Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Snurken; we snurken met miljoenen tegelijk in Nederland

snurken vijftigenmeerSnurken. Voor de een een probleem, voor de ander wat minder. Ik vind het een vreselijk geluid; maar dat vindt mijn partner ook. Wij zagen samen heel wat bomen door in de loop van de nacht. 

Snurken

snurken wakker

wakker liggen?

Wat een ellende. Soms lig ik wakker en luister naar het regelmatige snurkgeluid vanuit de andere helft van ons bed. Maar ik krijg ook regelmatig te horen dat aan mijn kant van het bed ook van die zagende, knorrende, ruisend, brommend of rochelende geluiden komen. Zeg maar een goedkope imitatie van een zaag en een slijptol. Beiden boven de 55 (stiekem richting de 60). Niet alleen last van rimpels en doofheid maar ook van het vibreren van de (zachte gedeeltes) van onze mond, neus en keelholte. De luchtweg vernauwt achter de huig of in de keelholte. Bij het inademen ontstaat er een onderdruk in de keel waardoor alle zachte onderdelen als het ware naar elkaar toe gezogen worden. Dit hele zwikkie gaat dan trillen. Denk maar aan een opgeblazen ballon die je leeg laat lopen. Veel lucht door een (te) nauwe doorgang. Dat zijn de harde feiten.

stofzuiger of boormachine

Meer dan de helft van de mannen en iets minder dan de helft van de vrouwen snurkt. Het geproduceerde geluid kan oplopen van 70 tot 90 decibel (stofzuiger/boormachine). Als je ouder wordt, is de kans dat je gaat snurken dus groter. Het slijmvlies wordt dikker (vetweefsel) en de slijmvliezen worden slapper (soms veroorzaakt door de menopauze). Maar je snurkt vaak door het op je rug slapen (houding) maar ook door oververmoeidheid, alcohol, medicijnen, brandend maagzuur, overgewicht, poliepen of een slechte combinatie van dit alles.

Slaapapneu

snurken apneu

apneu

Waar je vaak over leest in artikelen over snurken, is slaapapneu. Slaapapneu is een stoornis waarbij de ademhaling tijdelijk (meer dan 10 seconden, vaker dan 5 x per nacht) stokt tijdens de slaap. Lachen? Nee … dit moet je niet onderschatten.  Heb je hier last van, raak je uiteindelijk extreem vermoeid. In het ergste geval ontwikkel je hart- en vaatziekten. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts.

Wat doe je als je wakker ligt?

slaapverlies

verlies van slaap

Onderzoek heeft laten zien dat je gemiddeld twee uur slaap verliest als je naast een snurkende partner ligt. Groot probleem als je dat zo leest. Wat zijn dan de ultieme tips? Nou daar kan ik kort over zijn. Alle tips die je op internet vindt, zijn volgens mij al zo oud als de weg naar Rome. Ik vindt die van het apart gaan slapen, olijfolie drinken en de aanschaf van een ananasplant wel het meest intelligente (nou ja … niet dus) . De bedden die je hoofdeinde omhoog brengen of je een duwtje geven als je snurkt (via een app) zijn het meest van deze tijd. Of ze helpen? Ik heb geen idee. Snurken doen we nog steeds, dus het zal wel niet.

Conclusie

constructief snurk gesprek

Als je er veel last van hebt, zul je samen moeten kijken naar een oplossing. Dat heet in vaktermen een constructief snurk-gesprek (echt waar). Dit werkt allemaal niet als je op een camping of in een hotel met dunne muren bivakkeert, naast een snurkende slaper. Dan kun je niet vragen om een tennisbal in het bed te leggen, af te vallen of om te stomen met munt (ik noem maar iets …).

kort lontje

Voor alles is wel wat te zeggen maar je kunt niet zonder een goede nachtrust. Van wakker liggen krijg je hoge bloeddruk en je wordt er niet vrolijker van. Ik merk aan mezelf dat ik in een stressvolle periode in ieder geval goed moet slapen. Anders krijg ik een heel kort lontje. Dat is voor een ander niet fijn maar ook niet voor mezelf.

Dus: Wie heeft de ultieme tip?

7 reacties

 1. Lot

  Ik niet maar volg graag om hem toe te passen

 2. Nicole

  Een ultieme tip niet. Wel een snurker sinds de zwangerschap van oudste. Heel belabberd voor man. Ik heb jarenlang een beugel gedragen die de onderkaak wat naar voren brengt. Dat hielp wel wat. Ik kon er moeilijk mee in slaap vallen maar als ik eenmaal sliep merkte ik er niets meer van. Later kon ik de beugel niet meer verdragen door mondproblemen.
  Mijn man heeft toen oordopjes op maat laten maken en daar sliep hij best goed mee.
  Inmiddels heb ik een slaapapparaat (cpap). Omdat ik overdag vermoeid bleef heb ik een slaaponderzoek gehad. Daar kwam uit dat ik tussen de 5-7 ademstops heb. Niet heel ernstig. Na even wennen slaap ik nu met een masker op (alleen op mijn neus). Het helpt goed en ik heb nog maar 1 ademstop wat echt top is. Winst voor mijn gezondheid, wat ik merk aan een veel lagere hartslag in de nacht en dag. Minder moe en mijn bloeddruk is een klein beetje gedaald. Bijkomend voordeel, ik snurk bijna niet meer. Man ook blij. Zonder oordopjes (ook al zijn ze op maat gemaakt) slaapt toch nog fijner.

  • Herma Westerdiep

   Op deze manier kunnen er dus veel problemen achter het snurken liggen. Goed dat je dit met ons deelt. Als je last hebt van slaapapneu moet je er dus echt iets aan doen blijkt maar weer.

 3. Doro

  De beste tip die ik kan geven is naar een goede kno arts gaan.
  Jaren sukkelen met mijn man en eindelijk een arts die onder lichte narcose bij mijn man vast stelde waar het snurken vandaan kwam.
  Het bleek slappe kaak gewricht.
  Nu een passend bitje voor in de mond en de klachten zijn met zeker 85% verminderd.
  Ik slaap eindelijk na 12 jaar zonder oordopjes.

  • Herma Westerdiep

   He hoi. Excuus voor het late reageren. Ik zat in een vaccinatieorganisatie waardoor we veel uren hebben gemaakt afgelopen week. Maar bedankt voor de tip. We gaan er over nadenken.

 4. Doro

  Ik heb gisteren een tip door gegeven
  Probeer het nu nog een keer.
  Jaren last gehad van snurken van mijn man ,om een heel lang verhaal kort te maken: eindelijk een Kno arts die het serieus nam.
  Onder lichte narcose verslapte kaak vast gesteld en nu een speciaal bitje snachts die de boel op zn plaats houd.
  Eindelijk na 12 jaar slapen zonder oordopjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑