VeluwemeerVeluwemeer. Wat een prachtig stukje Nederland. Vaak doorheen gereden op weg (A6) naar Almere of Amsterdam. Nu een weekendje weg naar Landal GreenParks.

Veluwemeer

Veluwemeer

Veluwemeer

Tot de laatste persconferentie gewacht en daarna geboekt. Niet te ver van huis (zo tussen de 1,5 en 2 uur rijden) omdat we maar een paar nachtjes gingen. Geen drukke gebieden in verband met het nog steeds aanwezige coronavirus. Beetje pulken op internet en daar kwam de vestiging van Landal voorbij. Vlak bij Biddinghuizen; bekend van Walibi.  Vanuit onze ooghoeken zag dit enorme park er trouwens  ‘gesloten’  uit. Lege achtbanen, lege parkeerplaatsen, geen rij voor de kassa. Triest.
Wij hadden zin in ons weekendje weg. Redelijke voorspellingen, flesje wijn in de kofferbak en onze jassen (en een paraplu) op de achterbank.

Watersport

Veluwemeer

Landal GreenParks Veluwemeer

Het was goed geregeld bij Landal. Bij de receptie stond de medewerkster achter een preventiescherm het woord te doen. Kort en bondig. Zo weinig mogelijk gasten in de ruimte. Sleutels mee, plattegrond op zak. Aan de ene kant er in en aan de andere kant er weer uit. Zwemkaartjes wilden we niet. Wij willen gewoon lekker de hort op. Wandelen of met de auto. Maakt niet uit. Nou ja eigenlijk wel. Het liefst een balkon met uitzicht op het water. Winkeltje bij de deur voor de verse broodjes. Alles zoals beloofd in de folder. Supergroot met zicht op het Veluwemeer en de jachthaven. Ons weekend kon bij binnenkomst en deze aanblik, al niet meer stuk.

Zeewolde en Elburg

Zeewolde

Zeewolde

Vrijdagavond een tafeltje gereserveerd bij het restaurant op het park. Zuid Zoet Zout; horende bij vakantiepark Molencaten. Ook met uitzicht over het water. Niet meer dan 30 gasten binnen. Handen desinfecteren, naam en telefoonnummer noteren; het personeel getooid met mondkapjes. Op de terugweg direct een wandeling gemaakt langs het park en om het appartementencomplex. Mooi aangelegd met veel water, bruggetjes, steigers en wandelpaden. Zeilboten, jachten en speedboten. We hadden genoeg om te zien. Zaterdag wat boodschappen in Zeewolde gedaan. Rustig, gratis parkeren en geluncht aan het water.  Tip: kies de Open Loempia bij strandpaviljoen Fika.

Fika

Open Loempia … bij Fika aanrader

Elburg is een oud Hollandse vestingstad. Vroeger een bedrijvig vissersdorp. Op zo maar een dag in oktober, liepen wij te genieten van cultuur en watersport. Hier komen we vast en zeker nog een keer terug.

Lelystad

Veluwemeer Lelystad

De Abel Tasman

Op zondag is er in deze omgeving niet veel te doen. Besloten om naar Lelystad te gaan. Op de kaart zagen we een grote jachthaven. Wij vinden het fijn om langs de kust te wandelen en al dat drijvende pracht en praal te bewonderen. Oud, antiek en super modern. De auto konden we overal makkelijk kwijt. Ook een pre. In Lelystad centrum hebben we de auto in de parkeergarage (4 euro voor een hele middag …) gezet, vlak bij de Batavia. In Groningen betaal je dat bijna per uur. Daar tik je makkelijk 16 euro af na een middagje shoppen.

Elburg

Botterhaven Elburg

Lelystad verraste ons. Aangenaam positief. Ook daar lekker langs de kust gewandeld. Niet wetende dat behalve de Batavia, hier nog meer antieke zeilschepen (Stedemaeght, Bounty, de Compaen) langs de route lagen. Genot voor het oog. Prachtig aangelegde wandelpaden, geen rotzooi op de weg en vriendelijke mensen. Op de achtergrond een helder blauwe lucht met witte wolken en harde wind. Bitterballen gescoord en deze middag afgesloten bij de Griek aan de rand van de haven.

Het VOC schip, De Batavia vertrok in 1628 vanaf Texel met als einddoel Nederlands-Indië. Aan boord meer dan driehonderd bemanningsleden. Door liefdesperikelen gebeurde er van alles. Muiterij, schipbreuk, gevechten op leven en dood.  Dit in Nederland nagebouwde schip verging op 4 juni 1629 voor de kust van West-Australië.

Lelystad Batavia

De Batavia