netwerkgesprekkenNetwerkgesprekken voeren is een goede, misschien op dit moment wel de beste manier om de baan van je dromen te vinden. Iedereen die werk maakt van zijn loopbaan zou zich moeten verdiepen in deze ‘tak van sport’. Zorg dat je je relaties betrekt bij het onderzoeken en realiseren van je eigen doelstellingen. Ook als je nog een baan hebt.

Netwerkgesprekken voeren

Niet alle vacatures staan op internet. Stel je vooral niet passief op in deze sollicitatiefase  maar voer regelmatig een goed gesprek om nieuw perspectief voor ogen te krijgen en het uiteindelijk te realiseren. Voer netwerkgesprekken. Laat je via LinkedIn koppelen en ga deze nieuwe (onbekende) uitdaging aan. In je eigen kring heb je meer contacten dan je zelf eerst denkt. Onwennig misschien, maar je zult je draai snel vinden. Op deze manier hoor je als eerste waar een vacature ontstaat voordat die op internet gezet wordt.

netwerkgesprek mussen vogels groep

denk om je netwerk

Proactief zoeken

Tijdens mijn zoektocht naar een baan ben ik niet alleen passief aan het solliciteren.  Nu ook proactief. Ik heb al een paar netwerkgesprekken achter de rug. De netwerkgesprekken die ik voer zie ik als een soort vrijblijvend sollicitatiegesprek. Je wilt tips, feedback en stappen maken in het vinden van een baan. Je kunt een netwerkgesprek met verschillende mensen voeren (recruiter, iemand van personeelszaken, iemand met een eigen bedrijf en een groot eigen netwerk etc.).

Informatie zoeken

Voor een netwerkgesprek moet je je gedegen voorbereiden. Je wilt informatie over het bedrijf waar je graag wilt werken. Laat je gesprekspartner veel vertellen of zijn/haar bedrijf en functie. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Jij zoekt een baan en een werkgever zoekt de perfecte werknemer. Stel geen ‘open-deur’ vragen, en vis niet naar een baan. Dat is een no-go. Geef achteraf terugkoppeling over het gesprek.

Jezelf profileren

Je wilt jezelf zo goed mogelijk presenteren. Tijdens een kop koffie gaat het er om jezelf te profileren. Waarom is jouw verhaal anders dan het verhaal van anderen? Wees niet te bescheiden, durf te zeggen waar je voor staat en focus je op je loopbaan. Wees trots op je successen. Ondertussen moet je er voor zorgen dat je antwoord krijgt op je vragen. Wat wil je precies weten? Hoe stel je je vragen? Zorg er voor dat het echt en oprecht overkomt en dat  het antwoord je iets oplevert waar je later mee verder kunt. Open geen spervuur van vragen want de ander moet niet overspoeld worden en ondersneeuwen.

Op internet kun je voorbeeldvragen vinden die bij een netwerkgesprek passen. Beweeg mee in deze veranderende wereld voor werkzoekenden.

netwerkgesprekken mignons

het verleden heb je, toekomst moet je zelf maken … (bron: Johan Daisne)