Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Port drink je op ieder moment van de dag

port flessen oud wijnPort. De naam is afgeleid van Porto; havenstad in Portugal. Gemaakt van druiven die groeien langs de rivier de Douro. Wanneer en bij welke gelegenheid drink je port?

Port

vat wijn kelderTijdens de export van de Portugese wijn naar Engeland (heel lang geleden …) werd aan het einde van de bereiding brandewijn toegevoegd. Op deze manier konden ze de wijn langer bewaren en dus langer goed houden. Aan het einde van de 18e eeuw stopte men het gisten door wijnalcohol toe te voegen. Daarom houdt de port veel restsuiker en krijg je dat zoetige smaakje.   Door de gewoonte om portwijn te versterken krijg je een zoete, alcoholrijke sterke wijn. Het alcoholgehalte is 18-20%.  Overal ter wereld wordt versterkte wijn gemaakt dat veel gelijkenis heeft met Port. Alleen wijn uit Portugal mag het label (naam) port dragen. Zonder hoofdletter.

Bij welke gelegenheid drink je port

port flessen voorraadEigenlijk kun je port op ieder moment van de dag drinken. Bij iedere gelegenheid. Ik kan je verzekeren dat port bij het ontbijt geen goede combinatie is. Mijn idee. Wij drinken vaak in de winter een glaasje na een heerlijke wandeling in de buitenlucht. Maar er zullen ook mensen zijn die het liefst port bij de maaltijd drinken of in de late avonduurtjes. Inhoudelijk ga ik niet op de smaak in want dat vind ik te persoonlijk.

port decanteren karaf drinken

decanteren

Ook het lesje over decanteren sla ik over. De port die wij drinken komt van de slijter en kost zeker niet meer dan een tweede hands auto. Grapje. Alle port dat wel ongeveer de prijs heeft van een kleine occasion zal echt gedecanteerd moeten worden. Aan mij niet besteed.

Portglazen

port portglas tulpvormig proeven

tulpvormig

Glazen. Wat voor mij een stukje van het drinkgenot is, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Glazen zijn voor mij een essentieel onderdeel van het genieten van een drankje. Port zou je, volgens de kenners, moeten schenken uit een tulpvormig glas. Pak geen borrelglas uit de kast want je moet de wijn wel kunnen walsen en ruiken.

tulp bloemen voorjaar

tulpvormig glas

De portindustrie levert ook ‘officiële’ portglazen op internet. Ontworpen door ene Álvaro Siza Vieira. Nooit van gehoord. Maar sommige wijnwinkels hebben ze in hun collectie. Je kunt ook de speciaal ontworpen kristallen glazen van Riedel gebruiken.  Schroom niet om (gewoon) een tulpvormig glas voor (witte) tafelwijn uit de kast te trekken.

Temperatuur

porto rivier douro

Porto

Zet de fles lekker in de koelkast. Vooral in de zomer is dat heerlijk. Te warm is niet lekker.  Witte port drink je sowieso altijd gekoeld. Hoe droger de port, des te kouder je het drinkt. Met een mix van tonic is koud heel erg lekker. Deze portonic is een fris en spannend zomerdrankje, gemaakt van gelijke delen port en tonic, met een schijfje citroen (of limoen) en een paar ijsblokjes. Serveren in een hoog, smal longdrink glas en garneren met munt. Feestje.

port wijn kaas brood

met een lekker stuk kaas

Combineer deze intense drank eens met een stuk chocolade, walnoten of een harde kaas. Maar ook hier is je persoonlijk smaak datgene dat je volgt. Over smaak valt niet te twisten. Maar een pepersteak met rode port, of  is wel eentje om te smullen. Zonder sigaar of sigaret natuurlijk. Drink smakelijk.

Er zit meer filosofie in een fles wijn dan in alle boeken (Bron: Louis Pasteur).

2 reacties

  1. Petra

    1. Sommige mensen kunnen beter nooit alcohol drinken. Zoals mijn schoonvader, wiens lever er van kapot gaat. Oudere mensen vooral moeten hiermee uitkijken, omdat ze een grotere kans hebben dat hun lever minder goed functioneert en dan dus ook het gif alcohol niet meer zo goed kunnen verwerken.
    2. Voor de meeste mensen kan een glas of twee aan alcohol in de week geen kwaad. Maar drink je elke dag, vraag je dan eens af, of het ook minder kan. Kan het volgens jou niet minder? Praat dan eens met je huisarts.

    • Herma Westerdiep

      Dank voor je toelichting. Zoals met alles is te veel alcohol zeker niet goed voor je. Wij drinken met mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑