De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Duck Punt … de eerste in Nederland?

Duck Punt vijftigenmeerDuck Punt. Hoe bouw je een Engelse zeilkano in je garage?

Duck Punt

Duck Punt

zo was het vroeger

Na de bouw van een kleine Riva, ontstond bij P. het idee om een Duck Punt te bouwen. Vroeger gebruikt om eenden mee af te schieten (Duck Punt Shooter). Tja; je moest wat als je wilde eten. Nu de bouw in onze garage (semi scheepswerf). Zagen, schuren en verven; allemaal op de vierkante centimeter. Te beginnen met het creatieve proces natuurlijk en daarna het bouwen van een mal met bijbehorende spanten. Later komt dan de aanschaf van materialen en al dan niet van extra gereedschap. Als je precies wilt weten van de hoed en de rand wil hij je wel bijpraten. Zijn verslag c.q. bouwhandleiding bestaat uit bijna 140 pagina’s*. Het hele project bestaat wat mij betreft vooral uit geduld en doorzettingsvermogen. De oorspronkelijke tekeningen van John Milgate zijn aangevuld en uitgebreid door P. om meer mensen enthousiast te maken voor deze unieke boot.

Eenvoudig en goedkoop

Milgate Duck Punt

Het oorspronkelijke model (de Milgate Duck Punt) is ontworpen door die John Milgate. Hij wilde een eenvoudige, goedkope boot bouwen om snel het (ondiepe) water mee op te kunnen. De thuisbasis van de oorspronkelijke duck punt is West Mersea op Mersea Island, verscholen in de Engelse kust van Essex. Het probleem was dat niemand in West Mersea ze meer bouwde, dus hij moest zijn eigen ontwerp maken. Het plan van Milgate was om zijn nieuwe boot zo snel en goedkoop mogelijk te bouwen, met behoud van de oorspronkelijke William Wyatt-stijl.

Zagen, schuren en lakken

Eenvoudig te bouwen; het is feitelijk een simpele platbodem zonder zwaard en roer. Super rank en slank om te zien.

Comfortabel en snel

Duck Punt

zelf gemaakt

De Duck Punt is licht om aan de wal te hanteren, snel te water te laten, gemakkelijk over modder te duwen en comfortabel om te zeilen, te roeien, of te peddelen. Het is ook goede gewichtsdrager en zeker stabiel. Ik kan makkelijk instappen en val er niet met veel geluid af aan de andere kant. Bankje om op te zitten maar meestal zit ik op een speciaal daarvoor ontworpen kussen. Met haar vlakke bodem en lage bemanningspositie merk je hoe weinig centimeters water er nodig is om van het strand te roeien of te zeilen. Picknickmand mee en  gezellig samen de hort op … nou ja het water op.

wijze mannen

Zeilen

Een Duck Punt wordt gezeild met de stuurman liggend. Het sturen doet hij met een peddel. Technisch verhaal, maar dat deel ik nog wel een keer. Door zijn gewicht naar voren, achteren, links, of rechts te verschuiven beïnvloedt hij het zeilgedrag. Als zeiltuig gebruiken de meeste duck punters afdankertjes van Optimist zeilbootjes. De zeilen zelf worden uitgerust met een logo van een eend (Duck) bestaande uit een D en een P. Wij hebben het zeilen nog niet onder de knie. Veel privé omstandigheden zeg maar. Dit jaar gaat vooral P. zich de kunst eigen maken. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Hoe dit alles er uit ziet en hoe het vaart, kun je op vele YouTube filmpjes zelf ontdekken.

*Als je de bouwhandleiding met bijbehorende tekeningen wil ontvangen. Neem dan even contact op. Voor 10 euro ben je klaar.

2 reacties

 1. Willem

  Ben opgegroeid in een zeer waterarm stukje Nederland, Midden-Drenthe, en heb zelfs heden-ten-dage nog niks met water, anders dan douche-, was- of theewater.
  Mij zul je dus niet uit vrije wil in een boot(je) zien stappen. Sterker nog, voor veel mensen is een boot het summum van vrijheid, maar ik ervaar een boot als een (zelfgekozen) gevangenis. Je bewegingsvrijheid is van voor- naar achterplecht en van bakboord naar stuurboord. Zelfs bij een veerpont ben ik altijd opgelucht aan de overkant te zijn.
  Maar desondanks wens ik jullie veel prettige ogenblikken met de boot, want er zijn, -gelukkig voor de scheepvaartindustrie-, meer mensen die wel van varen houden dan mensen die er niet van houden.
  Daarom “Een behouden vaart gewenst”

  • Herma Westerdiep

   Dank je; mooi verteld. Ik zet mijn gedachten ook op standje nonchalance als ik op een grote boot vaar hoor maar hier kunnen we gewoon terugzwemmen. Geen enkel probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑