Orzo. Ik had er al wel van gehoord maar wist niet precies wat het was tot we bij goede vrienden getrakteerd werden op een ovenschotel met orzo.
Orzo
Grieks of Italiaans. Geen rijst maar pasta. Gemaakt van harde tarwe. In het Italiaans dus gerst (zgn. pastina; kleine rijstachtige pastasoort) maar ook bekend onder de naam riso of risoni. Het wordt ook gebruikt in de Turkse, Arabische en Griekse keuken. Wel Grieks omdat het oorspronkelijk uit de Macedonische keuken komt. Daar heet het dan weer Kritharaki. Om verder niet moeilijk te doen … je vindt orzo dus in alle keukens rondom de Middellandse zee terug. Al met al een hele smakelijke pastasoort al zeg ik het zelf; bevat veel koolhydraten maar weinig vet.
Volg de kookinstructies op de verpakking. Dus in een pan met ruim water en een snufje zout. Ik had een pak van 275 gram voor vier personen voor onderstaande ovenschotel. Meer dan genoeg. Als je het korter kookt dan staat aangegeven is het meer al dente (smaakverschil) en als je het langer kookt krijgt het de structuur van risotto. Je kunt het gebruiken als een soort van vermicelli in je soep, koud door een salade of gekookte orzo bakken met een beetje knoflook, chilivlokken en citroenrasp. Snuffel maar eens op internet.
Je kunt ook een kant en klaar verspakket bij de Albert Heijn kopen maar die is nergens voorradig in de winkel. In Harkstede wordt nog niet bezorgd en is ook geen pick-up punt. Dus ben ik lekker zelf aan de slag gegaan.
Recept ovenschotel (basis ‘allerhande’ en iets aangepast):
- 275 gr orzo (1 pakje)
- 300 gr spekreepjes en 300 gr chorizo
- 2 rode ui
- 4 tenen knoflook of een theelepel kant en klaar gesneden
- 10 tl rode pesto
- 2 stuks paprika (voor de kleur is oranje en groen mooi)
- 140 gr tomatenpuree
- 4 tl oregano
- snufje zout en peper (naar smaak)
- geraspte kaas of mozzarella
Bereidingswijze:
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Kook de orzo volgens de instructies van de verpakking. Giet het vocht af, maar bewaar ongeveer 5 eetlepels kookvocht. Ik heb zelfs nog wat meer eetlepels toegevoegd.
- Bak de spekreepjes in een pan en haal ze uit de pan.
-
Snipper de ui en snijd de knoflook en paprika’s
-
Fruit de uien, paprika’s en knoflook aan in de pan waarin de spekreepjes zijn uitgebakken. Lekker voor de smaak.
-
Doe dan de tomatenpuree, kruiden en rode pesto erbij en roer even goed door.
-
Voeg na ongeveer een minuut de gekookte orzo toe samen met wat kookvocht en de spekreepjes.
-
Doe daarna alles in een ovenschaal of gebruik een pan die geschikt is om in de oven te zetten. Bedek de bovenkant met geraspte kaas/mozzarella. Mozzarella smelt wat beter dus dat heb ik bij deze ovenschotel gebruikt.
-
Ongeveer 15 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten (ongeveer 5-10 minuten). Serveer eventueel met verse basilicum, een salade en een stokbroodje kruidenboter. Je kunt het ook in aparte ovenschaaltjes doen en garneren met feta en rucola.
En klaar is je ovenschotel. Heerlijk om te serveren voor je kinderen of lieve vrienden.
We kenden dat spul van onze vakanties op Kreta, waar het wel een andere naam had, al vonden wij ‘Griekse pasta’ een stuk gemakkelijker. Dat het tegenwoordig ook in de supermarkt te krijgen is, was nog niet bekend bij mij. We haalden het spul vaak bij ‘de Turk’ en daar heet het ook Kritharaki. Droog is het bijna onbeperkt houdbaar, ondanks de houdbaarheidsdatum op het pak, getuige het feit dat we eens bij het opruimen van een lade een pak van dat spul vonden waarvan de houdbaarheidsdatum al met enige jaren overschreden was, maar er nog voortreffelijk uitzag, geen rare geur had (volgens vrouw Helena, ik ruik vrijwel niet meer) en ook niet uit zichzelf wegliep. En ook het gerecht dat we er toen van bereid hebben heeft geen nadelige gevolgen gehad op ons welzijn.
Kortom, spul dat ook best in een noodpakket kan, zolang het maar luchtdicht afgesoten is.
Ik wist van het bestaan niet af maar blij het ontdekt te hebben. Vanavond lekker weer koken met orzo