Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Spinazie in een stamppot. Ik had het niet verzonnen.

spinazieSpinazie. In het kader van geen voedsel verspillen, heb ik mijn rest spinazie netjes teruggelegd in de groentela van de koelkast. Misschien had ik direct een kleinere hoeveelheid moeten kopen, maar niemand is perfect.

Spinazie

spinazieSpinazie is (naast boerenkool) super gezond. Popeye is ons op het netvlies gebrand.  Maar juist dat verhaaltje van die enorme portie ijzer in spinazie is niet waar. Dat berust op een misverstand. Popeye werd alleen maar gebruikt om de mensen na WOII meer groente en minder vlees te laten eten. Marketingtruc geslaagd want de verkoop nam met 30% toe.Meestal wok ik spinazie lekker met een gesneden ui en een beetje knoflook. Heerlijk met gekookte aardappels. Snel en makkelijk. Waar is het dan wel goed voor? In 180 gram gekookte spinazie zit maar liefst 1110% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan vitamine K. Heel veel vitamine A, B2, 65% ADH foliumzuur en bomvol mineralen. Nederland is één van de grootste producenten van deze prachtige groene groente.

Vers

… met een eitje

Eet het vooral vers; gekookt of rauw (broodje oude kaas met een paar blaadjes). Zorg dat de kleur mooi groen is. Dan is het zelfs werkzaam tegen kanker en aderverkalking (medicinale eigenschap) en goed voor je botopbouw. Spinazie bevat nitraat (net als andijvie en rode bietjes). Bij verhitting wordt nitraat omgezet in nitriet. Dat is alleen schadelijk als je meer dan twee keer per week spinazie eet, 52 weken per jaar. Volgens mij doet niemand dit. Dus dat kun je loslaten. Misschien bij baby’s wel extra oppassen. Vroeger werd ook nog eens beweer dat de combinatie met vis giftig kon zijn. Wetenschappelijk onderzocht. Ook loslaten. Gewoon lekker die pasta met zalm en spinazie maken. Niet iedere dag eten …

Spinaziestamp

pizza met spinazie

Na mijn gewokte maaltijd moest ik stevig nadenken wat ik met het restje zou doen. Mijn oog viel op een recept met ui en kerrie. Kruimige aardappelen gekookt en puree van gemaakt. Tegelijkertijd 2 uien (witte) rustig aan in de pan laten karamelliseren. Beetje peper en zout; afgemaakt  (aan het eind) met een flinke theelepel kerrie. De ui kleurt dan prachtig geel. Kant en klare gesneden, gerookte kip erdoor. Spinazie door de aardappels en het prutje van ui, kerrie en kip als versiering erover gedaan op het bord. Het was super lekker.  Zo zie je maar weer dat je niets (bijna) hoeft weg te gooien.

Leuke weetjes en tips

vijftigenmeer spinazie salade

met bietjes en feta

Stroeve tanden. Door een hoge dosis oxaalzuur onttrekt spinazie het calcium aan je tandglazuur.  Wil je dit niet, zou je melk, room of een eitje kunnen toevoegen. Dat deactiveert de kalk.
Kleurstof. Als je witte pasta (of soep) een kleurtje wilt geven, zou je er een beetje spinazie door kunnen mengen.
Snijden. Ga je spinazie niet snijden omdat anders veel voedingsstoffen verdwijnen.
Laxeren. Door het aanwezige oxaalzuur zou het laxerend kunnen werken. Dan moet je er wel heel veel van eten.

Tips. Zoek eens op internet naar de verschillende recepten. Je weet niet wat je ziet; quiche, spinazielasagne, tartiflette, smoothie, spinaziesoep, hartige strudel, brioche en natuurlijk de ontelbare pastarecepten.

Heb jij een origineel spinazierecept? Deel het met ons.

6 reacties

 1. Vincent

  Hoi Herma,

  Ja, spinaziestampot is een bekende, hadden we al eens gemaakt, lekker.
  Je staat versteld van de veelzijdige mogelijkheden van spinazie: natuurlijk klassiek met vis, maar ook met pasta, of in een quiche. Zie een aantal beschrijvingen in ons ‘foodblog’:
  http://bakken-wie-ein-tiet.titunet.nl/page/2/?s=Spinazie

  • Herma Westerdiep

   Ahaaa … ik ga direct kijken naar die lekkere recepten. Dank je voor de tip.

 2. Ellen

  Mmmmmm ik krijg zin om vanavond spinazie te maken, hahaha en dat ik ook doen ook. In de wok met een ui en knoflook. Dank je wel voor de tip.

  • Herma Westerdiep

   Ik ga het vanavond eten. Heb alleen geen gerookte kip doe het nu met kippendijen. Wordt vast ook wel lekker.

 3. Mevrouw Niekje

  Ik vind spinazie heel lekker met Indiaase smaken en Indiaase kaas (paneer) maar ook met champignons en pasta. En rauw als een salade met gekookt ei en augurk. Ook in een quiche met feta, of verpakt in filodeeg. Oh wat een lekkere dingen allemaal! Herma, door je vraag heb ik meteen weer wat voor op de planning!

  • Herma Westerdiep

   Fijn dat we elkaar zo inspireren. Heerlijke tip die van die salade met ei. Dat doe ik morgen op mijn brood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑