sopje zeepSopje of microvezeldoek. Het houdt me vaak bezig. Hoe maak ik zo hygiënisch en streeploos mogelijk schoon op een zo makkelijk mogelijke manier. Tips en trucs. Mocht je zelf nog een ander idee hebben, hoor/lees ik ze graag.

 

Een sopje in de Middeleeuwen

Vroeger bestond er geen microvezeldoek en allesreiniger. Men veegde de vloer met bijeengebonden takken. Een houten vloer werd eventueel geschrobd met zand. Hoezo sopje? In Middeleeuwse steden ontbrak riolering en meestal ook een vuilnisophaaldienst. De inwoners moesten zelf hun straten schoonmaken en het vuil weghalen. Het kon daarom al snel een vieze troep worden. Ook in die tijd ruimde niemand graag zijn eigen viezigheid op.

Zeep is vet

Vaak gebruiken we te veel schoonmaakmiddel. Een flinke scheut in een (vaak te grote) emmer, daarna de kraan er op en lekker schuimen met die handel. Niet goed. Want zeep is vet; en het wordt nog vetter als je het laat schuimen. Ook als het niet schuimt maakt het goed schoon. Meer schoonmaakmiddel maakt dus niet beter schoon en is ook nog eens slecht voor het milieu. Kies een schoonmaakmiddel dat past bij het soort vuil en doseer zoals aangegeven.

Ramen lappen zonder sopje

sopje microvezelAls de ramen niet te vies zijn maak ik ze schoon met warm/heet water. Voor het afsoppen gebruik ik een speciale microvezeldoek.  Deze doekjes bestaan uit polyester en nylon. De draden vormen samen een zeer groot oppervlak en (in het kort) hoe groter het oppervlak hoe meer vuil ermee geabsorbeerd kan worden. Een soort schuursponsje op microniveau. Laatst kocht ik de ramendoeksetjes van de Aldi. Opwrijven met een (eveneens) microvezel-glazendoek (droog gebruiken). Voilà, streeploos! Wassen op 60 graden en geen wasverzachter gebruiken. Als je toch een raamtrekker wilt gebruiken moet je hem tussendoor schoonmaken met een vochtige zeem, anders wordt je getrakteerd op strepen. Anders ff opwrijven met een prop krantenpapier.

RVS kookplaat en afzuigkap

Iedere dag afnemen met zo heet mogelijk water. Gebruik ook hiervoor een microvezeldoek en schoon is je kookplaat. Ik haal de microvezeldoekjes voor mijn huishoudelijke klusjes bij de Action. Mocht je na het koken een bende hebben achtergelaten kun je het RVS middel gebruiken van de Wibra. Het bevalt mij prima. Vooraf goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking lezen. Soms gebruik je nl. een middel in combinatie met een droge doek en soms met een natte doek. Het kan een wereld van verschil zijn.

sopje dasty

Schoonmaakmiddelen van de Wibra (Dasty) voor een superlage prijs.

De rest

Pak een emmer water, doe voorzichtig een scheutje schoonmaakmiddel er in en een beetje schoonmaakazijn. Dan heb je zeep en ontvetter in dezelfde emmer. Met dit middeltje kun je het hele huis schoonmaken. Wel af en toe de emmer voorzien van een nieuw sopje en telkens een schoon doekje voor een ander oppervlak gebruiken natuurlijk. Voor de rest van mijn schoonmaakactiviteiten heb ik een groot assortiment van de Wibra in de keuken staan.

In een opgeruimd en schoon huis zul je je in een mum van tijd beter gaan voelen. Je verbrandt calorieën en je lichaam maakt endorfine (geluksgevoel) aan. Heel veel vliegen in één klap.