Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Organiseren van je keuken; opbergsystemen

organiseren keukenOrganiseren van je keuken. In de grote winkels, op Facebook en Instagram zie je overal opbergsystemen. Vooral de plastic bakken vieren hoogtij. Werkt het voor jou?

Bakjes in soorten en maten

plastic opbergbakjes

Mijn keuken heeft een paar grote lades. Daar stop ik van alles in. Voorraad (van soep tot pasta), bestek en een onoverzichtelijke hoeveelheid plastic bakjes. Al met al vaak een rommeltje. Soms staan alle bakjes gevuld in de vriezer en soms staan ze leeg in de la. Ik probeer bijvoorbeeld de kruiden te groeperen maar als ik dan weer wat nieuwe (voor een inheems recept) koop,  past het weer niet in de daarvoor gegroepeerde plastic bakken. Ik gebruik (voor het ordenen) vaak bakken die ik niet meer gebruik. Zonde om weg te gooien toch?

Ook bestek blijf een probleem in al dit organiseren. In één la het ‘gewone’ bestek (denk er om dat je de messen apart legt) en in de andere la alle pollepels, opscheplepels, kaasschaaf en dunschiller (etc.). Vakken te smal en vakken te kort.

Kommensets die in elkaar passen

organiseren

alles moet in elkaar passen

Nooit over nagedacht. Ik laat het altijd van toevalligheden afhangen welke kommen ik in elkaar stapel en waar ik ze opberg. Nu zag ik op internet dat er hele sets zijn die in elkaar passen. Dan kun je zonder chaos op je aanrecht een taart bakken. Alles netjes op een rij en bij elkaar (… dit lijkt zo niet op mij …). Mengkom, vergiet, citruspers. Ook stapelbare ovenschotels … nooit over nagedacht. Ik ga nu mijn favoriete schalen niet weggooien. Jammer dan.
Dekselverdelers bij de pannen, vind ik niet handig. Neemt veel te veel ruimte in beslag in mijn schaarse kastruimte bij al die andere tientallen pannen (overdreven). Maar als je netjes wilt, is dit natuurlijk ook weer zo’n perfecte oplossing.

Labels

labels

schrijf op wat er in zit

Ik houd het liefst producten in hun eigen verpakking. Dus geen wasbenzine in een oude ranjafles of bakmeel in een suikerpot. Wisselen van inhoud kan leiden tot gevaarlijke situaties weten we allemaal. Maar ik ben wel van plan mijn plastic bakken in de diepvries te labelen (lees: organiseren). Ik kwam er laatst achter dat je een restje chili con carne niet kunt onderscheiden van spaghettisaus. Ruiken in bevroren toestand helpt ook niet. Onhandig tot en met omdat je pas tot na het ontdooien weet wat je op tafel zet. Eigenlijk is eten uit de diepvries voor mij altijd iets van een gemakkelijke maaltijd (je zult maar voor de zoveelste keer ziek zijn dit jaar) maar als je niet weet wat je op tafel zet is het gemak al weer verdwenen.

Snijplanken

snijplank

mooie snijplank

Al die mooi snijplanken vind ik te mooi om op te bergen. Als ze niet meer fris ogen (en dus zijn), gaan ze bij het afval. Snijplanken zijn ook van veel verschillende materialen. Hout, bamboe, glas, marmer en kunststof. Daar blogde ik al eens over. De snijplanken die er leuk uitzien gaan op het aanrecht in plaats van er onder. Met oog, zonder oog, met leren lusje of zonder. Te veel om op te noemen. De snijplank om brood te smeren of de snijplank die gezellig staat te pronken als er visite is; het liefst versierd met allerlei kaasjes en vleeswaren.

Wie heeft nog een ultieme opbergtip voor ons?

6 reacties

 1. Petra

  Ik plak tegenwoordig een doorzichtig plakbandje op een bakje wat in de vriezer gaat. En daar schrijf ik dan me balpen op, wat er in zit. Het plakbandje vouw ik ook nog aan één kant een beetje om en plak ik daar op zichzelf, zodat er een soort lipje ontstaat waaraan je de rest van het plakbandje weer van het bakje af kunt trekken.

  • Herma Westerdiep

   Hoi. dank voor je tip. Ik probeer nu plakband en schilderstape. Ben helemaal blij met mezelf. Soms sta je met zo’n homp bevroren eten in je hand en weet je gewoon niet wat het is. Chili con carne of spaghettisaus …

 2. Ikkelien

  Sinds een paar jaar hebben wij een nieuwe keuken. Van tevoren verheugde ik me erg op het uitzoeken van opbergsystemen om alles netjes gesorteerd op te ruimen in de grote lades.
  Toen het inrichten kon beginnen heb ik eerst alle bakjes en bakken die ik had en die in de lades zouden passen maar eens uitgezocht. En wat bleek? Het paste bijna exact zoals ik het bedacht had. En nee, niet alle bakjes zijn precies hetzelfde maar als de lades dicht zijn zie je dat niet en open zijn wij de enigen die het zien. Het is netjes en koste niks.

  • Herma Westerdiep

   helemaal goed dan dus. heerlijk als je zo kunt werken in je keuken. overzichtelijk en alles opgeruimd.

 3. Lot

  Ik gebruik afplaktape (voor te schilderen) op de zakjes in de diepvries en schijf er met viltstift op.
  Voor de kruidenpotjes heb ik in de kringloop 2 bakken gevonden van maar 5 cm hoog en er passen precies 2 naast elkaar in de kast.
  Bij ikea rekjes gekocht die je dubbele hoogte in de kast geven. In de lades heb ik maar een bak staan de rest is met passen ergens terecht gekomen.

  • Herma Westerdiep

   Fijn dat je dit met ons deelt. Het is handig om te lezen wat en hoe iedereen dit soort dingen doet. Dat van die tape vind ik super handig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑