ye (Yedam ‘de plaats waar het riviertje werd afgedamd’).  Edam had vroeger een haven en telde in 1560 maar liefst 28 scheepswerven en had via het Oorgat een verbinding met de Zuiderzee. Deze oude havenmond werk dicht gemaakt (vol) omdat Karel V besloot sluizen te bouwen om het achterland te beschermen tegen het water. Rond deze nieuwe ‘dam‘ vestigden zich zo rond het jaar 1450, vissers en boeren.  Daarom ontstond de naam ‘Vollendam’ (korte versie).
Volendam ligt aan het Markermeer; ooit via de Zuiderzee in verbinding met de Noordzee. Vijf eeuwen lang een vergeten vissersdorp. Geen grote rijkdom, wel redelijk geïsoleerd. Door dit isolement handhaafden de bewoners hun klederdracht (geloof) en oude gewoonten.

Volendam Doolhof

Wijkje Het Doolhof

In de haven van Volendam zie je oude botters, jachten en super moderne zeilboten. De watersport en het toerisme zijn een belangrijke bron van inkomsten. Achter het centrum (achter de dijk), ligt het ‘Doolhof’. Kleine houten huisjes, gebouwd in nauwe straatjes. Geen vast omlijnd stratenpatroon maar een soort doolhof. Voer voor kunstenaars. Wij wandelen hier zo maar op een koude dag in december. Geen Palingsound gehoord, geen BN-er gespot. Het was gewoon heel erg koud. Stil en verlaten door de coronamaatregelen. Horeca gesloten, veerdiensten niet actief, de bemanning van het aangemeerde piratenschip was nergens te vinden; geen mens op straat.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

… wandelen aan de Zaanse Schans

Natuurlijk met de auto richting Zaanse Schans. Half uurtje rijden. Geen regen, wel wat koud maar de winterjassen waren onderdeel van de bagage. De Zaanse Schans is een vrij toegankelijk woon-werkgebied uit de jaren 1850. Het kost wel 9 euro om je auto weg te zetten op de parkeerplaats maar hiermee steun je ook goede doelen. Toeristischer kan het bijna niet.  Het was heerlijk rustig. We hadden tijd genoeg om door dit unieke dorpje te wandelen. Houten huisjes, molens en leuke bruggetjes. We liepen langs (een opdringerige fotograaf) diverse werkplaatsen zoals een kaasmakerij en een tinnegieterij.

Je ziet de molens, aan de rand van rivier ‘De Zaan’ vanaf een afstand al draaien. Deze rivier mondt via de Voorzaan uit in het Noordzeekanaal.  Binnenvaartschepen varen langzaam langs ons. Uitgestrekte weilanden met bijbehorende knotwilgen op de achtergrond. Indrukwekkend.  De winkeltjes waren open; her en der kwam ons de geur van warme chocolademelk tegemoet. We konden helaas niet in de rondvaarboot (Csaar Peter …).

Die ‘Jaap Schipper‘  (bedenker en stichter) heeft dit goed bedacht. Vanaf verschillende locaties zijn de panden naar dit gebied getransporteerd. Nu een topattractie.