De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Macaroni met gehakt en een vleugje ketjap

macaroni ketjapMacaroni. Pasta is in diverse culturen ontstaan en vind waarschijnlijk zijn oorsprong bij de Chinezen en de Romeinen.

Macaroni

Mac & Chees

De Romeinen beschouwden pasta als een geschenk van de goden. Uitgevonden door de god van het vuur. De Grieken aten een soort platte pasta wat lijkt op het lasagne van vandaag. Zij roosterden deze pasta in de oven; vergelijkbaar met de pizza. Het oudste recept verschijnt rond het jaar 1000, geschreven door Martino Corno. De Napolitaanse schrijver gebruikte het gezegde ‘de macaroni is in de kaas gevallen’. Toen werd pasta vaak met kaas gecombineerd. Een Italiaanse ingenieur ontwierp een systeem waarbij kokend water aan pas gemalen meel werd toegevoegd. Daarna werd het machinaal gekneed. Sneller en goedkoper en toegankelijk voor het grote publiek.

Macaroni is, samen met spaghetti, wereldwijd zonder twijfel een van dé iconen van de zo geliefde Italiaanse keuken.

Macaroni of maccheroni?

Fijne ingrediënten

Op internet vind je veel verhalen over de herkomst van macaroni. Het mooiste verhaal is dat het bedacht is door Italiaanse immigranten in de Verenigde Staten. Dan zou het een afgeleide zijn van de Italiaanse maccheroni, een overkoepelend begrip voor alle buisvormige pastasoorten.  De naamgeving verschilt ook nog eens per regio in Italië. Maccheroni zijn niet de elleboogjes die wij (of de Amerikanen) zo vaak gegeten hebben, maar langere rechte buisjes die in Italië meer worden gegeten zoals wij vermicelli eten. In de soep dus. Heeft allemaal te maken met de eeuwenoude trots en liefde voor de eigen keuken. Allemaal bekende en minder bekende buisvormige pastasoorten.

Recept van een collega

Wat heb je nodig

Wat heb je nodig voor 2 lekkere eters:

3 ons rundergehakt (of half om half) en een halve kilo macaroni
1 prei, 1 teen knoflook, halve courgette, twee wortels, 1 paprika en 1 ui. Kruiden:  peper & zout, 1 el paprikapoeder, Italiaanse kruiden en kerriepoeder. Twee eetlepels (of eerst een en dan proeven), olijfolie, blikje tomatenpuree.

… nog een lekker restje om in te vriezen

Olijfolie in de pan; ui en knoflook zachtjes aanbakken. Het gehakt mengen met de ketjap, peper & zout en dan lekker in de pan aanbakken (en rullen). De in stukjes gesneden courgette, wortel en paprika er doorheen roeren. Als laatste de kruiden toevoegen (paprikapoeder, kerrie en Italiaanse kruiden). Als laatste een eetlepel tomatenpuree (of eigen gemaakte tomatensaus natuurlijk). Vuur laag zetten, eventueel wat water toevoegen en nog even zachtjes laten pruttelen. Als alles gaar is voeg je de (gekookte) macaroni toe.

 

Eet vooral smakelijk

 

Bron foto’s: Pixabay.com

 

2 reacties

  1. Lot

    We eten eigenlijk nooit pasta, partner houdt er niet van en ik eet heel weinig koolhydraten. Af en toe wel rijstnoodeles met indonesische stoofvlezen.
    Normaal hou ik niet zo van allerlei smaken uit verschillende culturen samen te voegen. Pizza Hawai of met shoarma vind ik echt te ver gaan.

    Maar er is een recept dat ik wel graag eet namelijk Nepnassi, macaroni met gehakt, nasikruiden, ketjap en sambal en een gebakken eitje erbij. Komt uit een kookboekje uit de 80-er jaren geschreven door Jeroen Krabbe en Marjan Berg “het Bezuinigingskookboek”.. Ook zij kenden een minder goede financiele tijd in het begin van hun carriere.

    • Herma Westerdiep

      dank je voor het delen van deze tip. Ik ga het zeker een keer proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑