koffie kaldi mirageKoffie en thee is een beleving, een genotsmomentje (lichamelijk en geestelijk). Wat weet ik eigenlijk over het bruine vocht dat ik dagelijks tot me neem. Voor mij is een leven zonder koffie ondenkbaar. Daarom een workshop.

Geschiedenis

Tegen het eind van de 16e eeuw slaagde een Nederlandse koopman  er in om een koffieplant uit Mekka te stelen. Hij experimenteerde hiermee op de Oost-Indische kolonie Java. De echte Europese doorbraak van koffie kwam door de schenking van een koffieplant in 1715 door de Amsterdamse burgemeester aan Lodewijk XIV. Een lang verhaal in het kort. Ik zou over de geschiedenis van koffie alleen al wel een heel blog kunnen vullen.

Oogsten

Koffie is een zaadje van de kers van de koffieplant. Je hebt in de basis Arabica en Robusta koffiebonen. Ze hebben beiden een andere kleur, een ander uiterlijk en een andere smaak. Geoogst in verschillende werelddelen, in landen rond de evenaar. De bonen worden na het oogsten gedroogd en gebrand. Je kunt de bonen kant en klaar (gemalen) kopen maar je kunt natuurlijk ook zelf je koffie malen. Alles heeft invloed op de smaak.

Is koffie gezond?

De meningen zijn verdeeld. In Nederland wordt iedere dag 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat koffie antioxidanten bevat. Goed voor je lever, beschermt je tegen huidkanker, het verlaagt de kans op Diabetes 2 en er wordt beweerd dat koffie je slimmer maakt. Koffie maakt je alert en is een milde eetlustremmer; het stimuleert je stofwisseling en leidt (in tegenstelling wat velen beweren) niet tot het verminderen van het vochtniveau.

koffie kaldi potjes          koffie kaldi         … allemaal te koop bij Kaldi.

Kaldi Groningen

Kaldi is een leuke winkel aan de Westerhaven met vriendelijke bediening. Je kunt hier genieten van koffie of thee met taart, een muffin en/of chocola. Deze week zaten we in de vestiging Groningen met 8 personen die allemaal amateur Barista wilden worden. Jong en oud. Vanuit mijn ooghoeken zag ik een grote sortering espressomachines en andere zetsystemen. Modern, retro, gekleurd en sjiek rvs. Tijdens een korte maar gepassioneerde rondleiding zagen wat er zoal in de winkel te koop was. Accessoires, kopjes, chocolade, siropen, boekjes, een enorme variatie koffiebonen en nog veel meer.

Workshop

In de Barista Workshop leer je over de oorsprong en geschiedenis van koffiebonen, zetsystemen (automaten, halfautomaten, slow koffie) en welke koffiesoorten er zijn met hun kenmerkende verschillen.  Na de theorie gingen we samen aan de slag om met de prachtige Mirage-koffiemachine een espresso, cappuccino en latte macchiato te maken. Hoe werk je netjes, hoe werk je veilig. Melk opschuimen (en verwarmen) was voor mij al een kunst op zich. Ik heb leren malen, doseren en tampen, kennis opgestoken over de doorlooptijd (op de seconde!) en de nieuwste hype (slowkoffie en de cortado*).

*        Een cortado is een variatie op espresso (je voegt een kleine hoeveelheid warme melk toe). Ook hier is het weer van belang dat je de juiste warmte in de juiste hoeveelheid toevoegt. De cortado wordt wel eens verward met een koffie verkeerd. Voor een koffie verkeerd gebruik je gewone koffie en geen espresso.

koffie kaldi

Workshop Kaldi -passie- … Het leven is te kort om slechte koffie te drinken.

Ontzettend leuk om te doen. Al met al een aanrader.