bloedonderzoek vijftigenmeerBloedonderzoek. Lichaamssappen (bloed bijvoorbeeld) worden vaak vies en onhygiënisch gevonden. Toch zijn ze essentieel voor onze gezondheid.

Bloedonderzoek

bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Pas vanaf de zestiende eeuw doen wetenschappers onderzoek naar het bloed. Het is een goede gezondheidsindicator en is makkelijk te verkrijgen.  Het stroomt door ons hele lichaam en pikt her en der signalen op die later weer een indicatie afgeven op ziektes (kanker bijvoorbeeld). Vroeger dronk sommige Romeinen (gladiatoren)bloed omdat het epilepsie zou genezen. Je nam met zo’n slok bloed de kracht van de gladiator over. De Masai vermengen bloed met melk en drinken dit ook. Zij halen op deze manier eiwitten en ijzer binnen en worden er sterker van omdat ze dit de gebruikelijke voeding niet genoeg binnenkrijgen. Kan trouwens geen kwaad om bloed te drinken. Als je maar wel zeker weet dat het geen bloed is van iemand die ziek is.  Als je te veel bloed in je lichaam had ( vroeger … ) kreeg je een aderlating. Nu doen ze dit bij mensen die te veel ijzer in hun bloed hebben of bij mensen met beenmergziekten. Vroeger dacht men ook dat bloed heen en weer bewoog; net als eb en vloed.

Standaard laboratoriumonderzoek

Laboratorium

ls je bij de huisarts bent geweest krijg je soms een uitnodiging voor een standaard laboratoriumonderzoek. Algemeen en uitgebreid. Vaak worden er een aantal buisjes bloed afgenomen om te onderzoeken. Je bloedbeeld, suikerwaarde, nier- en leverfunctie, ontstekingswaarde en schildklierfunctie worden in kaart gebracht.  Op deze manier krijg je een idee hoe je organen functioneren en zie je de risico’s op hart en vaatziekten. Het zegt dus meer over je gezondheid dan welke andere diagnose dan ook.

Veneuze bloedafname

Prikje

De specialist brengt een holle naald in je arm (vaak de elleboogplooi) en laat het gedeeltelijk vaccuum gezogen buisje vollopen. Daarbij krijg je vaak een strakke band om je bovenarm (stuwband). Bij kinderen prikken ze vaak in de vinger en bij baby’s prikken ze in de hiel. Het wordt door toevoegingen in het buisje onstolbaar gemaakt. Je hebt vele honderden mogelijkheden om te onderzoeken. Dit onderzoek gebeurt natuurlijk door een medisch analist. Als ik naar de hematoloog moet, zijn de bloeduitslagen binnen een uur binnen. Meestal ga ik een paar dagen vante voren naar het ziekenhuis als ik vrij ben. Dan hoef ik minder tijd vrij te nemen voor het bezoek aan het ziekenhuis. Bij mij is er in het bloed weinig te zien omdat de kanker geen stofje afscheid die normaal niet in het bloed zichtbaar is. Dan is een biopt en/of CT scan een uitkomst.

Uitslagen

Chemisch analist

Dit zijn meestal gemiddelden. Je ziet bijvoorbeeld in je e-dossier in MijnUmcg jouw waarde in een standaard ‘range’. Om dit soort uitslagen te kunnen lezen moet je natuurlijk wel beschikken over een behoorlijke dosis kennis van al deze bepalingen. Zo ook bij het laatste onderzoek. Ik zag een afwijkende waarde tussen mijn bloeduitslagen en kon er nachten niet van slapen. De hematoloog legde uit dat deze waarde wel vaker afwijkt en bij nog een keer prikken best wel een goede waarde laat zien. Stukje statistiek. Gelukkig voor niets wakker gelegen.

Als ik een DNA onderzoek krijg voor het cytochroom P450 gen-defect, worden er bloedspiegels gemeten. Dit is een term voor de concentratie van een bepaalde stof in het bloed. Ook hier heb je weer onder- en bovengrenzen. Dit wordt ook vaak gebruikt bij een alcohol, drugs en doping onderzoek.

Zo zie je wat je allemaal met een bloedonderzoek kunt doen. Veel; heeeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeel.