Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Veren. Het vinden van een veer staat voor iets moois.

vijftigenmeer verenVeren. Soms vind je zo maar een veertje op straat. Iedere kleur heeft een aparte betekenis. Bericht van de engelen? Ik wist het niet.

Veren of veertjes

veren en symboliek

Veertjes verschijnen als er engelen in de buurt zijn. Zegt men. In het Engels: Feathers appear, when the angels are near. Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht of engelen bestaan. Engelen staan ver van me af denk ik dan, dus achter de symboliek en dat van veren, had ik al helemaal niets gezocht. Tot voor kort. Binnen mijn HR team is een collega overleden. Plotseling? Ja voor ons erg plotseling. Tussen het vaststellen van de diagnose borstkanker, het zachtjes aan weer re-integreren en het bericht dat ze was overleden zit voor mijn gevoel weinig tussen. Het kwam voor ons (Accare team HR) als een volslagen, onverwachte klap.

Symboliek

veren

ze hield van veren

Zij hield van veren. Je ziet op haar foto’s ook regelmatig dat ze een veer  in het haar droeg. Heb er met haar niet/nooit over gesproken. Toen we het over haar hadden, kregen we het dus ook over veren. Veren horen bij symboliek, bij engelen. Engelen blijken altijd in onze buurt te zijn en laten met een verdwaalde veer weten dat ze ons steunen. Die ene, verdwaalde witte veer duidt (zou erop kunnen duiden) er dus op dat een overledene veilig is over gegaan naar een andere wereld.

Wij missen nu een markante, bijzondere collega, een liefhebbende moeder van twee kinderen. Verschrikkelijk.  Iemand met het hart op de goede plek. Iemand die van muziek haar passie had gemaakt. Ik voel meer onmacht dan dat ik de symboliek van de aanwezige engelen zie of wil zien.  De onmacht van twee jonge kinderen die veel te vroeg hun moeder moeten missen. Rouw is dan erg rauw.

Engelen

veren engelen

veren en engelen

Weetjes: Het concept ‘Engelen’ is waarschijnlijk ontleed aan archaïsche (zeer oud tijdperk) mythologieën en religies.  In de Egyptische mythologie worden al gevleugelde goden beschreven. Sommige culturen hebben het weer over een soort bemiddelaars tussen goden en mensen. Sommigen met vleugels, sommige zonder. Wel vaak met een volmaakt uiterlijk. Geslachtloos.  Heel vroeger mannelijk, later vrouwelijk en nu vaak ‘genderneutraal’.  Ze zijn boodschappers en dienaren van mensen. Engelen bewaken de toegangspoorten van de hemel en de hel;  voor diegene die hierin geloven. Ze notuleren alle daden van ons, mensen. De twee top-engelen zijn Gabriël en Michaël. Alleen zij worden vaak met (toe)naam genoemd.

Vogels en veren

vogels en veren

Alle andere vliegende wezens zoals vleermuizen hebben geen verendek. Eekhoorns bouwen nesten als vogels maar hebben geen veren. Daarin zijn vogels uniek. Dinosaurrussen waren ook bedekt met een soort gevederde pluisjes. In het kort gezegd zijn vogels dus eigenlijk moderne dinosaurussen. Toen waren die ‘veren’ voor isolatie, later na jaren van evolutie gebruikten vogels ze om te zweven. Kleine zangvogels hebben er soms wel 3.000, roofvogels 8.000 en zwanen hebben soms wel 25.000 veren. Pinguïns hebben het dichtste verenvacht. Vogels gebruiken heel veel kleine spiertjes om te vliegen en ze gebruiken hun veren voor een paringsvertoning.

 

een van haar (Natasja) uitspraken: I am who I am. Your approval is not needed.

 

 

 

 

 

8 reacties

 1. Thea

  Ik vind heel vaak veren, we wonen in een bos. De volgende keer zall ik eens goed om me heen kijken: Eerst zien dan geloven.
  Zo verdrietig, iemand die veel te jong sterft, sterkte!

 2. Hélène

  Ik geloof niet in engelen maar hou wel van symboliek. Als ik iemand een kaart stuur of een brief, doe ik er altijd een witte veer in. Ze zijn van de ganzen die hier in de buurt verblijven. Ook leuk is om er paar takjes lavendel bij te doen. Uit mijn tuin.
  Mijn vriendin was erg ziek, op weg naar haar toe vond ik weer een witte veer, ik nam hem mee voor haar en zei dat ik een engel was tegengekomen die mij die veer had gegeven en dat ik die aan haar moest geven. Ze moest huilen van ontroering terwijl zij ook wel wist hoe ik erover denk. Ze bewaarde de veer. Ik hoop voor haar dat de engelen wel bestaan want ze is er niet meer.

  • Herma Westerdiep

   Wat een prachtige reactie. Wat heerlijk dat je met zoveel zorg en toewijding aan anderen denkt. Super lief.

 3. Thea

  Wij wonen in een bos en ik vind heel veel veren. Volgende keer zal ik eens opletten of ik een engel in de huurt zie: eerst zien dan geloven.
  Wat verdrietig, iemand die veel te jong sterft, sterkte.

  • Herma Westerdiep

   Het ging me in dit geval meer om haar en haar bijgeloof dan om wat ikzelf denk. Ik ben meer van de groep dat engelen niet bestaan, anders halen ze haar niet bij haar kinderen vandaan.

 4. Ellen

  Wat was ze nog jong en wat een verdriet voor haar kinderen …………….. daar wordt een mens stil van

  • Herma Westerdiep

   Ja … we zijn er allemaal stil van. Zo jong en nog zulke jonge kinderen. Verschrikkelijk.

 5. johmar

  Mijn dochter verzamelt ook vogelveren. Hele mooie grote gaan in een vaas. Al moet ze die wel op een veilige plek zetten, want haar katten zijn dol op veren. Die kunnen ze zelf niet te pakken krijgen aangezien ze niet buiten komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑