Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Kamerplanten zorgen voor gezelligheid

kamerplant vijftigenmeerKamerplanten zorgen niet alleen voor gezelligheid in huis maar ook voor een gezondere leefomgeving.

Kamerplanten

Kamerplant

Tot zo rond 1850 waren er nauwelijks kamerplanten te koop. De rijke mensen hadden vaak wel een tuin en een oranjerie. Toen misschien een beetje een modeverschijnsel. Na de Industriële Revolutie (In Nederland vanaf 1850) gingen mensen meer in de stad wonen. Om contact te houden met de natuur, kochten ze planten. Daarnaast maakten ze hun huis ook gezelliger omdat ze meer vrije tijd hadden. Toen al dacht men dat het gezond was om kamerplanten in huis te hebben.  De rijken dachten dat als de onderklasse planten leerde verzorgen, dit ongewenst gedrag en agressie zou voorkomen. Alcoholgebruik zou afnemen. Onzin natuurlijk. Tegelijkertijd ontstonden er zelfs een soort Floralia verenigingen en de kamerplant werd gretig verkocht.

Bloemenveiling

Veiling

De meeste kamerplanten kwamen uit (bijvoorbeeld) het tropisch regenwoud. Reizigers namen ze mee van hun verre reizen. De nieuwe ontdekkingen kregen dan een plek in botanische tuinen, oranjerieën en plantenkassen, waar ze bestudeerd en gekweekt werden. Het klimaat binnenshuis was namelijk nog niet plant-proof, want te donker en koud. In Aalsmeer kwam zo rond 1920 een grote uitbreiding in het aanbod van kamerplanten. De centrale verwarming maakte de huizen wel geschikt voor planten die een warmere leefomgeving nodig hadden. Bloeiende planten werden nauwelijks verkocht.

Ook in deze tijd worden er weer veel kamerplanten verkocht. We kiezen ze ook als sierobject in de kamer maar weten inmiddels dat planten zorgen voor een beter woon (en werk) klimaat.

Stofdeeltjes

stofdeeltjes

Kamerplanten breken via de bladeren schadelijke stofjes af en zetten dit om in zuurstof (en voedingsstoffen). Ze verbeteren op die manier de luchtvochtigheid door waterdamp in de lucht te brengen. Gezond dus. Effectief tegen hoofdpijn en luchtwegklachten. Nog een stukje verder onderzoek leer dat het een positief effect heeft op cortisol (stresshormoon). Je bloeddruk gaat naar beneden. Door al die rust en gezondheidseffecten krijg je natuurlijk een goed humeur, je bent beter geconcentreerd en productiever. Je slaapt beter. Al met al een goede reden om een mooie plant te kopen.

Biophilia

Verbinding met de natuur

Onze behoefte om ons te omringen met planten is er nog steeds. Het heet Biophilia. Zintuiglijke verbinding met de natuur; genetisch bepaald en een resultaat van evolutie. Dat gaat me een tikkeltje te ver maar er zal best wel een kern van waarheid in zitten. Nu gaat men meer voor ‘Plant Design’. Planten spelen dan een hoofdrol (plant first) in de inrichting van een huis. Ach denk ik dan .. als je het maar naar je zin hebt. Ik heb zelfs (tot groot verdriet van mijn groene-vinger-vriendinnen) een paar plastic planten.

 

(Bron foto’s: Pixabay)

2 reacties

  1. Lot

    Op de vensterbak boven de radiator kan ook niet elke plant staan. We hebben nu 3 vetplanten de grootste was de eerste de middelste en de kleinste afstammelingen van. Er staan 3 kleine potje met enkele blaadjes die orchideen stekken zijn maar ik ben bang dat dat project mislukt. Is trouwens allemaal niet mijn werk, partner heeft de groene vingers,
    En 2 jaar geleden nam ik uit een ruik stekkenkast een kleine sanseveria ,met 2 blaadjes mee. Die groeide best snel en niet alleen omhoog maar ook wijder. Na verpotten kwam er aan de rand vd pot een groen puntje omhoog, die groeide en groeide en drukte de pot ovaal. Tijdje geleden alles eruit gehaald en de nieuwkomer in andere pot gezet en die groeit nu ook heel snel.
    Altijd leuk die ontwikkelingen te zien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑