De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Pasta koken in zout water en wat andere tips

Pasta koken lijkt in eerste instantie ontzettend simpel. Maar ook bij simpele dingen kan iets fout gaat. Misschien is het juist meer hoe simpeler, hoe meer aandacht je moet geven. 

Pasta koken

pasta koken

Roeren

Voor velen een ogenschijnlijk koud kunstje. Voor mij zeker niet. Toen mijn lieve P. voor de eerste keer kwam eten, zag mijn spaghetti er uit als een soort van blanke boomstam. Niet genoeg water, te kort gekookt, niet geroerd, niet gaar, geen zout genoeg … ik heb geen idee water fout ging. De eerste kook-indruk was zeker niet goed. Gelukkig konden we er samen hartelijk om lachen.

Grote pan

pasta koken

Grote pan

Begin altijd met de juiste soort pasta zodat de saus maximaal aan de pasta hecht. Gebruik dan vooral een grote pan. Niet te zuinig met water bij  het koken van pasta. Neem ongeveer één liter per 100 gram pasta. Pak de grootste pan uit je kast. Italianen laten de pasta ‘dansen’ in de pan. De pasta gaat dan niet kleven (zie het verhaal boomstamspaghetti) en gaart dan gelijkmatiger.  Laat het water goed koken. Het resultaat van pasta koken in koud water is een te slappe, smaakloze pasta. Dat wil je echt niet.

Zout toevoegen

zout toevoegen

Voeg zout toe aan het water. Het beste moment is als het water kookt. Reken op zo’n 7 gram zout per 100 g pasta. Het zout los sneller op en de pasta zuigt zich sneller vol met het gezouten water en komt van binnenuit op smaak.  Mocht je achteraf denken dat het te flauw van smaak is, kun je altijd wat zout aan de saus toevoegen. Af en toe even roeren (… dansen) tijdens het koken.  Laat de deksel er gewoon af. Met deksel heb je kans op overkoken (schuimen). Op deze manier voorkom je ook nog eens het plakken (aan de bodem).

Voeg vooral geen olie toe aan het water; heeft totaal geen zin. Dat gaat alleen op het water drijven. Je zou het achteraf natuurlijk wel als smaakversterker kunnen gebruiken.

Timing

Timing is belangrijk

Stem je hele kookpartij vooraf goed af op de saus. Let goed op de tijd en maak een plan. Te lang koken doet de pasta geen goed. Het wordt in het ergste geval een soort van slijmerig. Giet het af voordat het al dente is; de pasta gaart nog na in de saus. Dus liever te vroeg afgieten dan te laat.  Wel kookvocht opvangen natuurlijk. Dit kun je gebruiken om de saus wat smeuïger te maken. Denk er om ook hier weer aan goede verhoudingen. Als je te veel kookvocht toevoegt, krijg je een soort saus-soep.

Niet afgieten en afspoelen met koud water. Je spoelt op deze manier het zetmeel weg en ook een stuk van de smaak. Wat bij boekweitnoedels juist wel het voorschrift is, is hier absoluut verboden.

Restjes

Restjes

Wil je optimaal eten en niets weggooien, kun je de extra gekookte pasta direct afgieten en onderdompelen in koud water. De pasta kan op deze manier niet uitdrogen. Wil je het snel opwarmen kun je een pan water aan de kook brengen. Eentje die groot genoeg is om een zeef in te kunnen dompelen. De pasta in de zeef doen, onderdompelen in het kokende water (30 seconden ongeveer). Anders de pasta in de pan doen, klein beetje water er onder en aan de kook brengen tot het water is verdampt.

Als je het al gemengd hebt met de saus kun je dit het beste opwarmen in de oven. Bedekken met aluminiumfolie en even in de oven schuiven. Maarrrrrrrr denk er wel goed om dat je de pasta goed afkoelt (4 graden – niet langer dan 2 dagen in de koelkast). Anders loop je natuurlijk kans op een voedselvergiftiging (bacillus cereus). Misschien nog een beetje geraspte kaas erover en voor de tweede keer smullen.

Wie heeft nog een paar ultieme pasta-kook-tips?

Bron foto’s: Pixabay.com

4 reacties

  1. Lot

    We eten eigenlijk nooit pasta omdat het teveel koolhydraten vinden, ik eet koolhydraatarm om makkelijker op gewicht te blijven en partner heeft diabetes 2.
    We vinden ook de smaken die het beste bij pasta passen minder lekker, tomatensaus, of met andere combinaties.
    We eten liever mie eenmaal in de week en houden meer van oosterse smaken. Daarbij varieer ik met tarwe, rijst of mungbonen mie, toevallig gisteren de voorraad aangevuld in grote toko.

    • Herma Westerdiep

      Mmm dat klinkt ook allemaal lekker. Het voordeel van Nederland is dat je eigenlijk bijna alles kunt kopen in de supermarkt om het aan te passen naar je eigen smaak en wensen.

  2. Vincent

    Mie is eigenlijk gewoon hetzelfde als pasta (tagliatelle)…
    https://kro-ncrv.nl/mie-een-pasta-die-doet-alsof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑