marinapark roompotMarinapark van Roompot. Heerlijk samen genieten van een corona-vrij weekje weg. Eigenlijk zouden we naar de Moezel (Duitsland) maar dat viel door Corona in het water. Deel 2. 

 

Marinapark Roompot coronaproof

Dat weekje Moezel waren we al vergeten. Verschoven (voor de tweede keer) naar Maart 2021. Is even niet anders. Dat heen en weer schuiven kost je al met al wel redelijk wat euro’s maar we horen verhalen waarin het nog erger kan. We laten het achter ons, er zijn wel belangrijkere dingen in deze coronawereld.

In het blog van 13 december had ik al verteld over het ontstaan van Volendam (Volle Dam). Leuk om te weten toch? Ik vind het leuk om Nederland op deze manier te leren kennen. Dus weekje Noord Holland geboekt; in een huisje van Roompot. Direct aan de jachthaven met uitzicht op het IJsselmeer.

Laag Holland

Eigenlijk heet deze streek ‘Laag Holland’.  Een regio met oer-Hollandse dorpen, charmante stadjes, polderlandschappen, dijken, water en leuke activiteiten. In deze periode van het jaar is het koud en guur maar dat vind ik niet erg. Vijftig plus en nog steeds in de overgang betekent dat je van binnen altijd warm bent (letterlijk en figuurlijk). Koude handen en/of koude wangen; je krijgt het vuurtje in mij niet gedoofd.

Edam

edam

Hartje Edam

Met de auto via Volendam naar het lieflijke plaatsje Edam. P. moest nieuwe badslippers dus naar de Intersport van Theo Tol. Iedereen heet hier Smit en Tol. Shoefasion Tol, Bakkerij Tol, Vishandel Tol; zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het valt ons toch op dat de mensen hier zich minder aan de regels (lijken) houden. Veel zonder mondkapje; mopperende ouderen die worden aangesproken omdat ze de regels niet in acht nemen. Ook waar we de badslippers kochten. Maar dat kan ook toeval zijn natuurlijk. De boodschappen hadden we bij ons. Alleen nog maar wandelen in de buitenlucht. Mondkapje in de tas. Toeristen waren trouwens op één hand te tellen. Gelukkig voor ons; verschrikkelijk voor de lokale ondernemers.

Edam

Kaas

We konden de auto redelijk dicht bij het centrum van Edam parkeren. Maximaal vier uur; de parkeermeter op het dashboard. Plaats genoeg.

Edam wordt in 1310 voor het eerst genoemd. Op perkament. Bescheiden van omvang; vol in de strijd om de macht van het grafelijke gezag en de regenten in de steden.  Edam heeft in die tijd nog een grote zeehaven (Voorhaven en het Oorgat). Volendam bestaat dan nog niet.  In 1526 krijgt Edam het waagrecht; belangrijk voor de bloei van de zuivelhandel.  Edam haalt  helaas bakzeil in de strijd tegen de bouw van de sluizen door Karel V. Ze verliezen en de Edammer scheepswerven lijden veel schade.

NB: Het winkeltje op de foto ziet er niet alleen aan de buitenkant mooi uit; van binnen is het een plaatje. Mooi ingericht, mooie kleuren en een glanzende etalage.

Marken

De weg naar Marken

Marken werd in de dertiende eeuw gescheiden van het vasteland. Door een verschrikkelijke storm; de Jurriaans-vloed. De inwoners werden hierdoor geïsoleerd en leefden vooral van de visserij.  De dijk die het vasteland tegenwoordig met dit schiereiland verbindt, werd pas in 1957 aangelegd.  Vanaf de verte zie je de kleine (groene) houten huizen, op terpen gebouwd. Verdwalen is onmogelijk.  In de verte zie je de prachtige vuurtoren ‘Paard van Marken’.  Een witte toren met rode kap. Deze vuurtoren uit 1839 werkt nog steeds.  De weg eindigt op een grote parkeerplaats. Zoals vaak stoeien we met de parkeermeter.  Die het weer eens niet deed. Ergernis; ik vraag me vaak af of dat niet anders kan.

Marken

Marken

Door de Beatrixbrug lopen we, langs een klompenmakerij,  het zonnige Marken binnen.  Langs het haventje heerst rust. De VVV is gesloten. Kabbelend water en de touwen tikken tegen de masten van de zeilboten. Kerstbomen worden neergezet, stoere werklui verfraaien de bestrating aan de haven maar de terrasjes zijn leeg. Ook hier nauwelijks bezoek.

Marken viste tot de afsluiting van de Zuiderzee, met eigen kotters. Het water werd zoet en sommige vissoorten verdwenen; velen moesten hun beroep opgeven. Her en der zagen we bordjes van ‘gesloten’ op de gevel. Wij vonden het één van de leukste dorpjes die we in deze omgeving hebben gezien. In de zomer wellicht heel erg druk.  Wij komen hier vast nog eens terug.

Al met al een aanrader om eens langs de toeristische plekjes in Nederland te gaan en je vooraf een beetje in de geschiedenis te verdiepen.