Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Voetpijn of zere voeten, platte schoenen en steunzolen

voetpijn bankschroefVoetpijn krijg je vaak als je ouder wordt. Ik heb er in ieder geval meer last van dan vroeger. Helemaal als ik een dag op een beurs heb gesjokt, heb ik ‘s avonds last van mijn voeten (en heupen). Ondanks platte schoenen en steunzolen. Lastig dus.

Voetpijn

voetpijn voeten zacht bloem

je gebruikt je voeten iedere dag

Naarmate ik ouder word merk ik dat mijn voeten sneller pijn doen.  Een dagje sjokken op de beurs of lopen op slippers doet meer met je lijf dan vroeger. Ik heb al in een eerder blog verteld wat je zoal tegen kunt komen. Je voeten zijn dusdanig belangrijk (vind ik) dat ik het er nog maar een keer weer over heb.

voetpijn stand voeten weg sneakers

blijf soepel en elegant

We weten allemaal dat je voeten breder worden als je ouder wordt.  Schoenen van vroeger passen vaak niet meer. Je bent ietwat doorgezakt, maar dan letterlijk. De huid van je voeten wordt droger en soms krijg je er een lengtemaat bij. Net als de rest van je lichaam verandert alles in buitenaardse proporties. Soepel en elegant staat beter vinden we.  Je wilt niet vallen tijdens het sollicitatiegesprek of als je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat.  Je wilt al helemaal niet bij een vergadering naar binnen struikelen met een kop koffie in je hand.

Vrouwen

voetpijn schoenen hoge hakken

niet te lang op naaldhakken

Vrouwen (mannen wat minder) lopen vaak op hoge hakken en hebben daarom eerder kans op voetpijn. De voorkant van de voet is dan overbelast. Je tenen zitten vaak te krap in je puntige schoenen, je loopt verkeerd en je voorvoet zakt door. Klinkt allemaal redelijk bagger, en dat is het ook. Dat doet pijn. Je figuur verandert in de overgang, je bent ‘s nachts (en overdag) net een in overuren draaiende kerncentrale; zakken je voeten ook nog eens door. Heb je dan ook nog een staand beroep, zijn de rapen helemaal gaar. Artrose (stijfheid en gewrichtspijn), hielspoor ligt op de loer of je krijgt peesplaatontsteking (bij mij scheurde de complete peesplaat tijdens een vakantie met m’n verkering). Het ziet er allemaal niet uit.

Neuropathie of diabetes

voetpijn blote voeten regen water nat

blijf alert

Op wat voor manieren kun je nog meer voetpijn krijgen? Waar kun je nog meer last van krijgen? Je zou ook last kunnen hebben van artrose, suikerziekte (neuropathie) of een verstoorde bloedsomloop. Blijf alert en maak als je het niet vertrouwt een afspraak bij de huisarts. Een röntgenfoto of scan is zo gemaakt. Soms kun je met wat simpele ingrepen weer pijnloos verder.

voetpijn bal skateboard overbelasten

pas op met sport

Zeurende of stekende pijn aan de bovenkant, zij- of onderkant. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Bij mij is het waarschijnlijk alleen ouderdom. Ik heb het dan nog niet eens over slijmbeursontstekingen, eeltplekken, ingegroeide teennagels en likdoorns. Maar al deze klachten kunnen ook komen door zwangerschap, gewichtstoename, voetkrampen, leefstijl, sport, te krappe schoenen, medicijnen of uitdroging.

Pijn in je tenen

voetpijn voeten kind huid

voorkom eeltplekken

Je zou het niet zeggen maar voetpijn is een veel voorkomend symptoom.  Menig burger kampt met zere voeten. Met blote voeten lekker eelt schuren in je schoenen. Laat staan dat je ook nog iedere avond braaf in je middle-aged-lycra outfit gaat rennen of andere (boven natuurlijke) activiteiten ontplooit.
Je tenen kunnen sowieso ook nog last hebben van afwijkingen in de inwendige (onzichtbaar) structuur. Bijvoorbeeld de zenuwen, botten en bloedvaten. De meest voorkomende oorzaken van teenpijn zijn eeltknobbels, verwondingen, ingegroeide teennagels, likdoorns of artritis. Mooie woorden voor scrabble.

Voorkomen is beter dan genezen

voetpijn voet wasmachine wasserij

let op je onderdanen

Pijn is een signaal van je lichaam. Niet negeren dus. Blijf op je onderdanen letten. Je wilt wel samen oud worden. Heel oud als het aan mij ligt. Let op verandering in kleur en temperatuur (fenomeen van Raynaud). Controleer je huid op scheurtjes en kloofjes (voetschimmel bijvoorbeeld). Koop goed passende schoenen en laat die naaldhakken eens in de kast staan. Je kuiten komen mooier uit, dat ben ik met je eens. Maar af en toe platte schoenen is overal goed voor. Vooral als je boven de vijftig komt.

voetpijn laarzen sleehakken schoenen

afwisselen

Loop ook niet te veel op bloten voeten; al helemaal niet te lang op slippers en ballerina’s. Slippers zijn natuurlijk perfect voor bescherming tegen schimmels en een heet strand maar geven weinig steun. Sleehakken en plateauzolen zijn niet of nauwelijks flexibel. Je voeten proberen te buigen maar dat lukt niet. Ik kreeg tijdens mijn ww-periode acute spit doordat ik alle dagen op blote voeten liep te stofzuigen.

Wat een ellende hoor ik je denken. Maar het is best simpel: Wissel regelmatig je schoenen af, ga regelmatig een keer naar een vakman/vrouw (pedicure of podoloog) en wees gewoon lief voor je voeten.

Kijk eens naar beneden … de wereld ligt aan je voeten ….

6 reacties

 1. Lot

  Mooi stukje. Ondanks dat mijn vader maatschoenmaker was en ik lang op maatschoenen heb gelopen heb ik moeilijke voeten, vooral door artrose.
  Er zit al een pen in de binnenkant, ik heb stevige steunzolen en aangepaste zolen voor goede afwikkeling.
  Lang lopen kan ik ook al niet lang meer o.a. ook door knieprotheses. We maken er maar het beste van door toch elke dag 2 km te wandelen met hond.
  Pedicure heb ik 50 jaar, ook tenen zijn niet zo goed aangelegd.

  • Herma Westerdiep

   Artrose in de voeten lijkt me heel erg pijnlijk, als je dan ook nog knieprotheses hebt moet je wel moed verzamelen om te gaan wandelen lijkt me.

 2. Nicole Orriëns

  Lekker dan! Ik wist niet dat je ook al problemen met je voeten kon krijgen met het ouder worden… Daar kijk ik niet naar uit zeg. Gelukkig loop ik toch al nooit op hakken, dus hopelijk scheelt dat.

 3. Marie

  Pijn aan je voeten moet je inderdaad niet negeren. Probeer erachter te komen waar de pijn vandaan komt en ga op zoek naar een oplossing. Door steunzolen te dragen ben ik zo van mijn eigen klachten af gekomen. Ook ben ik nu minder snel moe en kan ik grotere afstanden wandelen zonder pijn.

  • Herma Westerdiep

   Ik ook. Ben zo blij met mijn steunzolen. Draag ze niet iedere dag maar wel heel veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑