Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Patience speel je voornamelijk in je uppie

patience vijftigenmeerPatience. Waarschijnlijk ooit ‘uitgevonden c.q. bedacht’ in Duitsland of Scandinavië (Noord-Europa), aan het begin van de 17e eeuw.

Patience

Patience

Oorspronkelijk werd het Patience genoemd maar later ook wel solitaire. Een spel dat je vroeger met meerdere personen speelde. De plaatsing van kaarten komt waarschijnlijk oorspronkelijk van de tarot-kaarten (gebruikt voor waarzeggerij). Napoleon Bonaparte vermaakte zich begin 19e eeuw prima met dit spel. Hij was toen verbannen naar St. Helena. Je vraagt je af wat zo’n man daar de hele dag doet (deed). Nou … Patience dus. Al snel overgenomen door de bevolking van Frankrijk en de rest van de wereld. Je ziet dit aan de gebruikte termen bij dit spel. Vaak zijn ze van Franse herkomst. Ook de boeken met dit spel als onderwerp waren vaak afkomstig uit Frankrijk.

Wie de uitvinding van het Patience spel op zijn naam heeft staan, is niet meer na te gaan. De uitvinder zou eens moeten weten hoe populair zijn spel geworden is. Helaas; pindakaas.

Beschrijving

patience

Beschrijving

De eerste beschrijving van dit spel heeft een soort van uitleg en een aanduiding voor een spel voor 2 (of meerdere) personen (tegen elkaar). Vroeger konden de omstanders inzetten op de uitkomst van het spel. Geen hoge wiskunde natuurlijk. Gewoon gokken. Over de naam was veel te doen. Hoe noemen we het? Patience of Klondike Solitaire? In Amerika noemt men het vaak Patience (Games of Patience om precies te zijn).  In de volksmond ook wel mochelen of pasjans genoemd. Vaak oefende men alleen.  Daarom kwam de term solitair uiteindelijk ook om de hoek kijken en wilde men de oorspronkelijk naam veranderen. Ach; het maakt mij niet uit.

Pak kaarten of digitaal

Stapel kaarten

Ik vind het een leuk spel op de computer; met echte kaarten kan ook. Simpele regels maken het spel toegankelijk voor iedereen. Eenvoudig en ongecompliceerd. Als je het digitaal speelt word je door de computer voorzien van tips. Kaarten illegaal van een stapeltje pakken lukt dan niet. Het werkt ontspannend en traint onze hersenen.  Het is ook een van de eerste spellen die digitaal werd weergegeven. Dat komt omdat het weergeven van kaarten op een scherm relatief weinig rekenkracht vereist. Op dit moment zijn de grafische mogelijkheden enorm. Heel wat anders dan de op tekst gebaseerde MS-DOS versies.

Spelregels

in je uppie

Patience is een kaartspel voor 1 persoon wat je speelt met 1 stok kaarten (zonder de jokers). Het doel is om alle kaarten vanuit een bepaalde startopstelling weg te spelen of te verplaatsen naar zogenaamde eindstapels.  Als alle kaarten (op de juiste volgorde) naar de eindstapels (van dezelfde soort en kleur) gespeeld zijn dan heb je het spel gewonnen. Harten, Schoppen, Klaver, en Ruiten. Iedere suit, zoals een kaartsymbool ook wordt genoemd, bestaat uit 13 kaarten. De volgorde loopt van Aas naar Koning en andersom van Koning aflopend naar Aas. Simpel. Voor de spelregels kun je kijken op de pagina van patience.nl.

 

 

Bron foto’s: Pixabay.com

 

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Herma, ik weet dat mijn moeder dit vroeger speelde. Wij waren geen spelletjesgezin. Mijn moeder vond spelletjes wel leuk, zij werd lid van een bridgeclub en had daar veel plezier. Ik ken en speel geen spelletjes, vind alleen (kruis)woordpuzzels en cryptogrammen leuk. En Twee voor Twaalf en dat soort kennisquizzen.

    • Herma Westerdiep

      Ik houd ook niet van spelletjes maar in ons gezin werden veel spelletjes gespeeld. Nu heeft mijn zoon zelfs een eigen webshop in spellen ( https://www.bordspellenstore.nl/). Als je ziet wat voor spellen er nu op de markt zijn, kijk je je ogen uit. Zoiets moet volgens mij in je zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑