De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Overstroming, overstromen … overstroom ik?

overstroming vijftigenmeerOverstroming. Voor iedereen een schrikbeeld en nachtmerrie.

Overstroming

Overstroming

Ik zat op een regenachtige middel op internet te snuffelen naar het woord overstromingen. Toen kwam ik de website tegen ‘Overstroom Ik‘. Niet zomaar een website hoor. Ondersteund door allerlei overheidsinstanties (bijvoorbeeld Rijkswaterstaat). Wij wonen op de 1e verdieping maar volgens de website komt het water hier (provincie Groningen) ongeveer 2,5 meter hoog. Daar schrok ik wel van. Dat betekent dus geen water, geen stroom, geen gas en geen toilet. In de Coronatijd werd toiletpapier gehamsterd maar helemaal zonder wc te zitten heb ik nooit over nagedacht. Ooit … in 1992 is de wijk waar ik toen woonde, ook overstroomd maar dat liep gelukkig goed af. Het water stond destijds tot 1 cm onder onze vloer.

Ik dacht altijd dat wij de voeten wel droog zouden houden. Dat zou misschien kunnen maar de natuur gaat zijn/haar eigen gang natuurlijk. Die houdt heus geen rekening met ons. Kano in de garage of niet. Niets helpt, als je huis onder water staat.

Zeespiegel

ruimte voor de rivier

Als je verder leest zie je dat de helft van Nederland onder water kan komen te staan. Kwestie van je postcode invoeren. De meeste inwoners wonen beneden de zeespiegel. Iedere dag wordt er dan ook gewerkt aan ‘ons water’. Denk hierbij aan het verhogen en versterken van onze dijken, door de waterschappen. Zij maken ook ruimte voor rivieren (als het niet tegen te houden is), reserveert ruimte om overtollig water vast te houden (natuurgebieden en polders bijvoorbeeld). Daarnaast worden soms deuren (coupures) in dijken gesloten en water weggepompt; daar waar nodig.

Het kan natuurlijk voorkomen dat het langdurig regent en dat het stormt op zee. Vooral bij een Noordwesterstorm wordt het zeewater hoog opgestuwd richting de zeedijk. Terugpompen naar zee is dan geen optie. Dan moet het regenwater ergens ‘vastgehouden worden’.  Dat doen dus de waterschappen. Nog meer natuurlijk maar dat is te veel voor dit blog.

Dijken versterken

In Duitsland, in Zwitserland en in de rest van de wereld vernielt het water bruggen en snelwegen.  Het water zorgt voor modderstromen en aardverschuivingen. Ook in ons landje zijn al veel mensen getroffen door het kolkende water. Het lijkt me verschrikkelijk om mee te maken.

Voorbereidingen

… 15 cm …

Wat doen wij bij een dreigende overstroming? Ik had daar nog niet echt over nagedacht. Kano in de garage … veilig idee? Nee dus. De veiligheidsregio zorgt op dat soort momenten voor informatie via NL Alert en de rampenzenders (via de radio in je noodpakket). Internet zal uiteindelijk wegvallen (in ernstige situaties) omdat het stroom uitvalt. Weet dat bij ongeveer 15 cm water in de straat je je auto al niet meer kunt verplaatsen.

Je hebt natuurlijk altijd je eigen verantwoordelijkheid te nemen maar je moet altijd een veilige plaats zoeken. Heb ook een noodpakket in huis. Vooral vers drinkwater. Zorg voor elkaar, zorg voor je buren. Draai de gaskraan dicht en bewaar je beddengoed en/of handdoeken op een droge plaats. Als je je huis verlaat, denk dan eerst na over waar je naar toe kunt gaan. Controleer vluchtwegen. Op internet kun je veel tips vinden.

Tja … misschien bizar zo in de zomer maar tegenwoordig is niets onmogelijk als het om het klimaat gaat.

6 reacties

  1. Willem

    Ik woon in de Liemers en we liggen op een hoogte van 10 á 20 m boven NAP. Ons gevaar komt daarom niet van de zee, maar als er bij onze oosterburen een dijk doorbreekt dan komen wij wel onder water te staan. En een tiental jaren geleden was het kritiek met een Duitse dijk. Er is toen vanuit de Duitse regering wel het een en ander aan dijkonderhoud gepleegd, maar dat zit niet zo verankerd in het DNA van onze oosterburen. Dus of ze er bestendig in zijn?

    • Herma Westerdiep

      Dus ook best spannend als je naar de laatste jaren kijkt waarin het water van onze oosterburen in ons land stroomt.

  2. Mevrouw Niekje

    Hoi Herma, ik heb eerder van deze site gehoord, maar nooit gekeken hoe wij ervoor staan. Niet best kan ik je vertellen: 4 meter!! We wonen niet op onze begane grond, maar op de eerste en tweede verdieping, maar op de bg staan natuurlijk wel veel spullen. En alle voorzieningen die uitvallen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!!

  3. Lot

    We wonen op Tholen en water kan tot 4.50 komen, dan heb je weinig aan je voorraad.
    Maar ons dorp ligt iets hoger dan de anderen op het eiland en is ook niet overstroomd in 1953. Wel in de oorlog toen het expres onder water is gezet.
    De ouders vd buren van jaar of 60 woonden er al heel lang, en toen buren gingen verbouwen en de muren kaal maakten zagen ze in de stenen nog goed de streep hoe hoog het was geweest.

    • Herma Westerdiep

      Die strepen op de muren vind ik altijd heel indrukwekkend. Nu kijken we naar de tv en zien mensen de modder uit hun huis vegen. Wat een drama; verschrikkelijk als je dat moet meenmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑