Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Proeftijd; hoe maak je een goede indruk in je eerste werkweek?

lefier dreamjob proeftijdProeftijd. Heb je een nieuwe baan? Nou ik wel. Hoe overleef je die eerste maand? Het zijn niet alleen de managers die een 100-dagen-plan hebben. Ook ik heb me goed voorbereid op een nieuwe start in het werkzame leven. Lees mijn praktische tips.

Toiletten en koffie

lefier koffie nieuwe baanIn deze eerste weken komt er veel op me af. Hoe gaat het vervoer? Ben ik lang onderweg? Sta ik in de file? Rijdt de bus op tijd? Waar zijn de toiletten? Waar is het koffiezetapparaat (zonder koffie kunnen we toch niet?) en welke nieuwe programma’s moet ik aanleren. Heb ik leuke collega’s? Wat voor regels gelden er en waar liggen de reglementen? Kan ik me überhaupt waarmaken tijdens de proeftijd.
Ook de politieke sfeer is weer een nieuwe uitdaging. Is het een hechte club of straalt de kilte er van af? Ben ik flexibel en toegewijd genoeg? Past mijn kleding binnen het team; luister ik genoeg en praat ik niet te veel?

Inwerkprogramma

lefier ingang groningen zuiderdiep

vestiging Groningen

Tijdens de eerste week van de proeftijd bij deze grote woningcorporatie werd ik aangenaam verrast door een uitgebreid inwerkprogramma. Voor het eerst in mijn werkzame leven heb ik een prachtig uitgewerkte inwerkperiode. Netjes ingepland in de agenda. De eerste dag al een evaluatie en een klein cadeautje. Dat deed me ontzettend goed. Ik voelde me heel erg welkom. Veel handen geschud. Nieuwe, naaste collega’s maar ook de heren van de IT afdeling, managementassistentes, de afdeling communicatie en de dames van de receptie. Geleerd dat er ontzettend veel gebeurt binnen dit bedrijf. Verkoop, verhuur, verbouw, onderhoud door gebiedsteams om goed wonen betaalbaar te maken en vooral te houden. Huizen zijn meer dan alleen maar wonen; mensen brengen per slot van rekening, onze wereld tot leven.

Koffie, thee en veiligheid

lefier bus wit klussen

klusbus naast m’n Alfa

Koffie, thee, pennen, papier en andere zaken zijn prima geregeld. Microsoft Surface en telefoon opgehaald om in alle vestigingen te kunnen inloggen. Het nieuwe werken start begin februari. Ik pendel tussen Hoogezand, Groningen, Stadskanaal en Emmen. Werkt prima.
In het inwerkprogramma stond ook een hoofdstuk veiligheid. Pasje gehaald en samen de vluchtroute verkend. AED, verbanddoos en alarmnummer waren makkelijk te vinden. lefier emmenMijn voorstelrondje leerde me een hoop over de mensen binnen deze woningcorporatie. Ik vind het fijn om met veel mensen te praten dus was dit een uitgelezen kans. Nu zorgen dat ik namen onthoud, bekend raak met het bedrijf en de inhoud van mijn taken.

Proeftijd

lefier ingang emmen bus

verbouwing vestiging Emmen

Waar zou je dan nog meer aan moeten denken in je proeftijd, vroeg ik me af. Ik heb ooit gelezen dat het fijn is dat je zo snel mogelijk je eigen problemen gaat oplossen. Niet steeds aankloppen dat je iets niet weet te liggen. Zelfstandig en probleemoplossend heet dat. Laat zien dat je binnen een paar dagen je draai gevonden hebt. Het kost wat extra energie en keiharde inzet maar je krijgt er veel voor terug. Bij twijfel wel vragen natuurlijk. Geen risico op fouten maken.

Wat doe je en wat juist niet?

 1. lefier emmen bureau uitzichtIn mijn enthousiasme over mijn vorige baan zou het voor de hand liggend zijn dat ik snel praat over mijn vorige werkgever. Dat is een ‘no-go’ gebied. Af en toe laat ik wel een leuk verhaaltje vallen omdat ik 22 jaar vrolijke, warme en vooral positieve herinneringen heb. Het is ook weer niet zo dat ik als een onzichtbare druppel water in het bedrijf vloei maar dat ik juist probeer zo goed mogelijk (adequaat) de nieuwe functie in te vullen.
 1. lefier pen laptopIk zou me kunnen afvragen waar ik over een jaar zou willen zijn. Mijn contract is voor de periode van een jaar dus die insteek is iets anders. Welke vaardigheden moet ik daarvoor leren en op welke vragen ga ik nee zeggen? Taken of projecten die niet aansluiten bij de functie zou ik direct kunnen afhouden. Zit ik in een lastig pakket is het verstandig om mijn leidinggevende mee te nemen in deze inwerkperiode. Verbeteringen en veranderingen kan ik eventueel meenemen naar een evaluatiegesprek.
lefier parkeerplaats alfa auto

… Brera en Giulietta in de vroege ochtend

Mijn grootste zorg was om in deze eerste week niet te laat te komen, ergens van de trap te vallen of met koffie en al een kantoor binnen te vallen. Dat is gelukt.  Om maar af te sluiten met een spreekwoord: Een goed begin is het halve werk.

8 reacties

 1. Zuinigaan

  Gefeliciteerd met je baan! Het werkloos zijn leek uitzichtloos, maar het is je toch gelukt!
  Met jouw houding moet het vast en zeker lukken de proeftijd te overleven. Is de baan in principe voor tijdelijk, of is er uitzicht op vast werk?

  • Herma Westerdiep

   De baan is in principe voor tijdelijk. Maar ik kan hier natuurlijk weer heel veel leren.

 2. Marjolein

  Leuk om te lezen, en fijn dat het goed gaat. Ik begin morgen met proeftijd week 4 van 8.
  Ik ben de processen die ik aan het leren ben meteen maar gaan opschrijven en bijhouden. Dit is de leukste baan die ik ooit heb gehad, leuker zelfs dan mijn laatste baan in de IC in de VS. En ik dacht altijd dat die niet te overtreffen zou zijn. 🙂
  Ik vind dat ik ontzettend geboft heb met deze baan, en ik zal best blij zijn wanneer de rest van de proeftijd achter de rug is.

  • Herma Westerdiep

   Ja ik heb het ook ontzettend getroffen met deze baan. Leuke collega’s en een interessant, dynamisch bedrijf. Fantastisch dat we hier zo van genieten he?!

 3. Margriet

  Wat fijn dat alles zo goed geregeld is.. Dat kan ook anders !!!
  Veel succes gewenst met deze nieuwe job.
  Groeten
  Margriet

  • Herma Westerdiep

   dank je. de eerste stap is gezet. na het inwerken en het schudden van de vele handjes straks gewoon weer aan het werk.

 4. Zuinigeman

  Leuk ik heb 3 jaar geleden zelf gehuurd bij lefier en mijn vader huurt al 40 jaar geleden al bij lefier. Toen het nog anders heette.

  Leuk voor je en je gaat op alle locaties werken.

  • Herma Westerdiep

   ja in de afgelopen jaren zijn er een aantal samengevoegd. straks afwisselend in groningen, emmen, Stadskanaal en hoogezand. Veel mensen leren kennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑