vloer vijftigenmeerVloer. Niemand denkt er eigenlijk nog over na als je met warme voeten door huis loopt. Sfeer (decoratief) en comfort bepalend. We kunnen niet zonder.

Vloer

vloer kerk

Klooster

We willen graag schoon en vooral met warme voeten door ons huis lopen. In de oudheid kende men al een soort van vloerverwarming. Vast nog nooit over nagedacht. De vloeren werden vroeger met de grootste zorg versierd. Vloertegels (terracotta) met afbeeldingen van dieren; getekend met de vinger voorafgaand aan het bakken. Ik vind een koude vloer fijn omdat ik altijd warm ben en dan in ieder geval koude voeten heb. Dus liever marmer dan pvc met vloerverwarming. Maar dat is persoonlijk.

Middeleeuwen

parket vijftigenmeer

chique uitstraling

Parket voor de rijken en houten planken voor het volk. Vuren en grenen, later ook eiken werden gezaagd tot planken. Eerst werd het hout buiten gelegd, waardoor het na verloop van tijd winddroog was.  Parket was natuurlijk niet te betalen en werd daarom alleen in paleizen en overheidsgebouwen gelegd. De vloeren in het paleis van Versailles zien er nog steeds adembenemend uit. Pas na de Middeleeuwen ontstond de echte parketvloer (visgraad en barokstijl).  Ook toen werd dit in een speciaal patroon gelegd. Toen werd ook het parket toegepast in andere interieurs. Dat kwam mede door de industrialisatie; machinale verwerking (en kunstmatige droging) maakten de vloeren een stuk goedkoper.  Vinyl in 1947 en laminaat in 1970; beide materialen op de markt gebracht door een Zweeds bedrijf. Goedkoper dan parket.

Tapijt

tapijt

oosterse tapijt

Tot in het midden van de 18e eeuw was tapijt een luxeproduct. Tapijten werden vooral aan de muur gehangen en op tafel gelegd. Te waardevol om als tapijt te gebruiken. Ook hier had de industriële revolutie zijn weerslag en werd het productieproces goedkoper. Niet langer een luxeproduct maar ook geschikt om op de grond te leggen en toegankelijk voor het grote publiek. We noemen vloerkleden ook wel karpetten. Het oudste tapijt stamt uit 500 v.Chr. en werd gebruikt voor een begrafenisritueel (Siberië). Tijdens de kruistochten in de 11e kwamen de oosterse tapijten naar Europa door handel met de Arabische landen.

warme voeten vloer

warme voeten

In vroegere eeuwen strooide men zand (in gevouwen papier) op de vloer van de ‘beste’ kamer. Sommigen kopieerde bloemen, korenaren of complete schilderijen met behulp van diverse kleuren fijn zand. Dit deed men vaak als er te weinig geld was om een echt tapijt te kopen.

Materiaalgebruik

tapijt

verschillende materialen

De waarde van de vloer ligt dus vaak bij het gebruik van een bepaald materiaal en maakt deel uit van de historische waarde van een gebouw. Denk aan leem op de boerderij, rondhout op de hooizolder, tegels in een werkruimte, linoleum in een school op de gang en zelfs asfalt in een bedrijfsruimte. De chique ruimte werd voorzien van natuursteen of parket.  Ontvangstvertrekken hadden vroeger de fraaiste vloeren (materiaalkeuze en afwerking). Op de linoleumvloer of zeil, werd marmer, parket of tapijt geïmiteerd. Hout werd beschilderd met tapijt of een natuursteenimitatie. Vaak afhankelijk van de op dat moment geldende mode maar ook de financiële draagkracht van de eigenaar.