Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Slagroompatronen gebruiken om je lekker te voelen … bizar?

slagroompatronen lachgas ampulSlagroompatronen of lachgas. Hoe zielig ben je als je het (lach)gas inademt van een dergelijk patroon om je een paar minuten prettig te voelen? Bijzonder. Ik had er nog nooit van gehoord totdat ik las wat je er allemaal aan kunt overhouden.

Warenwet

slagroompatronen ampullen afval vies

sneu verhaal

Je kunt deze patronen bij veel winkels kopen. Ik vond ze op straat in Hoogezand. Voor de apotheek waar ik medicijnen moest halen.  Het zag er vies uit. Ik dacht maar aan één ding; stel je voor dat kleine kinderen dit oppakken. Wat zou er dan kunnen gebeuren. De politie gebeld. Zij zouden er werk van maken. In mijn degelijke leventje waren deze lachpatronen nog nooit verschenen. Al helemaal niet in combinatie met energy drink. Ik eet slagroom uit een weggooi fles en weet dat het leven niet alleen draait om lachen. Maar dat is mijn wereld. Geen gas voor nodig. Ik ben van het type weinig risico.

slagroompatronen winkelwagen ijzer

ruim je eigen troep op

Vroeger was het verboden om lachgas in ballonnen te verkopen maar nu valt het onder de Warenwet en mag het op elke manier verkocht of gebruikt worden. Het gebruik is dus niet strafbaar. Maar zeker niet zonder risico. Toen ik thuis kwam en de foto nog een keer bekeek, vroeg ik me af wat deze mensen bezielde? Daarnaast vroeg ik me af waarom ze hun eigen troep niet in de prullenbak hadden gegooid. Die staan overal te kust en te keur. Zo zijn ze vast niet opgevoed.

Het gebruik van een cracker

Als je de slagroompatronen wilt openen heb je een ‘cracker’  nodig.De lachgas-cracker of NO2-patrooncracker is te koop voor een paar euro in diverse uitvoeringen.  Filmpjes te over op internet. Via een opening in de bovenkant van het patroon laat je het gas ontsnappen; desgewenst in een ballon.
Allemaal legaal dus. Maar waar ben je in de vredesnaam mee bezig als je dit doet?
Sporten is ook legaal. Gezellig, samen zweten en lachen en ook nog eens veel gezonder. Het staat ook een stuk intelligenter. Je kunt ook een bordspel kopen, regel een paar vrienden, eet een paar borrelnootjes en hang de ballonnen gewoon in de lucht.

Wat doen deze slagroompatronen met je?

 1. slagroompatronen ballon wit glimmend

  vreugde uit een ballon

  Leuk: Meteen na het inhaleren van dit lachgas voel je een sterke roes. Je wordt high, opgewekt en vrolijk.  Geluid kan anders gaan klinken en je kunt lacherig worden. Het effect lijkt op dronkenschap, maar houdt maar een paar minuten aan. Een paar minuten he? Stel je voor …

 2. Minder leuk: Omdat je in- en uitademt in een ballon, kan er zuurstoftekort ontstaan. Dat kan leiden tot flauwvallen, misselijkheid of hoofdpijn.  Het gas kan extra druk in je hoofd geven, waardoor je trommelvlies kan springen. Je (lippen en) longen kunnen bevriezen waardoor je niet meer kunt ademen. Het kan zorgen voor oorpijn en blijvende gehoorschade.  Je kunt flauwvallen en jezelf verwonden.  Je kunt er nu veel over lezen op internet. Ook over mensen die auto-ongelukken veroorzaken met lachgas op.
  slagroompatronen standbeeld hersenbeschadiging

  hersenbeschadiging

  Als je deze slagroompatronen (lachgas) langdurig gebruikt kun je zelfs last krijgen van hersenbeschadiging, angstgevoelens, schimmelinfecties en onvruchtbaarheid. Zoals je de laatste tijd kunt lezen, kun je zelfs een dwarslaesie krijgen. Tientallen jongeren liggen (of hebben gelegen) al in het ziekenhuis. Niet doen dus.

  Lachgas blokkeert ook nog eens de werking van vitamine B12. Vitamine B12 tekort leidt tot bloedarmoede en neurologische stoornissen. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).  Wees dus alert; als je er niet op tijd bij bent zijn de gevolgen niet te overzien.

Waarschuwen

slagroompatronen klok wijzerplaat

… die hebben de klok niet horen luiden

Af en toe steekt het gebruik van deze patronen de kop op. Ondanks waarschuwingen van de politie en de GGD. De patronen zijn bedoeld voor slagroomspuiten, maar het is af en toe een rage (vooral) onder de jeugd, om het lachgas uit de patronen te inhaleren.  Het is gevaarlijker dan je zo in eerste instantie met je puberbrein denkt en kunt bedenken. Zie de vorige alinea (leuk en minder leuk). De laatste tijd worden er steeds meer patronen gevonden. Ik vond ze dus ook. Op een parkeerplaats; samen met flesjes water, chocolademelk en energydrank. Toen ik van iemand hoorde waar het voor was, schrok ik best wel.

Volgens mij zijn kinderen (pubers) zich nog niet bewust van de gevaren en moeten ze daar door ons op gewezen worden. Geen dwang, geen autoriteit maar verstandige praat. Samen zoeken naar een oplossing.

 

6 reacties

 1. Ximaar

  Toevallig heb ik een paar maanden geleden een berg (30 stuks) van die capsules opgeruimd. Niet moeilijk, er stond een prullebak naast. Daar hoorden ook nog 3 zwarte ballonnetjes bij. Dus ik neem aan dat de met z’n 3’en hadden geblazen. Wel op een plek die niemand het vanaf de weg kan zien. Neem aan dat het spul is in de VMBO-leeftijd, die van alles willen proberen en daarna de puf niet hebben om de patronen in de prullebak te deponeren. Het was ook de enige keer dat ik dit trof en dan vind ik het wel meevallen. Maar mogelijk zie ik een deel niet, omdat ze in andere gevallen wel het spul netjes in een prullebak gooien. Zelf zie ik dit als variant op het lijmsnuiven. Allemaal lastig tegen te houden.

  Zo ik het nu zie mag wat mij betreft meer werk gestopt worden in Red Bull. Van die blikjes raap ik in hetzelfde park er dagelijks een stuk of 3 op. Ofwel 1000 per jaar. Door Max V. is die ellende weer in de lift.

  • Herma Westerdiep

   Je hebt helemaal gelijk. Het is een stukje bewustwording die we als volwassenen met jong volwassenen moeten bespreken. Roken, drinken, lijmsnuiven en ook het drinken van energydrank. Maar zeker het opruimen; je eigen troep in de vuilnisbak. Kleine moeite. Veel staat en valt met een zorgzame opvoeding. Volwassen worden is niet altijd leuk. Gek dat er zoveel reclame voor gemaakt wordt door een sportman voor Red Bull. Misschien moeten ze Max verstappen zichtbaar zijn troep laten opruimen. Zou een beginnetje zijn.

  • Wieteke

   Havo, vwo en andere jeugd doet dit net zo goed! Weer wordt het VMBO negatief in de hoek gezet, terwijl juist deze groep zo belangrijk is in onze samenleving. Zorg, techniek de basis van de samenleving.

   • Herma Westerdiep

    Ik denk niet dat er bedoeld is dat het VMBO-ers waren. In die leeftijdscategorie bedoelde Ximaar. Bij mij is het in ieder geval helemaal niet de bedoeling geweest richting VMBO-er te wijzen. Het gebruik (misbruik) heeft niets met opleidingsniveau te maken. Alleen maar met leeftijd en opvoeding.

    • Ilse

     Ik ben het helemaal eens dat je dit moet bespreken met je kinderen, maar heb niet de illusie dat een goede opvoeding dit altijd voorkomt.
     Onze buurjongens (16) zijn streng en degelijk opgevoed, dag meneer, dag mevrouw, geen suiker en snoep, vwo-er en ouders bij de politie (hogere functies). Beiden staan hier in het speeltuintje te lurken aan een ballonnetje met lachgas (dat zit in die patronen). Ik loop vaak buiten en zie ze dan wegduiken. De patronen pleuren ze gewoon op de grond, de blikjes energydrank (budgetmerk) gooien ze dan wel weer weg. Ook van de vrienden die het niet doen. Het is vaak ook de groep waar ze mee omgaan.

     • Herma Westerdiep

      tja … dat klopt weer als een bus. Het ligt aan heel veel dingen. Gedrag, omgeving, opvoeding. De puberteit vond ik de spannendste periode van het opvoeden van de kinderen. Je wilt ze de ruimte geven om dingen te proberen maar wil ze het liefst tegen alle invloeden beschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑