wylde swanWylde Swan. Tall Ships Races Harlingen. Aan boord laten ze jongeren kennismaken met normen, waarden en teamgeest door een zeiltraining. Voor ons gewoon een prachtig evenement.

 

Geschiedenis

Wylde Swan

Aan boord

Al in 1956 werd de eerste wedstrijd (tussen twintig schepen) georganiseerd. Het was zo’n succes dat er de Sail Training International Assosiation werd opgericht. In 2014 voor het eerst in Nederland; in Harlingen. Natuurlijk prachtig en vooral indrukwekkend om te zien hoe de schepen welkom worden geheten in deze historische havenstad. Wij waren aan boord van de Wylde Swan.

Wylde Swan

zeilen wylde swan

de zeilen hijsen

Het tallship met een Friese naam. Thuishaven Makkum; varend onder Nederlandse vlag. De grootste tweemast topzeil schoener. De romp werd in 1920 gebouwd en diende oorspronkelijk als stoomschip voor de haringvloot. Lang en smal om zo snel mogelijk te kunnen varen. De vis moest immers wel zo vers mogelijk aan wal komen. In 2007 is het casco van het schip naar Nederland gehaald en omgebouwd tot een opleidingsschip.  De schip hoort bij de Hollandse Helden. In 2011 was de Wylde Swan de winnaar van de Tall Ships Races.

Het woord schoener komt van het Engelse werkwoord ‘to scoon’, wat scheren over het water betekent. Bij een tweemast schoener, zoals dit schip, is de achterste mast hoger dan de voorste mast. Topzeil betekent dat er op de voorste mast 1 of 2 ra (rondhout) zeilen staan. Zo ontstaat er een vierkant zeil. We zijn niet in de buik van het schip geweest. Buiten was te veel te zien en te beleven. We gaan vast nog een volgende keer.

Tall Ships Races

tallship polen

Dar Mlodziezy

De Tall Ships Races waren in één woord adembenemend. We hadden een hotel in de buurt van Harlingen geboekt. Lekker rustig op pad met onze digitaal aangeschafte parkeerkaarten. Alles stond perfect aangegeven. De verkeersregelaars waren vrolijk en vriendelijk en showden ons de weg. Ongeveer 100 meter lopen naar de pendelbus; op weg naar de haven van Harlingen. Daar weer de route volgen en de aanwijzingen van de ook daar vrolijke verkeersregelaars gevolgd. Als je dan zo naar de dijk loopt zie je al die prachtig, majestueuze schepen liggen. Groot, groter en nog groter. Prachtig onderhouden, glanzend hout en een glimmend dek. De gastvrouw van het evenemententeam was zo mogelijk nog vrolijker en vertelde ons van de hoed en de rand. Lunchpakket voor aan boord.

Sail out Harlingen

Oosterschelde

De Oosterschelde

Na de veiligheidsinstructies van de kapitein voeren we samen met tientallen andere schepen uit de haven van Harlingen. Iets achter de meer dan schitterende Shabab Oman II (zeiltrainingsschip van de Royal Navy van Oman – een driemaster vierkant getuigde klipper) en  voor de Dar Mlodziezy aan. Dit Poolse Tallship is eigendom van de Maritieme University van Gdynia. Volledig uitgerust om studenten in de maritieme wereld op te leiden. Met haar lengte van ruim 110 meter behoort ze tot de zeilreuzen van deze wereld. Op de Waddenzee draaide De Wylde Swan zodat alle andere uitvarende schepen ons tegemoet kwamen. Geweldig. Al toeterend en zwaaiend gingen ze richting de vaargeul tussen Ameland en Terschelling. De Brandaris stond te schitteren aan de horizon.  Aan boord van de Wylde Swan werd hard gewerkt om de zeilen te hijsen en vooral om het ons naar de zin te maken. Ook hier onze complimenten. Het was een unieke ervaring die we nooit zullen vergeten.

… ik denk dat ik wel 100 foto’s heb gemaakt … te veel om te laten zien.