De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Kramp in de benen is vooral ‘s nachts erg vervelend

kramp vijftigenmeerKramp in de benen. Wat is dat eigenlijk? Niet meer dan het onwillekeurig, en vooral langdurig en pijnlijk samentrekken van alle vezels in je spieren.  

Kramp

Kramp

De laatste tijd wordt ik ‘s nachts of vroeg in de ochtend wakker van kramp. Kramp in de kuit, in de voet en in het scheenbeen. Pijn; best wel heftig. Geen restless leggs of slaapschokken; dat gaat niet met pijn gepaard. Die krampen wel. Tjonge jonge.  Normaal gesproken is trekt maar een deel van de spiervezels samen. De andere vezels hebben dan rust. Bij kramp wisselt dit proces zich razendsnel af waardoor een spier lang aangespannen blijft. Je zenuwen sturen verkeerde en veel signalen door aan je spieren. Kramp kun je ook krijgen in je bovenbeen, buik, armen, middenrif (vaak zuurstof tekort bij het hardlopen) en elke andere spier in je lijf.

Als ik dan mijn voet wil strekken om de kramp in de kuit weg te krijgen, schiet de kramp in mijn scheenbeen. Beweeg ik mijn voet de andere kant op, schiet het ook nog eens in mijn voet. De tenen staan dan op een bizarre manier aan je voet. Je kuiten zien er verwrongen uit. Uiteindelijk moet je er dus af en gaan staan en/of lopen. Wat een ellende. Ik ben me er eens in gaan verdiepen.

Oorzaak

Oorzaak onbekend

Simpel; de oorzaak is niet bekend. Je leest over kou, over het dragen van goede schoenen, verkeerde houding, tekort aan vocht en het overbelasten van je spieren.  Laat je dus zo maar niet aanpraten dat je magnesium of kalium moet gaan slikken. Ga eerst langs je huisarts als je het met de huismiddeltjes van oma niet kunt oplossen. Ik loop thuis veel op blote voeten (eigenlijk zonder schoenen zeg maar) en slaap veel met mijn benen buiten boord omdat ik altijd warm ben. Sinds kort begonnen om ook thuis op degelijke schoenen te lopen en mijn benen lekker warm te houden.

Dan heb je nog ‘deskundigen’ die zeggen dat het een vorm van voedingsintoleratie is. De koemelk, tarwe, suiker, noten en gluten hype van deze tijd. Kleurstoffen en smaakversterkers niet te vergeten. Laat het je allemaal niet aanpraten en ga zelf niet experimenteren. Neem dus ook geen extra vitamines als je niet met je huisarts hebt gesproken. Het is allemaal niet zonder risico. Je huisarts kijkt samen met jou naar je huid, doorbloeding, spataders of andere zenuwschade. Misschien doet hij (of zij) een bloedonderzoek. Medicijnen tegen krampen hebben veel bijwerkingen en helpen vaak niet.

Stress- en leeftijdskramp

kramp

leeftijdskramp

Als je een tijdje doorzoekt vind je ook de geestelijke oorzaken van kramp in je kuiten. Angst zou kramp in je voeten kunnen veroorzaken en als je erg onzeker bent slaat het toe in je kuiten. Zelfs als je veel denkstress of je kunt je niet losmaken van je ouders, kan het in je kuiten schieten. Kramp in de tenen duidt er op dat je te veel doet. Je leeftijd speelt vast ook een rol.

Zelf doen

Wat te doen

Stretch de verkrampte spier. Dit doe je door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit uitgerekt wordt. Als je in bed ligt, kan je je tenen naar je toe trekken. Lukt dat niet, ga er dan af en ga staan of lopen. Drink vooral zoals je zelf wilt. Draag geen knellende schoenen (steunzolen), zorg voor warme kuiten en wissel zitten met lopen af. Masseer (wrijf of knijp)  je kuit om de doorbloeding weer op gang te brengen. Ik pak nu af en toe een warmtekussen. Maar sommigen zullen juist een koud kompres met verkoelende gel fijn vinden. Doe vooral wat je intuïtie ingeeft.

… in de tussenliggende periode kreeg ik de tip van een collega: Ga met sokken aan naar bed. Ik kan je wel vertellen dat ik sindsdien geen kramp meer heb gehad. Doe er je voordeel mee.

Bron foto’s: Pixabay.com

6 reacties

 1. Annelies V de mortel

  Ha ja Herma , vreselijk die krampen afgelopen jaar ineens op komen zetten .
  En ook iedereen heeft er wel iets voor. (En weet het beter)
  Maar warme ouderwetse grijze wollen sokken die ze vroeger in de klompen aanhadden.
  En halverwege de nacht heb ik ze nu uit , ook warm benen buiten boord.
  Het zal er wel allemaal bij horen .
  Groet Annelies

  • Herma Westerdiep

   Precies. Als het maar helpt. Daarom is het wel fijn om alle tips te delen. Sokken aan in bed kan iedereen proberen.

 2. Mevrouw Niekje

  Na een eetbui waarin ik heel veel suiker heb gegeten heb ik ALTIJD kramp. Het zou me van de eetbui moeten weerhouden, maar zo werkt het niet. Ik slaap dan toch al slecht en die kramp maakt het niet beter. Verder heb ik nooit kramp, dus ik geef die overdosis suiker de schuld.

  • Herma Westerdiep

   Wat iemand anders ook al zei: Er zijn veel verschillende redenen en veel verschillende oplossingen. Ik hoop dat ik zo veel mogelijk reacties krijg zodat iedereen zijn of haar voordeel er mee kan halen.

 3. Linda

  Heel herkenbaar!
  Ook krijg ik vaak kramp als ik net in bed lig, dan heb ik idd koude voeten en helpen een paar lekkere dikke sokken. Die gaan ‘s nachts uit als ik heel warme voeten krijg en daar niet van kan slapen haha.
  Ik draag minder hoge hakken dan vroeger omdat de sneakers natuurlijk zijn (of haar) intrede hebben gedaan. Maar als ik dan toch een dagje op hogere hakken heb gelopen kan ik er eigenlijk al de donder op zeggen dat ik wakker wordt midden in de nacht met kramp in de kuit.
  Ik slik wel magnesium en merk dat dat mij wel helpt .. en voldoende drinken. Als ik een dag minder heb gedronken, krijg ik ook kramp. Mocht de kramp heel erg zijn, dan smeer ik mijn voet en been in met magnesiumolie. Helpt perfect!

  • Herma Westerdiep

   wat fijn dat je deze tips met ons deelt. Als ik koude voeten heb (om af te koelen) krijg ik steevast kramp. Ik kan het verder nergens mee beïnvloeden. Dus in de winter sokken aan …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑