Pincet. Als je vijftigenmeer bent, heb je soms best wel last van verdwaalde haartjes.
Pincet
We hebben haar op ons hele lichaam, met uitzondering van onze handpalmen, voetzolen en lippen. Als je in de overgang zit (en er na) krijg je last van die vervelende haartjes op je kin. Dit heeft natuurlijk weer alles te maken met het afnemen van je vrouwelijke hormonen (of bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte en medicijnen); en de toename van de mannelijke hormonen. Je ziet tot je afgrijzen haartjes verschijnen op je kin en je bovenlip. Incidenteel tref ik er zelfs eentje op mijn oor. Ik heb al jaren een pincet waar ik helemaal weg van ben. Helaas wordt dit pincet wat minder van kwaliteit. Dus op internet op zoek naar een ander, nieuw pincet. Wat schaf je dan aan of ga ik voor een andere methode? Je wilt geen gepriegel en gedoe als je voor de spiegel staat als je die kleine haartjes verwijdert. Daarom heb ik ook een vergrotende spiegel aangeschaft.
PCOS
Sommige vrouwen zijn behept met het Polycycteus ovarium syndroom (PCOS). Bij dit syndroom is het evenwicht tussen de manlijke en vrouwelijke hormonen verstoort. Dit kan resulteren in verminderde vruchtbaarheid, overgewicht en overbeharing. Lang verhaal kort. Maar ik het het in mijn blog alleen over de ongemakken van het leven na de overgang.
Verschillende methodes
Vroeger moesten de slaven epileren. Zij gebruikte daarvoor een specialistisch tangetje, een volsella. De Romeinse vrouwen gebruikten ook wel pek en hars. Als je wat meer vermogend was kon je een puimsteengebruiken, een scheermes of een soort ontharingscrème. Threading is een methode uit het Oosten. Hierbij wordt de haarwortel volledig verwijderd. Hygiënisch en dus minder risico op infecties.
Voor degene die erg veel last heeft van ongewilde haargroei is er natuurlijk de weg naar de laserontharing (haarzakjes onder de huid worden verbrand) en elektrisch epileren (duurt van 6 maanden tot twee jaar gemiddeld – stroomimpulsje vernietigt haarzakje). Omdat we oneindig veel haarzakjes hebben zul je misschien nog wel terug moeten komen voor een onderhoudsbehandeling.
Harsen en waxen
Met deze methode verwijder je ook de haarwortel. Je harst of waxt met warme of koude ontharingswas en een spatel of roller. De was strijk je over de plek waar je wilt ontharen, zoals je kaaklijn, wangen, bovenlip of wenkbrauwen zodat de haren aan de was blijven plakken. Vervolgens verwijder je de was door hier hard aan te trekken. Je ziet wel eens een filmpje voorbijkomen van deze in mijn ogen martelpartij. Ik ben altijd bang dat je je huid beschadigd op deze manier.
Wie heeft het ultieme pincet of de ultieme tip?
Hoi Herma, interessant stuk. Mag ik “zeiken”? Er staat bij ‘verschillende methodes’ lasterontharing, dit zal wel laserontharing moeten zijn?
Sorry voor mijn tic.
wahaa … ik ben blij met iedere vorm van feedback, en ga het direct aanpassen. Dus vooral blijven doen.
Zal ik doen
Op mijn wang heb ik een lichte moedervlek met donshaartjes en onder kin ook een met 5 harde haren. Meestal doe ik dat met scheermesje maar als ik pincet weer eens tegenkom doe ik het daarmee en blijven ze wel langer weg. Moeilijkste is ze goed tussen pincet te krijgen.
Ja … ik heb nu een super goed pincet gekocht en dan nog blijft het lastig.
Echt totaaaaal geen last van!! ???? Nee hoor, zowel thuis als op mijn werk heb ik heel mooie kleine pincetjes. Niet met een puntje, maar met zo’n schuin kantje. De kleinste en hardste haartjes krijg ik ermee te pakken. Was even zoeken voor ik de juiste pincetjes vond, ben er ook erg zuinig op. En ik heb ook twee vergrotende spiegeltjes. Ik check iedere dag, want ik zie ze liever zelf voordat een ander ze ziet.
Hihi … ik dus ook. Heb een vergrotende spiegel (ook mee op reis) en een pincet met een schuin kantje. Leesbril op, sterke lamp erbij …
Eigenlijk zitten er geen haren op de extremiteiten. Zo ver ik weet zitten ze net zo min op de mannelijke extremiteit. 😉