Slaaphouding. Als je wakker ligt besef je hoe vaak je draait.
Slaaphouding
Als je lekker slaapt ben je een ander mens. Het is gezond en fijn als je uitgerust wakker wordt en heeft invloed op je concentratie en prestaties overdag. We hebben het dan over de bloedstroom naar je hoofd, je spijsvertering en het herstel van je tussenwervelschijven. De slaaphouding is voor iedereen anders; persoonlijk. De beste slaaphouding bestaat dus eigenlijk niet. Ben je rug of buikslaper? Hoe val je het liefst in slaap? Je hebt weinig invloed over de rest van de nacht als je van houding verandert. Wetenschappers spreken elkaar tegen over wat je beste slaaphouding is. Heeft ook weer te maken met je gezondheid; bijvoorbeeld boezemfibrilleren (hart/zwaartekracht). Bloeddruk, cholesterol en lichaamsgewicht hebben allemaal invloed op onze slaap.
In één van mijn slapeloze nachten in het ziekenhuis moest ik denken aan iedereen die op een verschillende manier in zijn/haar bed ligt.
Rugslapers
Veel mensen slapen slecht en hebben last van de rug en/of de nek. Zou dit te maken hebben met je slaaphouding? Ik weet dat de beste slaaphouding is als je je nek en rug in een soort van neutrale stand hebt staan. De romp niet te ver naar voren buiten in bijvoorbeeld de zijligging. Zeg maar een soort van stabiele zijligging waarbij je je gewicht efficient over het matras verdeelt. Hogere wiskunde … Maar denk er dan wel om dat je nek en je rug niet te ver zijn gedraaid. In deze houding word je vaak wakker en moet je draaien. Mijn voorkeurhouding was vroeger op mijn rug. Handen gevouwen over mijn buik. Was handig als ik een keer weer wat had gebroken en verplicht in deze houding moest slapen. Volgens menig fysiotherapeut is dit wel de beste slaaphouding. Alles lekker ontspannen. Behalve als je snurkt natuurlijk dan zal je partner je onmiddellijk vragen op je zij te gaan liggen. Bij ons ouderen (uitzonderingen daargelaten) zakt de tong naar achteren en sluit de keel (gedeeltelijk) af.
Zijslapers
Als je van je rug naar je zij bent gewisseld is de kans op snurken kleiner. Mocht je slaapapneu hebben is ook de zijligging vaak de beste optie. Ben je zijslaper, probeer dan vooral van je nek tot je onderrug in een zo recht mogelijke lijn te gaan liggen. Benen niet te ver optrekken. Zorg voor een relatief zacht matras of topper zodat je heupen en schouders goed in het matras drukken. Het is altijd een kunst om je benen en voeten in een ontspannen houding te leggen.
Op je linkerzij is het makkelijker voor je hart om het bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Ook deze berichten spreken elkaar tegen. Dus kies vooral wat je zelf lekker vindt. De hartstichting heeft het niet over een voorkeurszij. Heeft ook veel te maken met eventueel overgewicht en/of hartproblemen. Mocht je problemen hebben, bespreek dit dan vooral met je arts.
Buikslapers
Ook in deze houding zul je weinig last hebben van snurkgeluiden. Helaas is buikslapen niet echt goed voor je lichaam. Zegt men … Nek- en rugwervels liggen bepaalt niet in een rechte lijn.Je rug staat de hele nacht onder druk. Daardoor kun je last krijgen van je nek en/of rug. Je zou dit kunnen voorkomen door een kussen onder je buik te leggen. Op deze manier heeft je rug een zo natuurlijk mogelijke houding.
Maar volgens mij moeten we allemaal zelf beslissen hoe we in het lakentraatje gaan. Toch? We hebben op dit moment al betutteling genoeg.
Ik begin op linkerzijde, heb snel last van maagzuur in het begin vd nacht en dat komt makkelijker omhoog als ik op rechterzijde lig. Meestal moet ik er 2-3x uit om te plassen en dan ga ik automatisch zo liggen hoe dat op dat moment het beste ligt kennelijk.
Maar aan het einde vd nacht kan ik vaak niet meer op linkerschouder liggen, die doet altijd pijn en dan kan ik geen fijne houding meer vinden.
Ik heb al een paar jaar een vrij hard kussen, met een zachte waar je hoofd inzakt heb ik het gevoel dan constant mijn hoofd omhoog te houden en niet lekker neer te kunnen leggen
… en lekker slapen is super belangrijk …
Nou beslissen hoe je ligt in bed heb je daar een keuze in dan? Ik lig niet bepaald in een houding maar heb daar ook geen controle over. DAt bewegen doe ik in mijn slaap en niet bewust
Nee je hebt gelijk. Ik denk dat het meer om de starthouding is. Niemand beweegt volgens mij bewust in zijn/haar slaap.