De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Toilettas organiseren; iedere keer een uitdaging

toilettasToilettas. Wie kent ze niet? Groot of klein, duur en goedkoop. Maakt bij mij niet uit. Ik heb er altijd een puinhoop van.

 

Toilettas

toilettas

toilettas organisatie

Je vindt hier niets over op Wikipedia. Geen geschiedenis geen herkomst. Wel op Wiktionairy; daar wordt de betekenis van het woord uitgelegd. Simpel: Een tas waarin je toiletartikelen stopt. Ik zou wel eens willen weten wie dit heeft verzonnen. Eigenlijk hoop ik dat iemand iets verzint waarin je alles netjes en georganiseerd kunt vervoeren. Als ik mijn toilettas weer eens leeghaal, is het altijd met de overtuiging om dit keer een compleet en goed ingerichte toilettas bij me te hebben als ik op reis of op vakantie ga. Niet is minder waar.

Vroeger

alles moet er in passen

Toen ik als kind op vakantie ging kreeg ik al een toilettas. In het ene vakje een tandenborstel en in de ander tandpasta. Al snel gaf de tandenborstel vlekken van de pasta. Tandpasta in je borstel die je na het douchen weer eens in het verkeerde vakje had gestopt. Als ik nu op vakantie ga met mijn Samsonite toilettas heb ik zoveel spullen bij me dat ik de eerste de beste kruidenier makkelijk kan voorzien van tandpasta, shampoo, conditioner, haarlak, make-up en weet ik veel wat nog meer. Helaas kom ik er vaak (te laat) achter dat ik niet alles bij me heb. Thuis vul ik natuurlijk direct aan wat het me op dat moment ontbrak. Toch boek ik geen perfect resultaat met mijn prachtige toilettas. Niet te vinden tandenstokers en vlekken van de tandenborstel.

De beste toilettas

rits en spiegeltje

Waar moet de toilettas dan aan voldoen? Nou … waterdicht en makkelijk schoon te maken. Hygiëne boven alles. Het ontwerp en de functionaliteit zijn dus belangrijke kenmerken. Als je onder de douche staat in een gezellig hotel wil je graag je favoriete spulletjes bij de hand hebben. Niet alleen douchespullen en huidverzorgingsproducten, ook je zonnebrandcrème en je favoriete mascara. Je kunt eigenlijk niet zonder je toilettas. Of zie ik dat verkeerd? Je kunt natuurlijk ook de hele bende in een boodschappentas gooien en dat meenemen naar het toiletgebouw op de camping of je badkamer in appartement of hotel.  Dus je soort reis is ook van belang. Heeft je toilettas een ophanghaak en opbergvakken (toegankelijkheid)? Misschien is een rits handig, een uitneembaar spiegeltje of een afsluitbaar make-up vakje? Of wil je juist een grote opening aan de bovenkant? Dan nog het materiaal. Je toilettas moet eigenlijk wel waterdicht zijn. Mochten er vloeistoffen lekken, dat dit niet ergens anders in lekt.

Ontwerp

vlekken van tandpasta

Over het ontwerp valt te twisten. Dat is een kwestie van smaak en praktische behoefte. Het oog wil ook wel wat. Wees je daar dus van bewust als je in de winkel staat om eentje aan te schaffen. Denk aan je ervaringen in het verleden. Wil je transparant (makkelijk zichtbaar), kleurrijk of juist niet, klassiek (één compartiment) of vintage (passend bij je outfit ofzo). Kijk vooral naar wat voor reis te gaat maken (vliegtuig, auto of fiets) en bedenk je hoeveel verschillende vakken je wilt. Materiaal en functionaliteit. Dat hij er leuk uit moet zien is voor sommigen ook een belangrijk criterium bij de aanschaf.

deel vooral je ervaringen met ons

 

 

 

7 reacties

 1. Menno

  Plastic puut wil ook

 2. Elisa

  Ik heb ongeveer deze, bij mij zitten nog een klein, uitneembaar derde tasje in. Vind hem ideaal!

  https://www.cathkidston.com/en-gb/womens/accessories/cosmetic-and-wash-bags/401524514185CREAM.html

  • Herma Westerdiep

   Wat een ontzettend leuk tasje. Ik zal eens kijken of het iets voor mij is. Dank je voor het delen.

 3. Lonneke

  Eigenlijk staat ie altijd reisklaar in de kast: mini tandpasta, tandenborstel met een kapje over de borstel, mini shampoo/douchegel, mini deo en een mini gezichtscreme, 2 pijnstillers en dat is het.
  Make-up vind ik bijna niemand mooi staan, puur natuur is fijner om naar te kijken. Dus dat hoeft niet mee.
  Het zit allemaal in een kleine etui die ik ooit bij een niveau pakket heb gekregen. Past in mijn handtas en ook in mijn kleine rugzak. Ik reis graag met weinig bagage.

  • Herma Westerdiep

   Soms doe ik ook mijn best om met zo weinig mogelijk spullen op reis te gaan.

 4. Mevrouw Niekje

  Ik heb kleine flesjes die ik gebruik in mijn toilettas voor de sportschool. Deze vul ik bij uit grote flacons. Deze kleine flesjes gaan ook mee op vakantie. Ik heb een paar toilettassen. Een grote voor alles wat ik in de douche gebruik. Dan een kleine met alles voor mijn nagels. En dan ook nog een kleine voor mijn make-up. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd om met weinig op reis te gaan en dat gaat steeds beter. Ik kan nóg minder meenemen want nog steeds heb ik tijdens de vakantie niet alles nodig. Het is bijzonder met hoe weinig je voldoende hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑