Gun jezelf rust, een ander trapt niet voor jou op de rem ...

Vitamine B12 tekort. Extreem moe en gekke klachten

B12 medicatieVitamine B12 tekort. Moe. Ik was zo vreselijk moe. Slapen, ik wilde alleen nog maar slapen. Ik was al moe als ik uit bed kwam. Ach ja … stress denk je snel. Werkende moeder. Lastig. Ik had het ook zo ‘druk’. De kreet van nu en de kreet van 10 jaar geleden. Welke ervaringen heb jij?

Slapen

B12 slapenSlapen, ik wilde alleen maar slapen. Op een bepaald moment viel ik bij vrienden op de bank in slaap terwijl we naar motorraces op tv keken. Mijn passie. Grote hilariteit maar voor mij was de maat vol. Ik wilde niet langer vechten tegen de slaap. Afspraak bij de huisarts gemaakt. Bloedonderzoek volgde. Ik had een behoorlijk lage (ondergrens) B12: 76 pmol/l  (picomol per liter). Bij gezonde mensen ligt het ergens tussen 150 en 750 pmol/l. Hier is nog een groot grijs gebied. De ene persoon heeft bij 130 pmol/l geen klachten terwijl een ander die bij 180 pmol/l of hoger al wel problemen heeft.

Vitamine B12 injecties

vitamine B12 injectieDe beoordeling hangt dus niet alleen van de waarde af maar ook van de klachten. De volgende dag begonnen met injecties. Eerst een korte kuur van 6 weken (3 injecties per week). Daarna over op een onderhoudsdosering van eens per maand. De stof die (diep) in een spier wordt ingespoten, heet Hydroxocobalamine (1000 microgram). Dat kan het beste in de bilspier omdat deze het grootst is (ook bij mij …). Al snel begon ik me beter te voelen. Al die gekke klachten verdwenen. Klachten die ik aan niemand vertelde omdat ze zo bijzonder waren. Tintelende armen en benen, later zelfs tintelingen in mijn gezicht, zere voeten, stramme heupen, struikelen, bij het opstaan het gevoel ‘op spelden’ te lopen etc. Ik ben voor een uitgebreid onderzoek doorverwezen naar het UMCG. Het blijkt dat ik tot de groep behoor waarbij de tekorten zijn ontstaan doordat het lichaam de B12 niet meer kan opnemen. Dit betekent levenslang afhankelijk zijn van vitamine B12-injecties.

Erfelijk

B12 genenSoms komt een B12-tekort bij meerdere personen in dezelfde familie voor. Vertel het dus na een diagnose van de huisarts vooral aan je familie; zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Ze zouden zich preventief kunnen laten testen. Je hebt dan direct een soort ijkmoment. Deze waarde is vrij stabiel en kan daarom jaren later prima dienen als persoonlijke referentie, wat dan veel beter is dan naar de “algemene” referentiewaarden te kijken.

Voeding en B12

Vitamine B12 is vooral van belang bij de bloedvorming, de stofwisseling en voor het in stand houden van het zenuwstelsel. Bij dit laatste vooral het optimaal houden van de isolatielagen rond de zenuwen. Als deze beschadigd zijn geven de zenuwen de signalen vertraagd door, waardoor ernstige neurologische problemen ontstaan. Daarom kreeg ik dus o.a. het gevoel  ‘op spelden’ te lopen. Deze schade kan bij te late of onvoldoende behandeling blijvend zijn.

B12 toiletrolHet vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Mensen met een evenwichtig voedingspatroon krijgen voldoende via het voedsel binnen. In de maag vindt de splitsing van het eiwit plaats door de werking van maagzuur en enzymen.  Vervolgens bindt het zich aan een eiwit geproduceerd door de speekselklieren en gaat zo naar de twaalfvingerige darm.  Daarna nog een super technisch verhaal maar daar zal ik jullie niet mee lastigvallen.

Hier telt meer dan ooit … een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als je twijfelt over je vermoeidheid ga dan naar je huisarts.

6 reacties

 1. VeggieMo

  Vitamine B12 krijg je altijd als supplement binnen omdat deze vitamine als supplement in dierenvoer wordt toegevoegd. Dieren krijgen het ook niet meer via natuurlijke weg binnen.
  Wat veel mensen niet weten is dat je niet alleen bij een vegan voeding maar ook bij een vegetarische voeding een vitamine B12 moet nemen.
  En maagzuurremmers belemmeren ook een vitamine B12 opname.

  Goed dat je aandacht besteed aan problemen als gevolg van een tekort aan deze vitamine.

  • Herma Westerdiep

   Dank voor je aanvulling. Eerst zorgen dat je weet of je lichaam zelf nog in staat is om B12 op te nemen uit voedsel. Eerst de gang naar de huisarts voordat je supplementen gaat nemen. Als je lichaam dit niet opneemt heeft dat totaal geen zin. Dan ben je, zoals ik, overgeleverd aan injecties voor de rest van je leven. Tijdelijke injecties hebben dan ook nooit/geen zin. De website van Hindrik de Jong kan ik iedereen aanraden. Hij weet er (uit eigen ervaring) heel veel van. Je kunt hem altijd vragen stellen: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/

   • VeggieMo

    Bedankt voor de info. Gelukkig is het bij mij geen probleem. Ik ben wel veel bezig met voeding. Ik heb een opleiding voedingsleer gedaan en vind koken leuk.
    Wij gebruiken B12 supplementen. We eten vaak vegan of vegetarisch.

    • Herma Westerdiep

     Je B12 gaat na een injectie enorm omhoog. Het gaat er om de modus te vinden waarin je merkt dat het B12 weer gaat zakken. Het B12 niveau na een injectie of pillen is geen referentiekader meer. Ook niet na het slikken van B12. Niet op eigen houtje doen dus. Doe dit samen met een medisch professional. Daarom is het ook zo belangrijk om direct B12 te laten prikken en te kijken naar de waardes die er op dat moment zichtbaar zijn. Terug naar de bron van het probleem. Als je zelf geen B12 meer aanmaakt ga je dat ook nooit meer doen. Niet iedereen zit voor de rest van het leven vast aan de injecties. Kijk vooral op de pagina van Hindrik de Jong (huisarts). Zijn vrouw heeft ook B12 tekort met desastreuze gevolgen. Een Gastric Bypas is een ander verhaal natuurlijk. Maar dan sta je ook onder controle van het ziekenhuis waar je bent geopereerd.

   • bieke

    als je b12 apart gaat innemen krijg je vanzelf een foliumzuur tekort, de een heeft de ander nodig om opgenomen te worden,
    mijn advies is om een B50mg. complex erbij in te gaan nemen, om andere tekorten te voorkomen, de b vitamines zijn familie van elkaar en horen bij elkaar ingenomen te worden, daarom zitten ze ook samen in de natuurlijke bronnen Bieke

    • Herma Westerdiep

     … en vooral het advies van een professional inwinnen. Eerst eens kijken hoe het tekort is ontstaan en een soort ijkmoment maken. Dat is ook handig om later op terug te vallen. Dank voor je tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑