paddenstoelenPaddenstoelen. Als ik er aan denk, denk ik aan verhalen over kabouters en trollen. We liepen fluisterend langs het huis van Kabouter Spruiteprak. Die woonde op Texel, in de duinen. 

Paddenstoelen

paddenstoelenWaarom zouden paddenstoelen de huisjes zijn voor kabouters, feeën en heksen? Wie heeft ooit zo’n leuk verhaal bedacht? Waarom spreken deze schimmels zo tot de verbeelding? Denk aan elfenbankjes, eekhoorntjesbrood, vliegenzwam, kabouterhuisjes, duivelseieren of heksenkringen. Alles omgeven in een sfeer van geheimzinnigheid. Een soort mysterieus verschijnsel.

Natuurlijk zijn sommige paddenstoelen hallucinaties opwekkend, zelfs dodelijk. Misschien zijn we daarom wel een beetje bang voor deze 600.000 soorten waarvan er maar 25% tot de smakelijke (eetbare) soorten behoren. Zes soorten paddenstoelen zijn zelfs dodelijk. In Italië raken jaarlijks 40.000 mensen vergiftigd maar in Rusland doen ze hun huiswerk beter. Daar raken ‘maar’ 500 mensen ziek door het eten van een verkeerde paddenstoel. Italianen eten het liefst een procini (eekhoorntjesbrood). Deze smaakt een beetje nootachtig.

Geneeskrachtig of gevaarlijk

Paddenstoelen hebben ook een geneeskrachtige  waarde. Hippocrates bestudeerde dit al zo ongeveer 400 voor Christus. Maar in de middeleeuwen was men ervan overtuigd dat paddenstoelen een slecht bedenksel van de duivel waren. Hier komen de heksen om de bocht in hun gebouwde ring van paddenstoelen.  Men dacht dat de heksen de paddenstoelen tevoorschijn toverden.  De Romeinen vereerden daarentegen de paddenstoelen. Toen de mycologen (paddenstoel-deskundigen) de verschillende soorten beschreven ging het spannende randje er al een beetje vanaf. Later, zo rond de 17e eeuw werden ze gebruikt als lekkernij in exclusieve restaurants in Parijs.

Naam

De Paddenstoel dankt zijn naam aan de tijd waarin men vol overtuiging geloofde in heksen en tovenaars. Die hielden vaak padden als huisdieren. Als die lieftallige beestjes moe waren, hadden ze hun eigen stoel bij zo’n heks. Beetje vreemd verhaal. Elfjes rusten daarom uit op de hoger gelegen elfenbankjes zodat de padden niet bij hun konden komen.
Maar in het boek Alice in Wonderland laat de schrijver Alice zelf een paddenstoel eten om te groeien. We denken niet dat hij tijdens het schrijven onder invloed was.

Schimmel

Alle gekheid op een stokje. In de herfst groeien ze rijkelijk en geven de natuur een extra dimensie. De paddenstoel is het vruchtlichaam van veel soorten schimmels (zwammen). Geen plant en ook geen dier.  Deze schimmel leeft onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Het netwerk aan schimmeldraden krijgt bovengrondse uitlopers waar paddenstoelen groeien en die zien we.  Ik vind het prachtig en denk dan stiekem aan die kabouters. Zo’n piepklein deurtje onder zo’n ‘rood-met-witte-stippen’ .

Toch is iedere paddenstoel een schimmel maar een schimmel is niet altijd een paddenstoel. Nadenkertje.